Към количка

МЕНТА - MENTHA PIPERITA

Ментата, която е най-разпространена по нашите територии, е мента пиперита и тя е кръстоска между водна мента Mеntha aquatica и Mentha spicata (у нас позната като гюзъм, джоджен).
Маслото от мента съдържа карбоксилни естери - основно ментил ацетат, ментол, ментон, терпени и флавоноиди - ериоцитрин, хесперидин и кемпферол, лимонен, бета-пинен и бета-кариофилен, дъбилни вещества, смоли, урсолова и розмаринова киселина, каротеноиди,  витамини А и С, калций, магнезий и желязо, каротин.

Билката е позната от дълбока древност, в Древна Гърция са я сплитали заедно с розмарина във венци, които са носели на главите си учени и студенти, тъй като повлиявали бистротата на ума и доброто настроение. Стритата на прах изсушена мента се е използвала за избелване на зъбите, а днес присъства в почти всички пасти за зъби не само с избелваща цел, но и поради антимикробното си действие - за заздравяване на венците, предпазване от образуване на кариес и лош дъх.

Ментолово масло е мощен инсектицид, отблъсква комари, оси, молци и др. Затова се използва в екологичното земеделие, в ежедневието за предпазване от ухапвания от насекоми, за ароматизиране на затворени помещения, складове като начин за справяне с молци.

Ментата има спазмолитичен ефект и се влага в състава на обезболяващи кремове и масажни гелове. Масажът с ментово масло (винаги разтворено в базово масло) е ефективен при нарушения в менструалния цикъл.
Спазмолитичното действие на билката има приложение при стомашно-чревни неразположения, чревен дискомфорт, жлъчни колики. Тя стимулира производството и оттичането на жлъчния сок и така дъпринася за по-пълноценното смилане на храната и усвояване на хранителните вещества. Това от своя страна намалява образуването на газове в червата и подуването на корема.

Във всички случаи болкоуспокояващото действие се засилва и от антибактериалното, тъй като болката е само симптома на проблема, който обикновено е предизвикан от бактериално възпаление. Наличието на желязо в състава на ментата, подобряващо кръвообращението, също играе важна роля в процеса на храносмилане.

Ментолът  действа антимикробно, като може да спре растежа на различни бактерии, включително на Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis и метицилин-резистентният Staphyloccocu aureus.

Ментата има подчертано успокояващо действие, което се засилва при комбинация с глог, валериана, розмарин. Чаша топъл, подсладен с мед чай от мента е отлично средство за отпускане преди сън. Ментолът действа отпускащо на гладката мускулатура и с това помага при главоболие, стомашни колики, синдром на раздразнените черва, жлъчни колики и др. Проучване от 2013 година е установило, че ефективността на ментата срещу коликите е колкото тази на синтетичния симетикон.

Въпреки че, лекарите и учените не са напълно сигурни по отношение на конкретната причина за появата на бебешките колики, някои смятат, че те са свързани с незрялата или недоразвита храносмилателна система. При някои кърмени бебета, коликите могат да са свързани и с някои храни, консумирани от майката. Ментата може да се комбинира и с други успокояващи билки като лайка и копър за намаляване на коликите.
Обезателно се консултирайте с педиатъра на детето, преди да използвате билки срещу колики! Въпреки че са естествени, билките невинаги са безопасни!

Вдишването на аромата на мента на кристали е отлично средство за отпушване на носа, облекчаване на дишането, успокояване на главоболието. Проучвания доказват, че вдишването на аромата на мента подобрява дишането и  кръвообращението, респективно - насищането на мозъка с кислород, което от своя страна води до по-ясна мисъл и по-добър общ тонус, по-добра концентрация и памет.

Кашлица и настинка
Ментата е лек за обикновена настинка и симптоми на кашлица, които често съпътстват настинка. Маслото от това растение има успокояващ ефект при симптоми на кашлица и може да успокои някои обикновени настинки. Освен това може да помогне за изграждането на по-силна имунна система и има както антимикробни, така и антиоксидантни качества. Течното масло от мента може да се вдишва като пара. Този начин на използване на мента може да създаде ефективен ефект при успокояване на симптомите на кашлица и настинка.

Уста и синуси
Ментата често се използва като средство, което намалява възпалението на устата или гърлото. Възпаленията и инфекциите на синусите могат да бъдат отстранени чрез вдишване на етерично масло от растението. Ментолът е основната активна съставка в ментата и е причината за способността му да помага за изчистване на задръстванията и да спомага за по-лесното дишане.  Билката може да се използва локално или в чай ​​за облекчаване на общи респираторни симптоми като кашлица и затруднено дишане, причинени от запушени или възпалени проходи.

Храносмилателни проблеми
Ментата може да помогне при редица болезнени храносмилателни проблеми, включително газове, подуване на корема и гадене, сутрешно гадене и стомашни спазми. Освен това може да помогне за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва (СРЧ). Едно проучване показва, че 75% от участниците, които са приемали капсула ментово масло дневно, са забелязали значително намаляване на симптомите на СРЧ, в сравнение с 38%, които са приемали плацебо капсула.

Менструални симптоми
Болезнените спазми и гаденето, причинени от естествения цикъл на жената, могат да бъдат облекчени с помощта на мента. Ментата действа като мускулен релаксатор и следователно намалява спазмите. Ментата може да се окаже подходящ природен лек при синдром на поликистозните яйчници или някаква друга форма на хормонален дисбаланс. Мощните органични съединения влизащи в състава й могат да инхибират и стимулират ендокринната система по различен начин, което помага за оптимизиране на хормоналния баланс и предотвратява някои странични ефекти, включително хирзутизъм, намалявайки прекомерните нива на тестостерон при жените.

Облекчаване на болката
Смята се, че главоболие, невралгична болка, зъбобол, възпаление на ставите и общи болки в тялото и мускулни болки се облекчават от употребата на мента. Основната съставка на ментата, ментолът, създава усещане за охлаждане, когато се нанесе върху кожата. В резултат на това може временно да намали незначителните нива на болка, свързани с атлетични наранявания, мускулна треска или мускулни болки при настинка.

Главоболие
Локалното приложение на масло от мента може да намали някои видове леки главоболия. Маслото от мента, разредено с друго масло, може да се прилага директно върху челото или горните области на синусите. Всъщност германско проучване показа, че ментата има същата сила като 1000 милиграма ацетаминофен.

Кожа
Маслото от мента, разредено с вода, може да се използва като измиване, и облекчава кожни проблеми като обриви и суха кожа. Също така може да се използва за изплакване на косата за успокояване както на сух, така и на мазен скалп. Инфекции, сърбеж, алергични обриви и бактериални инфекции са били отстранени с билкови добавки от мента.

Енергия
Ароматът на мента е енергизиращ и вдишването му може да доведе до повишени нива на енергия. Пиенето на чай от мента, както и използването на ментово масло в дифузер или в свещ са начини за използване на мента като стимулант.

Ментата в кулинарията
Като подправка, растителният вид се комбинира много успешно с агнешко и пилешко месо, риба, картофи, морски деликатеси, яйца, зелени салати и зелен боб.
Прилага се още в чайове, желета, шоколади, сиропи, бонбони, сладоледи, кремове, конфитюри, плодови салати, безалкохолни напитки, като добавка към пресни ягоди.
В страните от Близкия Изток много често се поднася охладена напитката лимонана - лимонада с добавени стръкове мента.
Мента се добавя към алкохолни напитки, коктейли, ликьори. 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
Алергия към мента - по данни на Американската фондация по алергии и астма нараства броят на хората, страдащи от алергия към мента и за тях животът става труден, тъй като ментови съставки присъстват в изключително много продукти от ежедневието.
Не използвайте ментата при гастроезофагеална рефлуксна болест.
Чистото ментовото масло е токсично, ако се приема вътрешно! Разреденото етерично масло от мента е безопасно за перорален прием, когато се използват само няколко капки.
Не прилагайте ментово масло върху кожата на лицето на деца, тъй като това може да причини спазми и дори спиране на дишането!
Не използвайте мента и ментови продукти, ако имате или сте имали жлъчни камъни!
Пероралната употреба на продукти от мента може да има неблагоприятни ефекти, когато се използва с добавки с желязо, циклоспорин, лекарства за сърдечни заболявания или високо кръвно налягане или лекарства за намаляване на стомашната киселина.
Консултирайте се с лекуващия си лекар, ако приемате лекарства, за да избегнете риска от потенциално взаимодействие между тях и активните вещества в ментата!

 

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.researchgate.net/, https://www.healthline.com/, https://www.botanical.com/, https://www.verywellhealth.com/, https://www.drugs.com/, https://www.webmd.com/, https://eu.happymammoth.com/, https://www.gowellnessco.com/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/, https://draxe.com/, https://en.wikipedia.org/, https://www.inlifehealthcare.com/, https://femininehealthreviews.com/ и още много други.