Към количка

Какви са разликите между EPA и DHA 

Омега -3 мастните киселини са есенциални киселини, които не се синтезират в организма, а се получават от външни източници - храни и хранителни добавки, но без тях  човешкият организъм не може да функционира правилно.

Често сте срещали двете абревиатури, когато става въпрос за омега-3 мастни киселини. Но знаете ли каква е разликата между двете?

Разликата физически се състои в броя на въглеродните атоми и двойните връзки в структурата на двете мастни киселини  EPA (ейкозапентаенова киселина)  и DHA (докозахексаенова киселина). 
До какво води тази разлика?

Истината е, че и двете са ключови за човешкото здраве в различни негови аспекти.
Най-общо казано - EPA подсилва имунитета и нервната системи, DHA стимулира работата на мозъка и предпазва зрението и сърцето.

Основното предназначение на омега-3 мастните киселини е намаляването на клетъчното възпаление. EPA става най-важната от омега-3 мастните киселини за намаляване на клетъчното възпаление по редица причини. 
Първо - EPA е инхибитор на ензима делта-5-десатураза (D5D), който произвежда арахидонова киселина. Колкото повече EPA имате в организма си, толкова по-малко арахидонова киселина произвеждате, а тя е необходима за производството на провъзпалителни ейкозаноиди (простагландини, тромбоксани, левкотриени и др.), които от своя страна влияят върху степента на възпалителните процеси.

DHA не е инхибитор на този ензим, защото не може да се побере в активното каталитично място на ензима поради по-големия си пространствен размер.

Второ - EPA също се конкурира с арахидоновата киселина за ензима фосфолипаза А2, необходим за освобождаване на арахидоновата киселина от мембранните фосфолипиди, където се съхранява. Инхибирането на този ензим е механизмът на действие, използван от кортикостероидите. 
Ако имате адекватни нива на EPA, можете да получите много от предимствата на кортикостероидите, но без техните странични ефекти. 

По-големият пространствен обем на DHA я прави "неконкурентоспособна" в битката за възпалителни ензими. Затова и нейната противовъзпалителна ефективност е по-малка в сравнение с EPA.

ЕРА е важна и за неврологичните функции и намаляване на невро-възпалението, тъй като  от нея се произвеждат най-важните ейкозаноиди - отговорни за възпалителните реакции и болка-проводимостта. Затова тя е от изключителна важност при справянето с депресии, синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, мозъчни травми, подобрява настроението, конгнитивните функции. 

ЕРА е и по-силният антиоксидант от двете, с което пък влияе положително на сърдечно-съдовата система, имунологичния отговор на организма, добрата кондиция на кожата и косата.

DHA е свързана с метаболизма на омега-6 мастните киселини, увеличава способността на ретината на окото за предаване на сигнали от повърхността на мембраната към вътрешността на нервните клетки, затруднява оцеляването на раковите клетки и действието на възпалителните цитокини - виновни за развитието на възпалителните процеси.

DHA поради по-големия си обем увеличава размера на LDL частиците (лошия холестерол) и им пречи да влизат в мускулните клетки, като по този начин намалява възможността за образуване на холестеролни плаки по стените на съдовете - свързано с атеросклерозата.

DHA е важна за правилното функциониране на невронната структура на мозъка, която предава и преработва сигналите в него. 

DHA е от първостепенно значение за развитието на мозъчните структури при ембриона, при бебетата и малките деца. Затова и на бременните жени се препоръчва прием на омега-3, за да се гарантира оптимално здраве за мозъка, очите, сърцето и добрите когнитивните функции на плода.

И двата вида мастни киселини - EPA и DHA, са ефективни за намаляване нивата на триглицеридите и за защита на организма от развитие на възпалителни процеси. 
И двете киселини оказват положително влияние върху сивото вещество в мозъка.
Когато приемате добавки мастни киселини, е добре два вида DHA и EPA да са в балансирано състояние. 

Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са рибите като сьомга, треска, скумрия, аншоа, сардини, риба тон, пъстърва. Количеството, необходимо за набавяне на 500mgs EPA и DHA от храната, е най-малко 2 порции от гореизброените риби седмично.
Омега-3 може да се набавя и от орехите, лененото семе и някои растителни масла, както и от някои водорасли - което е алтернатива за вегани и вегетарианци.

Както всичко в този живот, прекаляването има своите последствия - предозирането с мастни киселини може да предизвика неприятен вкус и дъх в устата, главоболие и хрема, диария и храносмилателен дискомфорт. 
Освен това приемът на рибено масло може да забави съсирването на кръвта, затова трябва да се приема с повишено внимание от хора, употребяващи антикоагуланти. 
При всички случаи на прием на хранителни добавки се консултирайте с личния си лекар.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/  , https://www.lybrate.com/   https://www.healthline.com/  , https://www.botanical.com/  , https://www.verywellhealth.com/  , https://www.drugs.com/  , https://www.webmd.com/  , https://eu.happymammoth.com/  , https://www.gowellnessco.com/  , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/  , https://draxe.com/  , https://en.wikipedia.org/  , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/  и други.