Към количка

Как да поддържаме черния дроб във форма

Здравето и благосъстоянието на всеки човек зависи от това колко добре тялото премахва и пречиства токсините. С излагане на токсини от околната среда, токсични продукти за грижа за тялото и преработени храни, повечето хора имат отчаяна нужда от сериозна детоксикация.

Един от основните начини, по които тялото се освобождава от токсините, е чрез черния дроб. Всъщност черният дроб е един от най-работливите органи в тялото. Той работи неуморно, за да детоксикира кръвта ни, да произвежда жлъчката, необходима за смилането на мазнините, разграждането на хормоните и съхраняването на основни витамини, минерали и желязо.

Когато функцията на черния дроб не е оптимална, не можем да смиламе храната си правилно, особено мазнините, а освен това не можем и да усвояваме полезните витамини и минерали, които постъпват от нея. Затова е особено важно да се предотврати омазняването на черния дроб и да периодично да се прави диета за неговото прочистване. Пролетта е особено подходящ сезон за рестартиране на организма и за детоксикиращи програми.

Какво прави всъщност черният дроб?

Някои от основните му функции са:

  1. Обработка на хранителните вещества, така че те да се абсорбират по-ефективно.
  2. Регулиране състава на кръвта за балансиране на протеини, мазнини и захар
  3. Унищожаване на стари червени кръвни клетки
  4. Произвежда основни химикали, за да помогне за правилното съсирване на кръвта
  5. Помага за разграждане и метаболизиране на алкохол и лекарства
  6. Произвежда основни протеини и холестерол
  7. Премахва токсините от кръвния поток, включително билирубин, амоняк и други
  8. Помага за съхраняването на минерали като желязо и витамин А

За да може черният дроб да се грижи за тялото, той трябва да може да работи оптимално. Когато много хора мислят за чернодробно заболяване, те често мислят за цироза, причинена от алкохол. Цирозата е сериозно здравословно състояние, но противно на общоприетото схващане, алкохолизмът съвсем не е единствената причина. Има редица неалкохолни фактори, които могат да доведат до цироза на черния дроб и чернодробно увреждане, включително:

  1. Яденето на сурови миди
  2. Някои лекарства
  3. Хронично недохранване
  4. Яденето на отровни диви гъби и излагането на химикали
  5. Хроничен хепатит В

Ето и някои от рисковите фактори, свързани с нарушена чернодробна функция.

  1. Ниски нива на калий
  2. Системна злоупотреба с алкохол
  3. Интравенозна употреба на наркотици
  4. Кръвопреливане (до 1992 г., когато са въведени тестовете за хепатит С)
  5. Излагане на определени индустриални химикали и токсини от околната среда
  6. Небезопасен секс
  7. Затлъстяване и диета с високо съдържание на наситени мазнини и преработени храни
  8. Татуировки или пиърсинг
  9. Високи нива на триглицериди в кръвта
  10. Лекарства с рецепта, включително парацетамол
  11. Вирусни инфекции
  12. Автоимунни заболявания

Признаци за здравословни проблеми с черния дроб

Ако сте забелязали някои от изброените по-долу симптоми, добре е да обърнете внимание на този толкова важен за цялостното ни благосъстояние орган.

  1. Хронична умора
  2. Прекомерно изпотяване със специфична миризма
  3. Чести промени в настроението, тревожност или депресия
  4. Лош дъх в устата 
  5. Често главоболие, депресивни настроения, влошена концентрация и памет
  6. Поява на необясними синини по тялото или от най-лек допир
  7. Промени в месечния цикъл, в либидото и потентността
  8. Изострена чувствителност към миризми
  9. Слаб апетит
  10. Подуване и газове
  11. Киселинен рефлукс и киселини
  12. Запек
  13. Храносмилателни заболявания, като болестта на Crohn.
  14. Невъзможност за отслабване
  15. Кожа и/или очи, които са жълтеникави (симптом на жълтеница)
  16. Високо кръвно налягане
  17. Тъмна урина
  18. Розацея

Как да помогнете на черния дроб да заработи максимално ефективно

За щастие можете да помогнете за подобряване на функционирането на черния дроб с детоксикираща диета поне за известен период от време, а след това - като се придържате към по-здравословен начин на живот.

Чрез цялостно прочистване на черния дроб можете да започнете да се чувствате по-добре след няколко седмици.

1, Премахнете макксимално токсините, които въвеждате в тялото си с  храната

Сведете употребата на преработени храни до минимум. Хидрогенираните масла, рафинираната захар, полуфабрикатите и преработените меса са изключително токсични.

Хидрогенираните масла, известни също като „трансмазнини“, имат по-високи нива на наситени мазнини. Химическата структура на самото масло е променена, за да се увеличи срокът на годност. Консумацията на трансмазнини драстично повишава риска от сърдечни заболявания. Освен това се смята, че трансмазнините причиняват проблеми с имунната система и могат да доведат до възпаление в цялото тяло.

Нитрати и нитрити са веществата, необходими за консервирането на храните, увеличаване на трайността им, потискане растежа на бактериите и запазване на цвета.  Така те влизат в организма ни, когато консумираме junck food, полуфабрикати, колбаси, консерви. Доказано е, че нитратите и нитритите създават с времето и натрупването в организма сериозни здравословни проблеми. Нитрати има често и в зеленолистните зеленчуци и краставиците - можете да намалите количествата като ги накиснете във вода за няколко часа.

А да заменим тези храни не е никак трудно – достатъчно е да отделим малко от времето си за приготвянето на домашно изпечени пилешки или пуещи филенца за бърза закуска с добавка на пресни зеленчуци и вкусни домашно приготвени сосове.

Чипса може лесно да замените с домашно приготвен на фурна чипс от картофи, батат, дори моркови – стават разкошни, ядки и блокчета домашна гранола. Добавете пресни плодове и зеленчуци в непреработен вид, както и прясно изцедени сокове от плодове и зелечуци.

2. При увредена чернодробна функция прочистването със сок прави зеленчуците по-лесни за смилане и по-лесни за усвояване.

Идеалните зеленчуци за прочистване на черния дроб включват зеле, карфиол, аспержи и брюкселско зеле. Въпреки че тази комбинация може да не звучи много приятно, можете да добавите други зеленчуци, които ви харесват, включително моркови, краставица, цвекло и зеленчуци.

Всички тези зеленчуци помагат за намаляване на киселинните нива в тялото, като спомагат за създаването на по-приятелски pH баланс.  Можете да добавите пресни билки, включително магданоз, мента и други, за да направите соковете по-приятни. Експериментирайте!

За да подобрите здравето на черния дроб, опитайте комбинацията на сок от портокал, морков и джинджифил. Изследванията показват, че пресните, органични моркови са от съществено значение за всяко прочистване на черния дроб. В черния дроб бета-каротинът се превръща във витамин А, за да помогне за изхвърлянето на токсините в тялото, като същевременно намалява мазнините в черния дроб.

Високото съдържание на фибри помага за поддържането на здрав храносмилателен тракт, като ускорява елиминирането на токсините в тялото ви. Коренът от джинджифил помага за успокояване на храносмилателния тракт, намаляване на газовете в червата и има силни противовъзпалителни съединения. Пресните портокали не само добавят остра сладост, но също така добавят значително количество витамин С, допълнителен витамин А и витамин В6.

3. Заредете се с храни, богати на калий

Преропъчителната доза калий дневно е 4700 милиграма.

Богатите на калий храни спомагат за понижаване на систоличното кръвно налягане, намаляват холестерола и поддържат здрава сърдечно-съдова система, в допълнение към подпомагането на прочистването на черния дроб. Може  да приемате калиеви добавки, но има и храни, които могат да помогнат за неговото набавяне:

Сладки картофи - батат

Изненадващо, но не бананът е най-богат на калий, а сладкият картоф. Един среден сладък картоф съдържа повече от 500 мг калий, да не говорим за високото съдържание на фибри и бета-каротин.

Сладкият картоф е богат и на витамини B6, C и D, заедно с магнезий и желязо. Въпреки че са естествено сладки, захарите в батата всъщност бавно се освобождават в кръвния поток през черния дроб, без да причиняват скок на кръвната захар.

Доматени сосове

Калият - и другите полезни хранителни вещества в доматите - са значително концентрирани като сос, пюре или като паста. Когато избирате доматен сос, паста или пюре, не забравяйте да изберете тези, направени само от органични домати.

За да направите свой собствен концентриран доматен сос, нарежете органичните домати наполовина и изпечете с лицето надолу във фурната за 30 минути при 220 градуса, докато кожата се сбръчка. Извадете от фурната и оставете да изстине. Издърпайте люспите и ги смелете в блендер. Прецедете, за да отстраните семките, ако желаете. Изсипете в чугунен или глинен съд и оставете да къкри във фурната до сгъстяване, един до два часа.

Цвекло, листа от цвекло, спанак

Освен че са богати на антиоксидантни вещества, спанака, цвеклото и неговите листа са заредени с калий. Добавете цвекло и листа от цвекло или спанак към пресен зеленчуков сок; накълцайте ситно листата на цвеклото или спанака и добавете сурови към салати. Цвеклото естествено прочиства жлъчния мехур и подобрява потока на жлъчката.

Боб

Бобът е богат на калий, протеини и фибри. Използвайте го за готвене и салати.

Тръстикова захар

Освен на калий, тръстиковата захар е богата на желязо, калций, манган и мед. Използвайте я за заместител на бялата кристална захар

Банани

И накрая, добавете банан към любимото си смути. Бананите подпомагат храносмилането и освобождаването на токсините и тежките метали от тялото - всички те са от съществено значение по време на прочистването на черния дроб.

Моля, обърнете внимание: ако имате високи нива на калий в бъбреците, храните, богати на калий, трябва да се консумират умерено.

4. Яжте истински черен дроб

Черният дроб от млади, здрави, хранени с трева говеда или пилешки черен дроб е богат на витамини А и В, фолиева киселина, холин, желязо, мед, цинк, хром и CoQ10. Черният дроб е една от най-богатите на хранителни вещества храни. Много е важно да сте наясно с произхода на черния дроб – защото от много полезна, той може да се превърне и в изключително вредна храна, ако при отглеждането на животните са използвани хормони, пестициди и антибиотици.

5. Клизми с кафе

Клизмите с кафе помагат при запек, намаляват умората и подпомагат детоксикацията на черния дроб. По време на клизмата органичното кафе се задържа в червата, което позволява на течността да навлезе в черния дроб през чревната стена.

Това има стимулиращ ефект, който увеличава потока на жлъчката, помага за подобряване работата на жлъчния мехур и черния дроб и предизвиква производството на химикала глутатион - силно почистващо съединение, което помага за освобождаване на натрупаните токсини в организма.

Изхвърлянето на токсините по време на прочистване на черния дроб е от решаващо значение, за да не се натрупват и да се изхвърлят бързо от тялото. Комбинирайте две супени лъжици органично смляно кафе с три чаши филтрирана или дестилирана вода в тенджера и оставете да заври. Оставете да къкри леко за 15 минути и оставете да изстине. Прецедете сместа през тензух и я използвайте в комплекта си за клизма. Опитайте се да задържите сместа за 10-15 минути и след това отпуснете.

Ако сте имали усложнения от използването на клизми в миналото, най-добре е да говорите с лекар, преди да опитате да направите клизма с кафе сами. Първият път, когато опитате клизма с кафе, добра идея е да го направите под наблюдение или под ръководството на медицински специалист. Клизмите с кафе обикновено не се препоръчват на бременни жени или деца, тъй като те могат да бъдат чувствителни към ефектите на кофеина.

6. Добавки за поддържане на черния дроб

Бял трън

Белият трън се счита за „краля“ на детоксикиращите билки, което го прави идеален за прочистване на черния дроб. Млечният трън помага за елиминирането на натрупването на тежки метали, лекарства с рецепта, замърсители на околната среда и алкохол в черния дроб.

Освен това помага за намаляване на негативните ефекти върху черния дроб след химиотерапия и лъчетерапия. Изследванията показват, че активната съставка силимарин помага за укрепване на клетъчните стени в черния дроб, като същевременно поддържа здравословна регенерация.

Белият трън може да се приема като добавка или като детокс чай за прочистване на черния дроб.

Глухарче, репей

Цветовете на глухарчето и неговите корени са пълни с витамини и минерали.

Коренът от глухарче има естествен диуретичен ефект, който позволява на черния дроб да елиминира по-бързо токсините. Освен това помага за укрепване на имунната система, балансира нивата на кръвната захар, облекчава киселините и успокоява храносмилателните разстройства.

Коренът от репей е от едно семейство с глухарчетата и може да помогне за детоксикация чрез пречистване на кръвта, като по този начин подпомага функцията на черния дроб. Подобно на белия трън корените от глухарче и репей могат да се приемат под формата на добавка и като чай за детоксикация.

Куркума

Куркумата поддържа здрава чернодробна тъкан и чернодробен метаболизъм. Куркума  е полезна за здравето при заболявания и състояния, включително болестта на Алцхаймер, рак, депресия, остеоартрит, здравето на гърдите, на простатата и при хронична болка.

Комбинирани чайове и добавки за поддържане на черния дроб

Можете също така да закупите добавка за поддържане на черния дроб, която съчетава много от тези ключови растителни продукти, като семена от бял трън, корен от глухарче, корен от цвекло и корен от буплеурум, за да помогне за детоксикацията на черния дроб, да подпомогне здравословната чернодробна функция и също да действа противовъзпалително.

Детоксикиращи напитки

  1. Смесете 1 част чист неподсладен сок от червени боровинки с три части вода, добавете нарязан корен от джинджифил, 1-2 пръчки канела и 1/4 ч.лъжичка настъргано индийско орехче. Оставете да къкри около 20 мин. Сместа добавете към прясно изцеден сок от 3 портокала и 3 лимона. Ако ви е кисело, подсладете с мед. С този еликсир ще подготвите организма за детоксикираща диета.

    Още информация за детокс очавайте в следващите дни.

Каква награда ще получите след детоксикиращата си диета? 

Излючителна награда ви очаква - мисълта става по-бърза, концентрацията - по-висока, общият енергиен тонус е многократно увеличен; килограмите са намалени, усещането за лекота в целия организъм е невероятно. Намаляват хроничните оплаквания като постоянна умора, артритни и ревматични болки, задъхване при бързо ходене и изкачване на стъпала, подобрява се настроението и желанието за живот. Регулирането на изхожданията допълнително допринася за лекотата. Тенът на лицето се избистря, тъй като е получило допълнителни дози витамин С и витамини А и Е.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с научна и натуропатична насоченост като https://www.medicalnewstoday.com/; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ ; https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/  , https://www.lybrate.com/, https://www.botanical.com/   , https://www.drugs.com/ , https://www.webmd.com/ , https://www.gowellnessco.com/ , https://draxe.com/  , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/,  https://link.springer.com/ и други.