Към количка

ЯГОДА - ЯГОДОВИ ЛИСТА

Ягодата е между любимите плодове заради вкуса и красивият им вид. Но всъщност ягодата и нейните листа са един от десетте най-богати на антиоксиданти плодове.

Ето накратко каква полза за здравето ни носи този прекрасен плод:

- богати на антиоксидантни флавоноиди
- имат високо съдържание на витамин С
- притежават антимикробни свойства
- подобряват конгнитивните способности
- помагат при лечението на диабет
- насърчават сърдечната функция
- подобряват състоянието на хипертоничните пациенти като играят роля за понижаване на кръвното налягане
- имат противоалергично действие и повлияват добре пациенти с астма
- укрепват имунната система
- подпомагат за предотвратяване на вродени дефект и ракови образувания
- облекчават болката на хора с артритни и подагрични болки
- подобряват състоянието на кожата.


Изследователи публикуват през 2016 година доклад за откритите от тях ползи от листата на ягодите - листата се оказват не по-малко богати на биоактивни съединения, антиоксиданти и противовъзпалителни биохимикали от самите плодове.
Ягодите имат високо съдържание на витамин С - само пет ягоди дават около 40% от дневните потребности на организма от този витамин, същото важи и за листата им. 100 г листа от ягода съдържат средно 138 мг витамин С, за сравнение - 100 г ягоди плод съдържат 224 мг от витамина.

Ягодата, известна още като „кралицата на плодовете“ в Азия, е сред първите 10 плодове с най-високо съдържание на антиоксиданти. 
Откритите флавоноиди в листата на този любим плод имат висока антиоксидантна стойност, с което подпомагат борбата със свободните радикали, засилват имунната защита на организма и подпомагат цялостното му здравословно функциониране. 
Плодът и листата на ягодата оказват положително въздействие с антиоксидантните си свойства

  • забавят процесите на клетъчно стареене,
  • подобряват паметта и контрола върху мускулната активност
  • тонизират нервната система за по-лесно справяне със стреса,
  • насърчавайки сърдечната дейност - засилват притока на кръв към мозъка и допринасят за неговата младост.

    Учени са установили до 6 пъти по-висока антиоксидативна ефективност на листата от ягода в сравнение с листата на други горски плодове. Скорошни проучвания върху студенти показват, че високият прием на калий и физетин, флавоноидът, който придава червения цвят на ягодите, подобрява паметта и може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер в дългосрочен план.

Ползата на ягодите за диабетиците идва от ниския гликемичен индекс на този вкусен плод, а едновременно съдържа и много фибри.
През 2011 г. изследователите откриха как яденето на 37 ягоди на ден може ефективно да сведе до минимум усложненията на диабета, включително бъбречно заболяване и невропатия. 

Учени препоръчват пиенето на чаша чай от ягодови листа след прием на въглехидратна храна (като паста например) за подобряване баланса на глюкозата, особено при диабет тип В.

За подобряване силата на сърцето и неговите функции учени от Великобритания твърдят, че 3 ягоди седмично дори са достатъчни да го поддържат здраво. Харвардски учени пък са установили, че антоцианините в ягодите и техните листа и стебла намаляват риска от инфаркт с 32%.
Кверцетинът в ягодите и листата им има противовъзпалителни качества, които помагат за намаляване риска от атеросклероза.
Значителните количества полифеноли също намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, инхибират образуването на тромбоцити и регулират кръвното налягане със своите противовъзпалителни механизми.

Плодът на ягодата съдържа значителни количества калий и магнезий, което се отразява благоприятно на работата на сърцето и цялата кръвоносна система и са ефективни за намаляване на високото кръвно налягане и запазване еластичността на съдовете.

Кверцетинът е доказан противовъзпалителен агент и като такъв може да помогне за справяне с алергични проблеми като хрема, сълзене на очите и копривна треска, наблюдавано е и намаляване честота и тежестта на астматичните пристъпи.

По-голямата част от проблемите, свързани с очите, се дължат на генерирането на свободни радикали. Старостта и дефицитът на защитни хранителни вещества позволяват на свободните радикали да причинят сериозни увреждания на очите, като дегенерация на зрителния нерв, повишена уязвимост към очни инфекции и дегенерация на макулата и други. Ягодите са богати на елагова киселина, флавоноиди и фенолни фитохимикали, които помагат за предотвратяване на подобни проблеми до голяма степен. Освен това ягодите съдържат и калий, който помага за регулиране на очното налягане.

Имунната система е първата линия на защита срещу патогенно нападение и други потенциално вредни състояния. Ягодите са отличен източник на витамин С, мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и засилва реакцията на имунната система срещу инфекции като обикновена настинка. Чайовете от листа на ягода имат температуропонижаващ ефект.

Свободните радикали се произвеждат постоянно в тялото като страничен продукт от клетъчния метаболизъм. Тези вредни странични продукти са отговорни за мутирането на здрави клетки в ракови клетки. 
Ягодите съдържат витамин С, антоцианини, кемпферол, фолат и кверцетин. Заедно тези флавоноиди придават антиоксидантните и антиканцерогенните качества на ягодата. Ежедневната порция от плодовете може да помогне за укрепване на реакцията ви срещу окисляването и да потисне растежа на тумора. Проучванията очевидно предполагат, че редовният прием на ягоди е свързан и с драстично намаляване на метастазите на раковите клетки, което вероятно спомага за засилване на лечението, което се прилага едновременно.

Адекватният прием на фолиева киселина е от решаващо значение по време на бременност. Ягодите са отличен източник на естествен фолат, който помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при кърмачета.
По същия начин фолиевата киселина също предотвратява следродилната депресия . Следродилната депресия, известна още като постнатална депресия, е вид разстройство на настроението, което се появява след раждането. Симптомите  включват ниска енергия, изключителна тъга, раздразнителност, тревожност и в екстремни случаи деменция. Фолатът предотвратява образуването на излишък от хомоцистеин в тялото, за който е известно, че нарушава производството на хормоните на щастието серотонин, допамин и норепинефрин.

Свободните радикали причиняват дегенерация на мускулите и тъканите, намаляват подвижността на ставите и натрупват токсични вещества като пикочна киселина в тялото. Тези явления са основните причини за артрит и подагра.
Ягодите и техните листа са богати на антиоксиданти, които помагат при лечението на тези състояния, а освен това  имат противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на болката, свързана с артрит.

И още ползите за здравето от ягодовите листа:

Подобряват храносмилането

Едно от най-хубавите неща на ягодовите листа е, че те съдържат  танини. Танините са биомолекули, които се свързват с протеини, аминокиселини и алкалоиди, както и с вещества, които имат ниско ниво на рН (или казано по-просто, киселинни), които поставят стомаха в трудна ситуация и потенциално го стресират.
Ето защо пиенето на чай от ягодови листа може да помогне да предпазим корема  от болки, причинени от излишък на въздух (което причинява подуване на корема), киселини или стомашни спазми. Освен това, тъй като чаят има диуретично действие, той може да се използва за лечение на диария, чревни и уринарни проблеми.

Ягодовите листа облекчават болката, причинена от артрит и подагра
Освен че предпазват тялото ни от вредни киселинни вещества, листата на ягодата съдържат кафеена киселина, която е полезна с това, че намалява болезненото възпаление в ставите и костите ни, което ги прави сковани и затруднява свободните движения. 

Ягодовите листа сигуряват различни витамини и минерали
Не само плодовете, но и листата на ягодата също са хранителни. Те съдържат големи количества витамин С (всъщност се смятат за най-високият източник на витамин С, наличен в природата), желязо и калций, които са основни микроелементи за поддържане на цялостното здраве на тялото - повишаване на ефективността на имунната система, увеличаване на здравината на костите, предотвратяване на остеопороза, стимулиране производството на хемоглобин, както и количеството на червените кръвни клетки.

Хубавото на чая от ягодови листа е, че е не само успокояващ и релаксиращ за ума и тялото ни, но и полезен за кръвта ни. Листата на ягодата съдържат желязо, което е важен компонент за образуването на червени кръвни клетки и хемоглобин.
Желязото е изключително важен елемент за жените, особено жените в менструален цикъл и бременност, които се нуждаят от повече желязо в телата си от останалите. 

Ягодовите листа помагат да се  предпазим от рак
Хората пият чая от ягодови листа  най-вече заради неговия мек, релаксиращ вкус, но  и защото той съдържа антиоксиданти, които са от съществено значение за поддържането на цялостното ни физическо здраве. Има специални видове танини в листата на ягодата, наречени елагитанини. Изследванията показват, че елагитанините са свързани с намаляване смъртността от рак. Има едно проучване, което предполага, че ягодите са номер едно в списъка с осем храни, които помагат за намаляване на смъртността от рак, според заключението на група от над 1000 възрастни хора.

Ягодовият чай от листа помагат при лечение на високо кръвно налягане
Твърди се, че листата от ягода имат и съдоразширяващ ефект като  разширяват кръвоносните съдове чрез отпускане на мускулите в стените на артериите, което позволява по-голям приток на кръв. Това улеснява сърцето да изпомпва кръв и намалява кръвното налягане. 

Ягодовите листа се ползват с респекта на традиционната медицина от векове. Те са се прилагали за ревматоидни страдания, лечение на кожни обриви, респираторни оплаквания, левкорея, катар, нервност и задържане на вода. Съвременните медицински проучвания потвърждават и обясняват откъде идват техните ползи  като антиоксиданто, релаксиращо  и диуретично средство, чудесни при справяне със скованост, високо кръвно налягане и проблеми с телесните течности.

Как да използвате ягодовите листа
Като чай
Листата и части от стеблата на ягодовите растения - пресни или сушени - се варят на чай. 
Единственото нещо, от което се нуждаем, са малко ягодови листа, пресни или сушени, натрошени и вряща вода. Потопете листата във вряща вода и изчакайте около пет минути, след което отстранете листата, за да изпиете чая. Напитката може да се консумира топла и студена или можем да добавим малко вкус, като я смесим с мед, лимон и стръкче мента. С успех се ползва и за гаргара при болно гърло.

В кулинарията

Ягодови листа може да добавяте към пресни салати и сосове, при приготвянето на смутита или песто. Така те никога няма да липсват в ежедневното ви меню.

За релакс във ваната
Можем да добавим ягодови листа или чай от тях и във ваната. Това може да се използва за лечение на болки в мускулите и кожни проблеми като обриви.

 

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/ , https://www.lybrate.com/ https://www.healthline.com/ , https://www.botanical.com/ , https://www.verywellhealth.com/ , https://www.drugs.com/ , https://www.webmd.com/ , https://eu.happymammoth.com/ , https://www.gowellnessco.com/ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://draxe.com/ , https://en.wikipedia.org/ , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/ и други.