Към количка

БЯЛ ТРЪН - SILYBUM

Белият трън е билка от семейство Сложноцветни, прилича много на магарешкия бодил, но е съвсем различно растение.
В състава на растението има мастни киселини, линолова киселина,  флавонолигнанов  комплекс от silybin A, silybin B, isosilybin A, isosilybin B, silychristin, isosilychristin, silydianin.

Първите сведения за "билката за черен дроб" датират от началото на новата ера от римски и атински лечители. Тя заема солидно място и в китайската медицина.

Има исторически сведения, че листата и стеблата на белия трън са присъствали в салатите на древните хора като част от ежедневното им меню. В по-късни години започва извличането на маслото от семената на белия трън, което намира разнообразни приложения.

Лечебните ползи от приема на бял трън са концентрирани основно върху детоксикацията на черния дроб, кръвта и целия организъм, като не само прочистват, но и подпомагат регенерирането на клетъчните структури.

Белият трън е основно природно средство при чернодробни заболявания - хепатит, цироза, стеатоза (омазняване на черния дроб), жлъчни проблеми, алкохолизъм, изчистване след прием на наркотици, антибиотици и други силни медикаменти. Има данни и за употребата на бял трън при отравяния дори с гъби, като за много кратко време успява да неутрализира голямо количество токсини. Белият трън е изключително ефикасен след продължителна злоупотреба с алкохол, лекарства, наркотици и други вредни химични вещества. 

Детоксикиращата му функция има значение и като превенция на сърдечно-съдовите заболявания - висок холестерол, хипертония, атеросклероза.

Нейна е  и заслугата за повишаването на имунитета при прием на бял трън - чистият организъм по-лесно се справя с бактериални и вирусни инфекции. Съдържащият се в белия трън силимарин, стимулирайки имунната система, се бори с разрастването на раковите клетки и уврежданията на ДНК.

Употребата на бял трън поддържа клетките по-еластични и забавя стареенето както на тялото, така и на ума. Затова извлеци и масло от бял трън се ползва с успех в козметиката за повишаване хидратацията на кожата и в борбата с акне.

Доказано е, че белият трън влияе положително върху намаляването на инсулиновата чувствителност, помага за намаляване на нивата на кръвната захар и нормализира състоянието при диабет тип II.

Млечният бодил може да помогне за ограничаването на някои видове рак. Изследване от 2016г. е установило, че екстрактът от бял трън инхибира растежа на ракови клетки при колоректален рак. Също така изследване от 2013г. е установило, че млечният бодил поддържа здравето на костите при жените, като предотвратява загубата на костна маса в следствие на дефицита на естроген.

Народната медицина препоръчва употребата на бял трън от кърмачки за увеличаване на кърмата.

При предозиране на бял трън единственият страничен ефект, който е доказан, е леко слабително действие.

Белият трън се използва и в хомеопатията за подпомагане на лечението на проблеми с черния дроб и жлъчния мехур и се счита за едно от най-важните лекарства за черния дроб. Майчината тинктура се получава от плодовете и семената на растението. Типичните области на приложение са чернодробни заболявания като омазнен черен дроб, възпаление на черния дроб, чернодробно отравяне, чернодробна цироза, жълтеница и храносмилателни проблеми, както и заболявания на жлъчния мехур.

На базата и с участието на силимарин са разработени много съвременни средства за подобряване състоянието на черния дроб, жлъчката, имунната система, обменните процеси, за борба с наднорменото тегло и др.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различите фармацевтични прерарати. 
Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

 

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.researchgate.net/, https://www.healthline.com/, https://www.botanical.com/, https://www.verywellhealth.com/, https://www.drugs.com/, https://www.webmd.com/, https://eu.happymammoth.com/, https://www.gowellnessco.com/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/, https://draxe.com/, https://en.wikipedia.org/, https://www.inlifehealthcare.com/, https://femininehealthreviews.com/ и още много други.

Много често белият трън се бърка с магарешкия бодил - тук ще откриете най-видните разлики във външния вид на двете растения, по които можете да ги разпознаете - цветовете на белия трън имат в основата си заострени листа, докато на магарешкия бодил те са видоизменени в остри бодлички. Листата на двете билки също са доста различни - прави впечатление, че тези на белия трън са на петна, докато на магарешкия бодил са сиво-зеленикави едноцветни.