Към количка

ГЛУХАРЧЕ - TARAXACUM OFFICINALIS, DANDELION

Глухарчето е древно растение, открити са негови вкаменелости, датирани от ледниковия и предледниковия период на европейския континент. Расте върху влажни почви при умерен климат. Индикатор е за състава на почвата, тъй като предпочита зони с ниско ниво на калций и високо - на калий.

Общото име на глухарчето - Dаndelion, идва от френското dent de lion, или „лъвски зъб“ и е свързано с формата на листата на растението - с назъбени ръбове. Това име то получава за първи път в 1753 година от Карл Линей.

В българската традиционна медицина глухарчето има различни имена - жълта млечка, радика, бърдоква, келявче.

Глухарчето има историческо кулинарно приложение: цветовете се използват за приготвяне на вино и сладко, зелените листа се използват за салати, корените - изпечени и смлени на прах, могат да се ползват като заместител на кафето.

Листата на глухарчето могат да се консумират варени или сурови в различни форми - в супа или салата. На вкус са най-близки по характер до горчицата. Обикновено младите листа и неотворените пъпки се консумират сурови в салати, докато по-старите листа се варят. Суровите листа имат леко горчив вкус. Салатата от глухарчета често се придружава с твърдо сварени яйца. Листата са с високо съдържание на витамини А и С, както и желязо, фосфор и калий.

Глухарчето лесно абсорбира пестициди и тежки метали, като никел, мед, кадмий, затова е много важно да се бере от екологично чисти почви.

От цветовете на глухарчето може да се направи вино от глухарчета като някакъв друг вид ферментирал сок или екстракт служи като основна съставка. Използва се и в сезонен ейл, наречен Pissenlit (в буквален превод - „намокри леглото“), произовдство на Brasserie Fantôme в Белгия. Комбинацията от глухарче и репей е безалкохолна напитка, популярна във Великобритания. От цветните главички на глухарчето на много места в Европа традиционно се приготвя сладко. Млякото от стеблата и корена на растението се ползват като лепило и за премахване на брадавици и кондиломи.

Taraxalisin - основното биохимично вещество в глухарчето, е серин протеиназа, намираща се в корените му в най-голямо количество в края на зимата - март, април. Освен това в растението са открити сесквитерпени, сапонини, фенолни съединения, флавоноиди и захари, тритерпени, араксацин, тараксацерин, инулин, левулин, горчиви вещества, органични киселини и гликозиди, фибри, калий, калций, магнезий, цинк, желязо и фосфор, витамини С, D и от група B.

Основното лечебно свойство на глухарчето е неговият диуретичен ефект, за който има данни в китайската медицина отпреди 2000 години. В момента в Китай изследват една от 2500 разновидности на глухарчето - Taraxacum mongolicum, като се очаква резултатите да осигурят теоретична основа за последващо експериментално валидиране и разработване на лекарства от екстракт на Taraxacum mongolicum срещу рак. Обещаващи резултати дават и канадски изследователи, проучващи влиянието на екстракт от глухарче при левкемия.

Във френския език наименованието на глухарчето е Pissenlit е свързано точно с диуретичните му свойства.

Във фармакологията глухарчето се използва при:

 • Детоксикация - силен антиоксидант, абсорбира и изхвърля от организма пестициди и тежки метали
 • Чернодробни заболявания, жлъчни проблеми - като стимулира изхвърлянето на токсини
 • Колит и други  храносмилателни заболявания със засягане на дебелото черво
 • Засилва производството на храносмилателни ензими и подобрява целия процес на усвояване на полезните вещества
 • Гъбични и бактериални инфекции
 • Вирусни инфекции, грип, тъй като подобрява състоянието на имунната система
 • Артрит или възпаление на ставите, подагра - диуретичният му ефект стимулира изхвърлянето на пикочната киселина
 • Диабет или състояния, които оказват влияние върху това как тялото контролира нивата на кръвната захар
 • Високи нива на холестерол и триглицериди, наднормено тегло 
 • Сърдечно-съдови проблеми, причинени от стесняване и запушване на кръвоносни съдове
 • Превантивно средство за предпазване от атеросклероза
 • Подпомага лечението на рак на простатата
 • Защита на кожата срещу ултравиолетови лъчи

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Глухарчето може да взаимодейства с определени лекарства. Това може да повлияе на това как лекарството се абсорбира в кръвния поток, разгражда се от черния дроб или се изчиства от тялото чрез урината.

Установени са взаимодействия със:
Антибиотици като ципрофлоксацин и еноксацин
Антидепресанти като амитриптилин
Антипсихотици като литий и халдол (халоперидол)
Диуретици като фуроземид
Лекарства, които причиняват хиперкалиемия  като ангиотензин, рецепторни блокери и инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим
Контрацептиви на основата на естроген
Статини като Lipitor
Антикоагуланти като варфарин

Не използвайте глухарче с други билкови добавки, които също могат да повлияят на съсирването на кръвта, като анжелика (dong quai), лют червен пипер, карамфил, женшен, чесън, джинджифил, гинко билоба, конски кестен, топола, червена детелина, сау палмето, куркума, върба.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различите фармацевтични прерарати. 
Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

 

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.researchgate.net/, https://www.healthline.com/, https://www.botanical.com/, https://www.verywellhealth.com/, https://www.drugs.com/, https://www.webmd.com/, https://eu.happymammoth.com/, https://www.gowellnessco.com/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/, https://draxe.com/, https://en.wikipedia.org/, https://www.inlifehealthcare.com/, https://femininehealthreviews.com/ и още много други.