Към количка

СМОКИНЯ - FICUS CARICA

Смокинята е ядлив плод на Ficus carica, вид малко дърво от семейството на цъфтящите растения Moraceae.  Култивира се от древни времена и се отглежда широко в целия свят, както заради плодовете, така и като декоративно растение.
Ficus carica е типичен вид от род Ficus, съдържащ над 800 вида тропически и субтропични растения.

Най-старите фосили на смокиня са открити в ранното неолитно село Гилгал - в долината на река Йордан, на 13 км северно от Йерихон, и са датирани на около 9400–9200 г. пр.н.е.

Смокиновите листа са познати от древността със своята лечебна сила. Съвременната фитомедицина обяснява тяхното приложение с наличието на биоактивните вещества - органични киселини, полифеноли - галова киселина, хлорогенна киселина, ябълчена киселина, сирингова киселина, катехин, епикатехин и рутин, антоцианини, омега-3 и омега-6 мастни киселини, фурокумарини, стероиди, флавоноиди, калий, калций, танини и етерични масла. Фурокумарините - псорален и бергаптен, които се съдържат само в млечния сок на прясно откъснатите листа, са основната причина за фитодерматит и алергични реакции на кожата.

Млякото от свежите листа се прилага  за премахване на папиломи, брадавици, кокоши трън.

Смокиновите листа са и растителен афродизиак, подобряват сексуалните функции и помагат при безплодие, тъй като имат и противовъзпалителен ефект, който може да е сред причините за него.

Смокиновите листа имат високо съдържание на лесно усвоим калций и са добра подкрепа за плътността на костите и предпазване от остеопороза, както и при заздравяване на счупвания.

Изследване на марокански учени от октомври 2018 година потвърждава много висока антиоксидантна активност на смокиновите листа, която се предполага, че се дължи на полифенолите и флавоноидите в състава на листата.

Проучване от 2017 година съобщава за значителен ефект, получен от извлек на смокинови листа за намаляване нивата на кръвната глюкоза, общия холестерол, триглицеридите, чернодробния гликоген и телесното тегло. Изследването потвърждава и протективния ефект върху панкреатичните β-клетки.

Ирански учени през 2014 година потвърждават положителния ефект от екстракти от смокинови листа върху сърдечната дейност - те докладват за намаляване броя и продължителността на аритмиите и за ограничаване размера на пораженията при инфаркт.

Проучване от 2020 година дава обнадеждаващи резултати от препарати от смокинови листа за хепатоцелуларният карцином - третата причина за смъртност в света, свързана с рак, с ниска 5-годишна преживяемост, при която повече от 50 процента от пациентите имат рецидив на рак в рамките на 2 години от лечението.  

"Ficus carica има потенциала да бъде използван при разработването на терапевтични модалности за възможно лечение, излекуване и превенция на рак на маточната шийка, свързан с човешки папилома вирус." - установяват учени от Германия и Великобритания в съвместно проучване през 2019 година.

Извлеците от сушени смокинови листа намират приложение:
- като гаргара за болно гърло
- за облекчаване на астматични пристъпи
- при кашлица, бронхит и други белодробни инфекции
- като диуретик при бъбречни проблеми, цистит, камъни в бъбреците
- при проблеми с простатата
- при гинекологични възпаления
- за понижаване на кръвно налягане
- за намаляване на холестерол и триглицериди
- за понижаване на кръвната захар и намаляване усложненията от диабета
- при стомашно-чревни разстройства, колит, гастрит, язва, дизентерия
- като протективно средство за черния дроб
- при запек
- за намаляване на апетита
- в диети за отслабване
- за промивки при хемороиди
- при ухапвания от насекоми, за потушаване на алергичната реакция
Външно лапи от смокинови листа се ползват:
- за по-бързо узряване на циреи и изтегляне на гнойта
- за заздравяване на рани
- за отстраняване на брадавици, папиломи, кокоши трън, мазоли
- за намаляване петната при витилиго

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати. Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/ , https://www.lybrate.com/ https://www.healthline.com/ , https://www.botanical.com/ , https://www.verywellhealth.com/ , https://www.drugs.com/ , https://www.webmd.com/ , https://eu.happymammoth.com/ , https://www.gowellnessco.com/ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://draxe.com/ , https://en.wikipedia.org/ , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/ и други.