Към количка

ЛЕВУРДА, МЕЧИ ЛУК, ДИВ ЧЕСЪН

Allium ursinum е многогодишно луковично растение от рода на лука и чесъна. Известен е още като мечи лук или див чесън. Расте във влажни места в Европа и Азия.

Ранните лечители сред келтите, галите, тевтонските племена и древните римляни са били запознати с дивата билка и са я наричали herba salutaris, което означава „лечебна билка“.
Има доказателства, че е бил използван в английската кухня още от келтските британци преди повече от 1500 години.

На Allium ursinum се приписват много лечебни качества и е популярна хомеопатична съставка. Често се използва за лечение на сърдечно-съдови, респираторни и храносмилателни проблеми, за дезинфекция на рани поради антимикробното си действие, както и за подобряване състоянието на различни хронични кожни възпаления и акне.

Различни минерали се намират в много по-големи количества в Allium ursinum, отколкото в скилидката чесън - магнезий, манган, желязо, както и голямо количество аденозин. Понякога мечият лук се нарича „кралят на магнезия“ сред растенията, поради високите нива на този минерал в листата.

Allium ursinum има отчетлив аромат, подобен на чесън, свързан с наличието на съдържащи сяра съединения, които са най-характерните съставки в растенията Allium - алиин, изоалиин, пропиин, етиин, цистеин-сулфооксиди, метиин, тиосулфати, летливи масла.

Всъщност, серните съединения в биохимията на мечия лук са едни от най-ключовите за неговата лечебна стойност. Освен тях в растението има богато разнообразие на фенолни компоненти - галова киселина, ферулова, ванилова, р-кумарова, хидроксибензоена киселини, кверцетин, производни на кемпферола - глюкозиди, хесперозиди, стероидни сапонини, лектини, полизахариди, мастни киселини и аминокиселини - аспарагин, глутамин, аргинин, аланин, алицин и др.

Учените смятат, че на кемпферола и неговите производни се дължи антитромбоцитния ефект на мечия лук, който всъщност пази сърдечно-съдовата система, летливите масла в растението пък помагат в регулацията на мембранните функции при хипертония. A. ursinum показва намаляване повишената концентрация на циркулиращия инсулин и нивото на общия холестерол повече от обикновения чесън, което се предполага, че е от високото съдържание на глутамил-пептиди, аденозин и фенолни компоненти в дивия чесън. Това води до намаляване на исхемичните зони, които предизвикват аритмия.

Дивият чесън показва при лабораторни изпитвания намаляване синтеза на холестерол, на липооксигеназата и циклооксигеназата, макар и в по-малка степен от обикновения чесън.

Също така изследванията показват антимикробна и противогъбична активност на екстрактите от див чесън - наблюдава се намаляване растежа на бактериите Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enteritidis, и гъбичните щамове на Cladosporium sp., Aspergillus niger, Rhizopus nigricans, Geotrichum candidum, Penicillium expansum, Candida lipolytica, Mycoderma, Saccharomycopsis fibuligera.  Екстрактите от листата на дивия чесън увеличават антибактериалната активност към Listeria monocytogenes, S. aureus, E. coli, и Salmonella enterica, което прави тези екстракти полезни при диарийни състояния.

Има някои студии, които говорят за антипаразитните свойства на дивия чесън срещу някои нематоди.

Потвърджават се в изследванията антиоксидантните свойства на растението. Антиоксидантният ефект на листата от дивия чесън може да бъде свързан не само с наличието на фенолни съединения, но и с висока активност на антиоксидантни ензими, като каталаза и пероксидаза, което от своя страна води до регулиране на възпалителните цитокини и с това подобрява състояния при настинка и грип.

Установена е и ин витро цитотоксичност при някои видове меланома и саркома при мишки. Диалил дисулфида и диалил трисулфида, съдържащи се в летливите масла на дивия чесън, намаляват развитието на някои видове рак при човека като рак на гърдата, на белия дроб, дебелото черво, простатата,  при лимфома и фибробластома.

Дивият чесън се използва и като съставка за терапевтични продукти за детоксикация и за стимулиране на паметта.

При бране в дивата природа, някои растения могат да бъдат объркани с A. ursinum, тъй като листата им си приличат  - момина сълза Convallaria majalis, есенен минзухар - Colchicum autumnale, Arum maculatum и Veratrum viride или Veratrum album - бяла чемерика, като всички те са отровни. 

Всички части на растението Allium ursinum са годни за консумация и имат кулинарни приложения, включително цветовете, които може да се използват за гарниране на салати.

Листата на Allium ursinum са най-популярната част, която се използва в храната. Листата могат да се използват в сурови салати и имат много фин вкус на чесъна. При леко начукване се усилва ароматът им. При готвене вкусът  им става по-мек и по-сладък.

Листата често се нарязват и се използват вместо чесън и други билки в много рецепти, а също и за приготвяне на чесново масло. Стръковете се консервират чрез осоляване и може да се консумират като салата. 

Листата се използват и като фураж. Кравите, които са се  хранели с мечи лук, дават мляко с лек вкус на чесън, а маслото, направено от това мляко, е било много популярно в Швейцария през 19-ти век.

Луковицата може да се използва по подобен начин като скилидка чесън. Използва се при приготвяне на вид твърдо сирене, известно като специалитет на Ван в Турция.

Популярни ястия, в които се ползва растението, са песто, супи, паста, сирене, ньоки, равиоли и ризото и др.

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати. Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ ,     https://journals.sagepub.com/,  https://www.intechopen.com/ ,  https://www.researchgate.net/ ,  https://www.lybrate.com/ https://www.healthline.com/ ,  https://www.botanical.com/ ,  https://www.verywellhealth.com/ ,  https://www.drugs.com/ ,  https://www.webmd.com/ ,  https://eu.happymammoth.com/ ,  https://www.gowellnessco.com/ ,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ https://draxe.com/ https://en.wikipedia.org/ ,  https://www.inlifehealthcare.com/ ,  https://femininehealthreviews.com/,  https://www.planetayurveda.com/,  https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/ и други.