Към количка

ЛАЙКА - MATRICARIA CHAMOMILA

Лайката (Matricaria chamomilla) е добре известен вид лечебно растение от семейство Сложноцветни, често наричано „звездата сред лечебните видове“. Днес тя е много предпочитано и много използвано лечебно растение в народната и традиционната медицина. Неговите мултитерапевтични, козметични и хранителни стойности са установени чрез години на традиционна употреба  и научни изследвания.  Лайката е едно от най-изследваните лечебни растения, поради неговия изключително богат биологично активен състав и чудесната му съчетаемост с други билки.

Българската лайка е сред най-предпочитаните в световната фитомедицина, поради най-високото си съдържание на две от ключовите биоактивни съставки - хамазулен и бизаболол.

Лайката се използва в билкови лекарства от хиляди години, позната е в древен Египет, Гърция и Рим. Тази билка се смята от англосаксонците за една от деветте свещени билки, дадени на хората от бога.  Дрогата от лайка е включена във фармакопеите на 26 страни. 

Цветовете на M. chamomilla съдържат синьо етерично масло, което се дължи на сесквитерпените в състава му и намира приложения като противовъзпалително и антисептично, спазмолитично и потогонно средство.  

Лайката стимулира секрецията на стомашни сокове, без да повишава киселинността и затова се препоръчва при стомашни смущения, свързани с болки, забавено храносмилане, при диария и гадене, метеоризъм.

При бебешки колики чаят от лайка премахва болката при 57% от бебетата, като в тези случаи допълнителна помощ идва от масаж на коремчето със затоплено билково масло със съдържание на лайка.

Чаят от лайка е и първото средство за преодоляване на дискомфорта при обикновена настинка, хрема, болно гърло, ларингит и ангина, омекотява при кашлица и помага за сваляне на високата температура с потогонния си ефект. 

Противовъзпалителните свойства на лайката се прилагат с висока ефективност при възпаления на пикочните пътища - като антибактериално и диуретично средство.

Спазмолитичният ефект на лайката се прилага успешно и при менструални болки.

Лайката има доказан седативен и антиоксидантен ефект и се ползва при неврологични проблеми и сърдечно-съдови смущения. Учените са доказали стимулиращото въздействие на екстрактите от билката върху секреторната функция на черния дроб.

Външно лайка може да се прилага върху бавно зарастващи рани, за кожни обриви и инфекции като херпес зостер и циреи, също за хемороиди и за възпаление на устата, гърлото и очите - като лапи, компреси, гаргара и вода за измиване на очите. 

Маслото от лайка се използва широко в парфюмерията, козметиката -  кремове, препарати за коса, лосиони за кожа, пасти за зъби, в ароматерапията, както и в хранително-вкусовата промишленост - във фини алкохолни напитки и като консервант за съхранение на йогурт, сирене котидж и др.

Биохимичен състав
Лайката има невероятно богат биохимичен състав от фенолни киселини - галова, ванилова, ферулова, кафеена, розмаринова, салицилова и хидробензоена, като доминираща е изохлорогеновата киселина; аминокиселини - пролин, аланин, аспарагин; флавоноиди - мирицетин, нарингенин, кверцетин, апигенин, кампферол и др., кумарини, голям брой минерали, от които най-голям процент са калиевите соли и силицият  и др.

Сесквитерпените, флавоноидите, кумарините и полиацетилените се считат за нй-важните съставки на лайката. Повече от 120 химически съставки са идентифицирани в цвета на лайка като вторични метаболити и 52 допълнителни съединения с потенциална фармакологична активност.

Компонентите хамазулен и бизаболол учените смятат, че имат най-голямо значение за противовъзпалителните, антисептични, антипиретични и спазмолитични ефекти на билката, а умелиферон е с много висок фунгициден ефект. 

Биологичната активност на лайката е потвърдена научно като:
    -    Аналгетично с добър ефект при болкови състояния при постоперативни интервенции, антиалергично, хипотензивно, 
    -    противовъзпалително - антибактериално и фунгицидно към грам-положителни и грам-отрицателни бактерии  - Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Helicobacter pylori,  Candida albicans,  Aspergillus,  Trichophyton,  Fusarium, Mycobacterium tuberculosis, Salmonella typhimurium - като показва ефект при резистентни на антибиотично лечение патогени; невралгични възпалителни процеси
    -    антидиабетно, противораково - при левкемия и рак на гърдата,
    -    антиоксидантно, антистрес и седативно средство с ефект при преодоляване на наркотични зависимост, антидепресивно
    -    спазмолитично и повишаващо прага на болка, слънцезащитно, с отличен ефект при дерматологични проблеми, успокояващо възпаленията и сърбежа
    -    Антиулцерозно и гастропротективно - подпомагащо стомашно-чревните функции и заздравяването на язви на стомаха и дванадесетопръстника
    -    Хепатопротективно, като стимулация на чернодробните функции и оттам повлияващо благоприятно метаболитните нарушения, като понижава липидния профил, подходяща добавка за пациенти на химиотерапия
    -    Имуномодулаторно, антивирусно, утеротонично, противопаразитно, диуретично
    -    Средство при очни, сърдечно-съдови, бъбречни и кожни заболявания
    -    Репелент   
    -    В хомеопатията - като средство за намаляване на нервното напрежение и увеличаване търпимостта на болка, при никнене на зъбки, за понижаане на температурни състояния, гастроинстениални болки и др.

Приложения на лайката в различните традиционни медицински практики
В мароканската медицина  - за лечение на диабет, нервни разстройства, диария, ангина, афти в устата, абсцеси, инфекции и болезнена менструация.
В Испания M. chamomilla се използва като инфузия при стомашни и чревни разстройства, срещу гадене, инфекции на женските полови органи и камъни в бъбреците, като успокоително, антисептично, антиеметично средство и при дразнене на очите.
В Португалия M. chamomilla традиционно се използва срещу болка в седалищния нерв и инфекция на устата, гърлото, ухото и кожата.
В Турция запарката се използва срещу спазъм на колики, настинка и като успокоително.
В италианската традиционна медицина M. chamomilla се използва широко срещу навяхвания, счупени кости, раздразнителност и мускулни или стомашно-чревни болки, като успокоително, като жълта боя и за изрусяване на косата.
В Сърбия запарката от M. chamomilla се използва за укрепване на имунната система и лечение на изгаряния, стомашни, вагинални и чернодробни разстройства, кожни и слузни възпаления, за грижа за кожата, очите и устата и като аромат за шампоани.
В Гърция лайката се ползва за лечение на редица стомашно-чревни разстройства, кожни проблеми и очни инфекции.
В Югоизточна Албания - за лечение на кашлица, диария и чревен дискомфорт.

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Лайката няма открита токсичност, но въпреки това винаги, преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати. Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/ , https://www.lybrate.com/ https://www.healthline.com/ , https://www.botanical.com/ , https://www.verywellhealth.com/ , https://www.drugs.com/ , https://www.webmd.com/ , https://eu.happymammoth.com/ , https://www.gowellnessco.com/ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://draxe.com/ , https://en.wikipedia.org/ , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/ и други.