Към количка

Овлайдете хаоса още с началото на учебната година

Eто че краят лятната ваканция дойде и докато се подготвяте за училище, възможно е  да осъзнаете, че сте придобили някои негативни навици като бързите закуски, неконтролираното време пред екраните, недостатъчният сън и други подобни.

За повечето родители суматохата около завръщането в училище означава ранни сутрини, прибързани вечери и много домашни. Може да е трудно да намерите време да се съсредоточите върху здравословни навици, когато нещата са толкова натоварени. Но е важно да се уверите, че семейството ви се храни правилно и има достатъчни двигателни активности, особено сега, когато училището започва отново. 

Тук ви предлагаме няколко неща, които да ви помогнат да направите учебната година по-добра -  и за децата, и за вас - родителите.

Започнете като оцените какво се е променило за ваканционните летни месеци.

Както всеки родител знае, рутината е важна за малките деца. Тя осигурява усещане за стабилност и ред в един често хаотичен свят. Рутината обаче също може да стане досадна и скучна, ако не се актуализира отвреме навреме. Ето защо е важно периодично да правите промени в ежедневнието, ако е необходимо.

Може би времето за лягане е станало твърде забързано и е време да рационализирате процеса. Или може би времето за хранене е станало твърде рутинно и е необходимо да промените малко нещата. Също така помислете за неща като времето пред екрана, връзката със семейството и възложените задачи. Какъвто и да е случаят, не се страхувайте да правите промени в ежедневните навици  на вашето семейство. Малко иновация може да помогне много за поддържането на всички щастливи, здрави и проспериращи.

Създайте навик за лягане и се придържайте към него! 
Някои деца могат да заспят в секундата, в която главата им докосне възглавницата. При други има много въртене, докато да намерят правилното място за сън. Отново и отново е доказано, че тялото функционира на много по-високо ниво, когато постига най-малко осем часа сън. Но когато става въпрос за деца, се стремете към десет часа на вечер. Развиването на добри навици за сън е от решаващо значение както за физическото, така и за психическото здраве. Не само подобрява енергийните нива и настроението, но също така позволява на ума да се фокусира по-ясно и да се концентрира върху усвояването и осмислянето на нова информация. 
За да сте сигурни, че всички получават достатъчно сън, установете рутина за лягане, създайте спокойна, тиха и удобна среда в спалнята и заменете всяко време пред екрана с време за четене на книжка един час преди лягане.

Хранете се балансирано и никога не пропускайте закуската – дори ако това е само парче плод или малко кисело мляко. 
Проучванията показват, че не само балансираната диета е от съществено значение за доброто здраве, но хората, които закусват, са склонни да имат по-добро цялостно хранене от тези, които пропускат закуската. Закуската осигурява на тялото и мозъка основни хранителни вещества и енергия, за да функционира оптимално през целия ден. Когато пропуснем закуската, е по-вероятно да направим нездравословен избор по-късно през деня и е по-вероятно да преядем на обяд и вечеря. Яденето на балансирана закуска с много протеини и фибри помага за регулиране на нивата на кръвната захар, което води до по-стабилни нива на енергия и по-малко апетит през целия ден. Но не забравяйте за обедите и вечерите - всяко хранене трябва да включва разнообразна храна от всички хранителни групи, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и постни протеини. Така че, ако търсите начин да подобрите здравето си, уверете се, че се храните добре.

Плодовете, зеленчуците, ядките и пълнозърнестите храни ще дадат на тялото на вашето дете добрия шанс да се пребори с вирусите. Опитайте се  поне две трети от обяда на вашето дете да са храни на растителна основа. Добавете и постни протеини като пиле, риба или протеин на растителна основа. Изключете саламите, пастърма, шунка и други деликатеси, обработени с твърде много добавена сол и други консерванти. И избягвайте сладките напитки, особено газирани напитки и сокове.

За леки закуски кажете „не“ на богатите на калории храни като чипс и бисквити. Те могат да бъдат с високо съдържание на сол, трансмазнини и добавки. Опитайте да привикнете децата към парче плод, моркови, пълнозърнести бисквити. Към тях може да добавите фъстъчено масло, хумус, кисело мляко или 30 г сирене.

Пийте много вода
Всеки знае, че пиенето на вода е важно, но понякога може да е трудно да останете хидратирани през целия ден. И така, колко вода трябва да пиете? 
Количеството варира в зависимост от фактори като възраст, тегло и ниво на активност, но общото правило е да се консумират 8 чаши вода на ден. Децата се нуждаят дори от повече вода от възрастните и трябва да пият поне 30 мл на всеки 2 килограма от теглото им. Освен че ви поддържа правилно хидратирани, питейната вода има множество други предимства. Може да помогне за подобряване на тена на кожата ви, намаляване на умората, регулиране на телесната температура, смазване на ставите, изхвърляне на токсините и намаляване на главоболието. Така че следващия път, когато посегнете към подсладена напитка, помислете вместо това да я замените с чаша освежаваща H2O. Вашето тяло ще ви благодари!

Правете упражнения и се разтягайте редовно 
Повечето здравни експерти са съгласни, че възрастните трябва да получават поне 30 минути умерени упражнения всеки ден. За деца препоръката е поне един час. Но с натоварените работни и училищни графици и многото домашни, може да е трудно да намерите време за тренировка. 
Един от начините да се уверите, че правите достатъчно упражнения, е да разделите вашите тренировки на по-малки отрязъци от време. Например, можете да правите бърза 10-минутна разходка сутрин или бърз танц с децата, докато ги приготвяте за училище, а вечер да правите 20-минутна тренировка или семейно колоездене след вечеря. Помогнете на децата да свикнат да използват малки прозорци от време за динамични и забавни упражнения между приготвянето на домашните и изпълнението на домашните задължения. Така ще можете лесно да се вместите в препоръчителното количество упражнения и да подобрите здравето на цялото семейство.

Използвайте всеки миг оставащо слънце и дишайте чист въздух на открито 
Повечето проучвания са съгласни, че както възрастните, така и децата се нуждаят от поне 20 минути слънчева светлина всеки ден, за да поддържат оптимално здраве. Слънчевата светлина помага на тялото да произвежда витамин D, който е от съществено значение за растежа на костите и функцията на имунната система. 
Освен това е доказано, че престоят на открито при естествена слънчева светлина подобрява настроението и намалява нивата на стрес. За децата времето, прекарано в игра навън, също е важно за физическото развитие и социалните умения. Свежият въздух също е от ключово значение за доброто здраве, тъй като помага за прочистване на белите дробове и подобряване на кръвообращението. Така че не забравяйте да излезете и да се наслаждавате на малко слънце и чист въздух всеки ден!

Ограничете времето пред екрана 
Проучванията показват, че твърде много време пред екрана може да доведе до редица проблеми както при възрастни, така и при деца. При децата това може да доведе до проблеми с концентрацията, липса на въображение, негативни нагласи, слаби оценки и трудности  в социалното взаимодействие. Може също да причини проблеми със съня и наддаване на тегло. 

При възрастните твърде много време пред екрана е свързано с повишен риск от тревожност и депресия, физическо натоварване на врата, гърба и очите и причинява главоболие. Освен това може да допринесе за проблеми с баланса между професионалния и личния живот и взаимоотношенията. 

Ето защо е важно да ограничите времето, което прекарвате в гледане на екраните. Ако работите с екрани всеки ден, уверете се, че правите редовни почивки, правете много упражнения и прекарвайте достатъчно време в разговори със семейството, приятелите или колегите лице в лице. Технологиите могат да бъдат прекрасен инструмент, когато се използват по подходящ начин, но е важно да ги използвате умерено.

Домашните работи и допълнителните образователни занимания 
Непрекъснатото учене може да изгради дисциплина, умения за управление на времето и други ползи за децата. Но не забравяйте да правите почивки, да играете образователни игри, да ги подкрепяте и да им давате пример за добра организираност. Направете четенето за удоволствие основна част от ежедневието, за да запазите и тяхната любов към ученето жива!

За децата домашните могат да бъдат чудесен начин да затвърдят наученото в клас и да подпомогнат справянето с нещата, които ги затрудняват. Това може да бъде и начин за родителите да се включат по-активно в подготовката на детето и да го научат как да организира времето си и да работи самостоятелно. Но е важно да се уверите, че домашните не се превръщат в източник на стрес за вашето дете. Бъдете на разположение, за да предложите помощ и да осигурите достатъчно насърчение, но не поемайте задачата и не я правете вместо тях. Ако детето ви постоянно се бори с домашните си, говорете с учителя му за начини, по които можете да помогнете или дали няма по-голям проблем, който трябва да се реши. 
Преди всичко не забравяйте, че да ги водите чрез пример и да им помагате в тяхното учене може да им помогне да разгърнат пълния си потенциал.

Старайте се да се наслаждавате на моментите и да контролирате стреса 
Имаме само един живот, така че не трябва ли да се възползваме максимално от него?
Може да е трудно да оценим малките неща, когато сме постоянно в движение и сме прекалено стимулирани, но има толкова много красота около нас - струва си да превърнем в добър навик спирането за миг , за да я усетим. 
Един от най-добрите начини за контролиране на стреса и подобряване на настроението е да направите крачка назад и да поемете дълбоко въздух. Научете децата и себе си да вдишвате бавно през носа си, като изпълвате дробовете си отдолу нагоре и бавно издишвайте през устата. Повторете това няколко пъти, докато почувствате, че тялото ви започва да се отпуска и използвайте тази техника за разтоварване. 
Друг чудесен начин да контролирате стреса е да отделяте малко време за себе си всеки ден, дори ако е само за няколко минути. Независимо дали четете книга, къпете се или излизате на разходка, отделянето на време за нещо, което ви харесва, може да помогне за намаляване на нивата на стрес. 
При децата е важно да им давате време за независима игра всеки ден. Въпреки че може да е изкушаващо да се опитвате да ги контролирате и направлявате всяка минута от деня, оставянето им да играят сами може да ви даде така необходимото време да се отпуснете и освободите от стреса и да им предоставите невинни възможности да бъдат креативни.

Наградете постиженията и осигурете похвала
Толкова е важно да празнувате постиженията, както големи, така и малки. Когато отделяме време да похвалим децата си и себе си за нашите успехи, това ни помага да се чувстваме уверени и мотивирани. Освен това ни дава шанс да преподаваме важни житейски уроци и положително укрепва правилното поведение. 
Например, когато хвалим децата си за това, с което се справят добре в училище, ние не само ги караме да се чувстват добре, но и ги учим на огромното въздействие от тяхната упорита работа и ангажираност. И когато се възнаграждаваме за постигането на целите си, това ни напомня, че сме способни да постигаме страхотни неща. Независимо дали става дума за положително подкрепа или възможност за преподаване на пример, положените усилия винаги трябва да бъдат признати. Отделете време, за да внушите чувство на гордост и самоувереност в децата си, което ще продължи цял живот и ще ги вдъхновява и мотивира да продължават смело напред.

Дайте приоритет на връзките
Прекарването на време като семейство е един от най-важните навици, които можете да създадете. С порастването на децата е обичайно те да се дистанцират от родителите си поради социални задължения, натиск от връстници и общи промени в техните интереси. 
Също така е лесно да се потопите в хаоса сред допълнителните учебни дейности, недовършената работа и поддръжката на дома. Въпреки това гарантирането, че ценностите на цялото ви семейство се обединяват ежедневно, трябва да бъде най-големият приоритет. 
Разговорите за преживяванията на вашето дете трябва да бъде по-конкретни от „как мина денят ти?“ и показването на привързаност към любимите хора трябва да бъде обичайна проява. Свързването заедно може да бъде толкова просто като цялото семейство остави телефоните си настрани за истински разговор на масата за вечеря. Или ако имате по-голямо дете, което е по-загрижено да се мотае с приятелите си, поканете ги заедно на нещо забавно.

Съдовете могат да почакат, но отношенията, които цените, не могат.

 

Успешна нова учебна година на всички!