Към количка

МАГДАНОЗ - PETROSELINUM CRISPUM

Магданозът съдържа ред полезни вещества - манган, калий, натрий, фолиева киселина, нишесте, калций, селен, желязо, фосфор, фибри. Освен това е богат на органични киселини, наситени и ненаситени киселини, аминокиселини, ретинол, рибофлавин, тиамин, токоферол и други ценни витамини.

Високото съдържание на витамин К ограничава невронното увреждане на мозъка и намалява риска от развитието на Алцхаймер, а също така има отношение към здравето на костите (защото води до по-пълноценно усвояване на калция), и работата на сърдечния мускул.

Съдържанието на витамин С в магаданоза е три пъти по-високо от това на портокалите, а съдъжащото се желязо - два пъти повече, отколкото в спанака.

Подправката-билка не променя състава си и не губи нито едно от ценните си качества при термична обработка, сушене или замразяване.

Магданозът влияе върху отделителната система като елиминира задържаните в организма течности, причиняващи подуване на крайниците и тъканите. Пречиства бъбреците и пикочните пътища, оказва положителен ефект  върху простатата и сперматогенезата. Изчистването на соли в урината в резултат от приема на магданоз облекчава болковите състояния при подагра, артрит и ревматизъм.

Магданозът облекчава болезнените симптоми по време на менструацията, регулира менструалния цикъл, влияе върху хормоналния дисбаланс по време на климактериума, облекчава пристъпите на горещи вълни, мускулните спазми и дискомфорта на гърба. 

Магданозът подобрява работата на храносмилателния тракт, жлъчката и черния дроб, като помага да се изведат токсините извън организма, намалява холестерола и работи за предотвратяване риска от атеросклероза. Пречиствайки организма, магданозът помага за борбата с кожните проблеми - дерматози, гнойни пъпки, акне, екзема, псориазис.

Важно за пушачи и пиещи алкохол:
Сок, чай или тинктура от магданоз са отлично средство за сутрешно справяне с махмурлук точно поради способността на билката-подправка да отстранява токсините. Тя има способността и да неутрализира действието на тютюна върху дихателните пътища.

Тази така известна подправка е препоръчителна за хора с високо кръвно налягане, диабет и нарушен метаболизъм. Особено добро е действието при хранителни режими за намаляване на теглото, тъй като съдържа инулин, много фибри, витамини и минерали, но е с ниска калоричност.

В магданоза се съдържа бета-каротин, който е важен за зрението, контрола на очната мускулатура и хидратацията на окото. Редовната употреба на магданоз - като подправка в големи количества, като чай или тинктура, намалява риска от катаракта.

Магданозът съдържа и голямо количество фолиева киселина, с което влияе върху образуването на нервната система на детето в пренаталния период и води до намаляване на риска от вродени дефекти. Приемът на магданоз увеличава лактацията и повишава маслеността на кърмата.

Изследвания доказват, че съдържащи се в магданоза вещества спират развитието на ракови клетки - конкретно при рак на гърдата, и намаляват вредата от оксидативния стрес, на който ежеминутно сме подложени.

Магданозът е полезен и в козметиката, където се употребява за намаляване на лунички и пигментни петна - външно, макар че вътрешният прием с изчистването на черния дроб също оказва влияние върху петната; за избелване и освежаване тена на лицето, неговата хидратация, както и за борба с пърхота и косопада.

Магданозът освен в сурово състояние се използва за приготвяне на сокове, чайове, тинктури, етерично масло.

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Както всяко нещо - магданозът трябва да се употребява с мярка. 
Поради повишаване мускулния тонус в тазовите органи е възможно да доведе до спонтанен аборт, затова при бременност е желателно да не се използват повече от няколко стръкчета дневно.
Също в големи количества е непрепоръчителен при изострени състояния на отделителната система.
Прекаляването с магданоз може да доведе до главоболие и халюцинации.

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различите фармацевтични прерарати. 
Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

 

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.researchgate.net/, https://www.healthline.com/, https://www.botanical.com/, https://www.verywellhealth.com/, https://www.drugs.com/, https://www.webmd.com/, https://eu.happymammoth.com/, https://www.gowellnessco.com/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/, https://draxe.com/, https://en.wikipedia.org/, https://www.inlifehealthcare.com/, https://femininehealthreviews.com/ и още много други.