Към количка

Досадни израстъци по кожата ви ограничават да носите любимата си рокля? 

Кожните израстъци са нежелани, но се случва да ни засегнат в даден момент от живота. При близо 25% от хората се повяват кожни израстъци след като навършат петдесет години, като по-често се срещат при хора, страдащи от диабет и затлъстяване и при хора със светла кожа.

Кожният израстък е малко висящо нераково образувание с цвета на кожата, което може да се появи по всяка част на тялото ви. Тези нежелани кожни образувания се състоят от кръвоносни съдове и протеинови влакна - колаген. Обикновено се появяват върху тялото ви поради триене. Именно това триене стимулира кожата да произвежда допълнителни клетки.

Най-често ще откриете такива израстъци в зоните на най-голямо триене - под бюста, по корема, подмишниците, слабините, макар че не са редки случаите и на тяхната поява върху части от шията и лицето.

Кожните израстъци са безвредни и безболезнени, но несъмнено са и дразнещи.  Препоръчително е да се посъветвате с дерматолог, ако кожният растеж е странен и претърпява непрекъснати промени в цвета, размера или формата. Тези кожни образувания понякога сочат към ранни признаци на предракови проблеми.

Защо се получават кожните израстъци?
Няма конкретни причини за появата на кожни израстъци по тялото ви като по-често те се появяват при хора със светла кожа. Освен фактора триене, има и някои други, които увеличават вероятността от появата им - внезапни промени на хормоналния фон по време на бременност и климакс, наличие на човешки папипома вирус, инсулинова резистентност при диабетиците, както и генетично унаследяване.

Разлика между кожен израстък и други кожни образувания
Много често хората бъркат кожен израстък и бенка, брадавица или друг безвреден кожен израстък. Един добър дерматолог ще ви помогне да различите кожните израстъци и да сте спокойни кои са безвредни и кои трябва да бъдат под лекарски контрол. Понякога вашият лекар може да извърши биопсия, за да се увери, че образуванието не е раково. 

Когато сте сигурни, че това е безобиден кожен израстък, може да опитате природни начини за неговото премахване. 

Ябълковият оцет е чудотворен домашен леек и любима съставка за лечение на множество здравословни проблеми. Използването на ябълков оцет за премахване на израстъци по кожата е лесно. 

Почистете старателно израстъка на кожата с малко гореща вода и с добър антибактериален сапун. Потопете памучен тампон/топче в ябълков оцет и го поставете върху кожния израстък като се уверите, че е покрита цялата зона. Фиксирайте го на място със здрава лепенка, тъй като ще трябва да спите с него, без да се размества. Оставете да действа 6-8 часа, след което изплакнете с топла вода. Можете да повтаряте процеса всяка вечер в продължение на няколко седмици или докато кожният израстък се разпадне сам.

При непрекъснато нанасяне на ябълков оцет образуванието на кожата бавно ще промени цвета си и ще започне да намалява. Не се опитвайте да го откъснете със сила. Бъдете търпеливи и изчакайте, докато се отдели от само себе си по естествен път. Въпреки това, не повтаряйте процеса, ако израстъкът не падне дори след прилагане на ябълков оцет в продължение на четири последователни седмици.

Маслото от чаено дърво е друг начин за борба с кожни недостатъци. Употребата на това масло е полезно при пърхот, гъбички по ноктите, акне или дори микоза. Как да използвате маслото от чаено дърво за премахване на кожни израстъци? Натопете памучно топче в маслото и го прикрепете върху израстъка за 10 мин, след което измийте с топла вода. Повтаряйте процедурата няколко дни последователно. Не оставяйте масленото топче да престоява по-дълго време върху кожата, защото може да предизвика неприятно дразнене, сърбеж или обрив. Бъдете търпеливи - няма магически пръчки!

Спрей, приготвен с 240 мл дестилирана вода и 8-10 капки лавандулово масло, може да помогне за отстраняване на кожните израстъци. Пръскайте 5-6 пъти на ден проблемните зони с така приготвения тоник, като преди всяко пръскане силно разклащайте флакона.

Етерично масло от лайм, превърнат в твърда субстанция с помощта на твърдо кокосово масло, може да се използва, за да се избегне по-нататъшен растеж на кожни израстъци. Когато кожата ви е намазана с тази смес, не се излагайте на слънце, за да не се получат кожни раздразнения.

Маслото от тамян, втрито в проблемите кожни зони два пъти дневно, дава добри резултати поради своите противовъзпалителни и фунгицидни свойства.

Разтопете малко масло от ший с топлината на дланта си и добавете към него две до три капки масло от риган. Нанесете тази паста върху израстъка на кожата и я оставете за един час, след което я измийте. Тази процедура може да правите 2-3 пъти на ден.

Маслата от грейпфрут и от портокал имат антибактериални и астрингентни свойства, които също ще предотвратят натрупването на излишна мазнина в кожата, което от своя страна ще предотврати образуването на кожни израстъци. Добавете масло от тези цитруси към базово масло и го нанесете върху израстъците на кожата. Може да добавите няколко капки масло и във вашия овлажнител и да го нанасяте ежедневно върху проблемните зони.

Ментовото масло както и маслото от риган, смесени с кокосово масло и нанесени върху израстъците, ще помогнат те по-бързо да изсъхнат, да паднат по естествен път и кожата по-бързо да се възстанови. Никога не ползвайте тези масла директно, а винаги смесени с базово - най-добре с втвърдено кокосово.

Банановите обелки освен, че подхранват цветята, могат да помогнат и при справяне с кожни образувания - те съдържат активни съставки и ензими, които могат да помогнат за премахване на петната. Поставяйте парчета от бананова обелка с меката част към тялото и ги прикрепяйте с лепенка за една нощ в продължение на няколко седмици. Ще откриете, че израстъците постепенно омекват и накрая съвсем сами падат. Същият начин на приложение и ефект имат и обелките от папая, които са богати на киселини. 

Друго средство в домашни условия е капка мляко от пресен лист на смокиня - с него се намазва кожният израстък в продължение на няколко дни, което води до неговото изсъхване и отпадане.

Вана с английската сол балансира нивата на рН на вашата кожа и съдейства кожните израстъци постепенно да паднат, а освен това отпуска мускулите. Добавете една чаша английска сол към водата във ваната и се накиснете за 20-30 минути. Този метод е подходящ за хора, които страдат от множество кожни израстъци по тялото.

Кокосово масло. Лауриновата киселина в кокосовото масло има антибактериални и противогъбични свойства, които могат да помогнат бързо да се отървете от белези по кожата. Масажирайте малко кокосово масло върху кожата. Оставете да действа 20 минути, след което изплакнете. Правете това упражнение поне два пъти дневно, за да постигнете резултат.

Алое вера съдържа противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни за премахване на израстъците и петната по кожата. Вземете малко сок от алое вера върху памучен тампон и го нанесете върху кожата. Оставете го да действа известно време, след което го измийте. Нанасяйте сок от алое вера най-малко два пъти дневно върху проблемните участъци.

Смесете една лъжица рициново масло с лъжица сода за хляб и я нанесете върху кожата. Оставете  да действа за 30 минути, след което изплакнете. Прилагането на сместа от сода бикарбонат ежедневно може да помогне за премахване на израстъци по кожата за две до три седмици.

Друг начин - но доста миризлив - е чесънът. Тънко резенче чесън се поставя върху израстъка за една нощ в продължение на една-две седмици. Твърди се, че помага.

Във всички случаи - бъдете търпеливи и внимателни - при най-малкия признак за кожно раздразнение, спрете с третирането за няколко дни, опитайте отново и ако пак кожата ви се дразни - забравете съответния начин. При повечето хора няма неприятни ефекти, но винаги има изключения.

 

По материали от https://howtocure.com/  и др.