Към количка

Мед и шипки - уникална комбинация за зимата

Шипката и медът имат множество ползи за здравето поради богатото си съдържание на хранителни вещества.

Шипка
Шипката е известна със своите лечебни свойства. Тя е  богат източник на витамини C, D, E, B3 и A, както и на цинк. 

В билколечението се използват цветовете и плодовете на шипковия храст. Розовите листенца са леко успокояващи, антисептични, противовъзпалителни и противопаразитни. Те също са леки лаксативи, добър поддържащ тоник за сърцето и страхотни за понижаване на холестерола. Антисептичната природа на розовите листенца ги прави чудесно средство за лечение на рани, натъртвания, порязвания и обриви. Приети вътрешно, техните противовъзпалителни свойства ги правят чудесно лечение за болки в гърлото или язви. Те могат да стимулират черния дроб и да увеличат апетита и кръвообращението.

Ето някои специфични ползи от шипката:

Подкрепа на имунната система
Шипките могат да поддържат имунната система, облекчавайки симптомите на настинка и грип.

Цветовете на шипката могат също да понижат телесната ви температура при треска или да ви охладят през лятото. Като спазмолитик помагат за облекчаване на спазми в дихателната система (астма и кашлица), в чревния тракт (спазми, запек) и в мускулите (крампи и спортни травми). Добавяйки антивирусните им свойства, имате цяла зимна аптечка с лекарства в една билка.

Шипките също съдържат желязо, което е терапевтично за анемия, както и за облекчаване на болката и дискомфорта по време на месечния цикъл. Противовъзпалителната им природа помага за успокояване на всякакъв вид болка, включително артрит, подагра и възпалени мускули.

Антиоксидантни свойства
 Установено е, че шипките притежават силни антиоксидантни свойства и се препоръчват като превенция на злокачествени заболявания.

Ползи за храносмилането
Шипките могат да подпомогнат храносмилането, облекчавайки състояния като запек и диспепсия.

Антидепресантни свойства
Проучванията показват, че ароматът на шипковия цвят намалява стреса и депресията, предизвиквайки измерими разлики в дишането и кръвното налягане.

Полифлорен мед

Полифлорният мед, събиран от различни билки, има редица ползи за здравето.

Антибактериални 
Полифлорният мед е богат на антибактериални съединения и има най-силната антимикробна активност от всички видове мед, тествани досега.

Ползи за храносмилането
Медът се използва като традиционно лекарство за храносмилателни проблеми откакто съществува писмена история. Подпомага здравословното храносмилане със съединения като храносмилателни ензими, антиоксиданти, полифеноли, антимикробни средства и пребиотици. Лъжица мед в чаша топла вода сутрин засилва перисталтиката на червата и е добро средство против запек.

Облекчаване на алергии 
Полифлорният мед  се използва в алергични протоколи за сезонни алергии. Излагането на малки количества пчелен прашец от меда може да направи имунната система по-устойчива на алергични реакции.

Заздравяване на рани
Тъй като полифлорният мед  има най-високо антимикробно съдържание, той може да помогне за ускоряване на заздравяването на малки порязвания и рани, когато се прилага върху кожата.

Неврологично здраве
Полифенолите в меда са силна храна за мозъка, помагат за повишаването на концентрацията и засилването на паметта. Медът също има добро въздействие върху нервната система и може да помогне за предотвратяване на разстройства като тревожност, депресия и гърчове. Лъжица пресен мед в топла вода или билков чай преди лягане ускорява заспиването и подобрява качеството на съня.

Няколко лесни и полезни рецепти с шипки и мед

Лек за кашлица и настинка
Смесете шипковия чай с 1 или 2 чаени лъжички мед (естествено успокоително средство за възпалено гърло и потискащо кашлицата), плюс малко лимон и/или бренди на вкус. Както лимонът, така и брендито не са задължителни, но правят чудеса при упорита кашлица, особено такава, която ви държи будни няколко нощи.

Храносмилателен тоник
Когато имате стомашно неразположение, чаша силен чай от шипки, пълен с танини, помага за справяне с диария и инфекции на пикочния мехур. Изпийте чая без мляко или подсладител. Повторете на всеки 45 минути до един час, ако е необходимо. Ако диарията е особено неприятна, можете да постигнете по-бързо облекчение, като добавите щипка черен чай към шипковата запарка.

Чай от шипки
Използвайте 4 супени лъжици сушени шипки на чаша вода и оставете да къкри на слаб огън за 5 минути. Получава се пикантен, кисел чай, пълен с витамин С. За малко разнообразие, изсипете тази гореща инфузия върху 1 чаена лъжичка листа от мента или добавете малко джинджифил към шипките, докато чаят къкри.
Този чай е страхотен охладен или затоплен, в зависимост от това как се чувствате. Но позволете ми да ви кажа, че няма нищо по-прекрасно от чай от шипки и джинджифил, подправен със стевия и капка ванилово бадемово мляко в разгара на снежна буря. . . блаженство!

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/  , https://www.lybrate.com/   https://www.healthline.com/  , https://www.botanical.com/  , https://www.verywellhealth.com/  , https://www.drugs.com/  , https://www.webmd.com/  , https://eu.happymammoth.com/  , https://www.gowellnessco.com/  , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/  , https://draxe.com/  , https://en.wikipedia.org/  , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/  и други.