Към количка

СЕНА, МАЙЧИН ЛИСТ - SENNA, CASSIA ACUTIFOLIA

Сената е храстовидно растение с жълти цветове, което идва от тропическите и субтропическите страни. Употребява се във фитомедицината като ефективно слабително средство, благодарение на антрахиноновите си гликозиди. 
Първите данни за използването на сена от арабски лекари като лечебно очистително средство датират от IX век от н.е. 

В биохимичния състав на билката са установени основно антрахинони, сеннозиди, галактоза, арабиноза, фруктоза и глюкоза, маноза, пинитол и захароза. Флавоноидите в сена включват изорамнетин и кемпферол. Растението съдържа 10% слуз както и киселини - салицилова, хризофанова, сапонини, натриев калиев тартарат и летливи масло.

Чаят от сена най-често се получава от две растения сена: Cassia acutifolia или Cassia angustifolia. 

Така както е слабително средство, растението се ползва и за:
- лечение на разстройства на червата
- като противовъзпалително и антипиретично  средство
- различни кожни заболявания - псориазис, акне, екзема, трихофития, рани и изгаряния - поради наличието на антибактериални биохимични съставки в листата
- регулиране нивата на кръвната захар при диабетици
- детоксикация на черния дроб
- облекчаване при ревматизъм поради противовъзпалителните му свойства
- лек за туберкулоза
- отслабване 
- премахване на лош дъх

Отслабване
Екстрактите от сена се ползват за отслабване по няколко причини: ускоряват чревния пасаж, елиминират токсините и несмляната храна от дебелото черво, прочистват и детоксикират, позволяват по-добро усвояване на хранителните вещества, регулират скоростта на метаболизма, увеличават желанието за повече течности. В резултат всичко това води до намаляване на телесното тегло. Но като се има предвид, че дългосрочното използване на лаксативи  - природни или синтетични, не е най-доброто решение за намаляване на килограмите, добре е да не се разчита само на тях, а да се увеличат фибрите в храната и движението.

Лечение на запек
Пиенето на чай от листа на сена насърчава движението на червата, стените на дебелото черво се свиват по-енергично и изтласкват конкрементите в него. Това води до по-пълно изхождане в рамките на 12 часа след приема. 

Като подготовка за колоноскопия
Чай от сена се използва широко и за прочистване на дебелото черво преди колоноскопия и други видове операции на дебелото черво.  Преди колоноскопия дебелото черво трябва да бъде напълно почистено от натрупаните отпадъци. Доказано е, че приемането на сена през устата е също толкова ефективно, колкото рициновото масло и конвенционалните продукти като Dulcolax за подготовка на червата преди колоноскопия.

При хемороиди
Много често хората с хроничен запек страдат и от хемороиди и анални фисури. Приемът на чай от сена помага за намаляване на отока и улеснява заздравяването. Още повече, че слабителният ефект на билката помага за по-лесното и редовно изхождане, което допълнително облекчава страдащите от хемороиди.

При лошо храносмилане
Установено е, че сена е ефективна при облекчаване на киселини, гадене, газове, подуване на корема и оригване - състояния, свързани с диспепсия. Сена, когато се приема с ароматни билки като кардамон, копър, джинджифил и мента, помага да се намали натрупването на газове в стомаха чрез силното си очистително действие.

За блестяща коса, спира косопада
Сена може да се използва локално, за блестяща и силна коса без накъсване. Можете да направите маска за коса, като смесите сена на прах с вода и кисело мляко. Може да добавите етерични масла за по-голям ефект. Нанесете маската върху корените, така че да може да проникне в скалпа. Покрийте главата си с найлонова шапка и я оставете да изсъхне. Изплакнете след няколко часа.
Сената подобрява състоянието на скалпа, помага за справяне с пърхота, хидратира косъма и намалява косопада.

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати. Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Хората с възпалителни заболявания на червата, чревна непроходимост, болест на Крон, чревни язви, улцерозен колит и недиагностицирани стомашни болки трябва да избягват употребата на сена.

За да избегнете нежелани странични ефекти, не трябва да пиете повече от една чаша чай от сена на ден и да не използвате продукти от сена повече от една седмица.
Използването на сена в дългосрочен план може също да промени електролитния баланс, което може да доведе до мускулна слабост, нарушена сърдечна функция и увреждане на черния дроб.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/ , https://www.lybrate.com/ https://www.healthline.com/ , https://www.botanical.com/ , https://www.verywellhealth.com/ , https://www.drugs.com/ , https://www.webmd.com/ , https://eu.happymammoth.com/ , https://www.gowellnessco.com/ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://draxe.com/ , https://en.wikipedia.org/ , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/ и други.