Към количка

ЗЛАТЕН КОРЕН - RHODIOLA

Родиолата, наричана още "златен корен" е билка, която расте в студените планински райони на Европа и Азия. Познати са над 200 различни вида Rhodiola и най-малко 20 се ползват в традиционните медицински системи по в Европа и Азия за стимулиране на нервната система, намаляване на депресията, подобряване на работоспособността, премахване на умората и предотвратяване на височинна болест.

Корените се считат за адаптогени, което означава, че помагат на тялото да се адаптира към стреса, когато се консумират и бързо да се възвърне към нормалната хомеостаза след периоди на стрес.

Ростителните адаптогени правят това, което прави тренировката за успешния спортист.

Корените на родиола съдържат повече от 140 биологично активни вещества - органични киселини, флавоноиди, танини и фенолни гликозиди. Стимулиращите и адаптогенните свойства на Rhodiola rosea се приписва на две основни съединения, изолирани от нейните корени - антиоксидантът р-тирозол и фенолния гликозид родиолозид (салидрозид, родиолозид и понякога родозин се използват за описание на това съединение и се считат за синоними. ) Допълнителни гликозидни съединения, изолирани от корена, включват родионизид, родиолин, колофон, розавин, розарин и розиридин и също се смята, че допринасят за благоприятния ефект на растението. В химическия състав на корена от родиола се откриват органични киселини - галова киселина, кафеена киселина и хлорогенова киселина, и флавоноиди - катехини и проантоцианидини.

Руски и скандинавски учени изследват химическия състав и провеждат експерименти с корен от родиола повече от 40 години. В резултат на това, са стигнали да извода, че коренът от родиола има изключително мощно действие като адаптоген особено при остри стресови ситуации.

Ето някои от резултатите от прием на екстракт от корен на родиола и изводите, до които са стигнали изследователите:

- Rhodiola rosea подобрява химическия баланс на невротрансмитери в мозъка, забавя освобождаването на кортизол при стресови условия и това има силно влияние върху адаптивността на организма, преодоляването на депресиите и подобряването на  психомоторните функции. За разлика от антидепресантите, с които има съизмеримо действие, растителният адаптоген няма странични ефекти, не води до пристрастяване

- приемът на екстракт от корен на родиола регулира нивата на норепинефрин и допамин, а количеството серотонин се увеличава значително, което оказва влияние върху реакцията на организма на остър стрес

- наблюдавано е значително намаление на умората, подобрение на капацитета на вниманието и краткосрочната памет, повишение на скоростта на зрителното и слухово възприятие при лекари по време на нощни дежурства

- подобрява симптомите на Burnout, които могат да възникнат при хроничен стрес, като подобрения се наблюдават само след 1 седмица лечение и продължават да се подобряват през целия период на изследването

- подобрения в обучението и паметта - както на краткосрочната, така и на дългосрочната памет, повишаване резултатите от изпити при студенти, приемащи корен от родиола.

- добри резултати има при разстройство с дефицит на вниманието (ADHD), тъй като активира когнитивните способности и има тенденция да подобрява точността, бдителността и вниманието.

- установена е кардиопротективна активност срещу увреждания, причинени от стрес и дисфункция на сърдечно-съдовата тъкан, понижаване на кръвното налягане и и регулиране на сърдечния ритъм. Rhodiola rosea е адаптогенът за пациентите с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания

- коренът от родиола доказано благоприятства клинични състояния, характеризиращи се с дисбаланс на централната нервна система, сезонни афективни разстройства

- има данни за подобряване състояниято при пародонтоза, шизофрения. Учени твърдят, въз основа на едно малко проучване, че родиолата може да облекчи страничните ефекти на психотропните лекарства, използвани за лечение на шизофрения

- растението показва голяма полза като терапия при астенични състояния (намаляване на работоспособността, депресия, смущения на съня, лош апетит, раздразнителност, хипертония, главоболие и умора, еректилна дисфункция при мъжете и аменорея при жените)

- наблюдава се подобряване на имунния отговор на организма при грип, настинки други вирусни експозиции, както и намалена нужда от сън, по-голяма стабилност на настроението и по-голяма мотивация за учене, усещане за по-добра обща кондиция

- увеличава се физическата и психическата издръжливост

- за подпомагане борбата с рака - има обнадеждаващи данни (при плъхове) за намаляване размерите на туморите в черния и белия дроб и броя на метастазите, както и увеличаване периода на преживяемост и намаляване токсичността на химиотерапията, когато към лечебната терапия е добавен корен от родиола.

- в сравнение с други растителни адаптогени Rhodiola rosea показва по-добри резултати при състояния на остър стрес, докато Ашваганда е по-добра при хронични оплаквания

- изследвания показват, че родиола може да помогне за подобряване на управлението на диабета. Доказано е, че съединението салидрозид в родиола помага за предпазване от диабет и диабетна нефропатия (бъбречно заболяване) при плъхове.

Колко и кога  да приемате родиола

Най-добре е да приемате родиола на празен стомах, но не преди лягане, тъй като има леко стимулиращ ефект. Повечето хора приемат екстракт от родиола в капсули или таблетки, съдържащи между 100 до 200 mg с 3 процента розавини и 0,8-1 процента салидрозид. Предлагат се и тинктури.

Според настоящите открития на изследванията, родиолата може да бъде ефективна за подобряване на симптомите на стрес, умора или депресия, когато се приема в дози, вариращи от 400-600 mg на ден, взети на единични или разделени дози.

Нещо повече, някои проучвания показват, че по-ниски дози - между 200 и 300 mg на ден, могат да помогнат за повишаване на спортните постижения.

Руски учени, изследващи свойствата и дозирането на корена от родиола, препоръчват повтарящи се цикли, характеризиращи се с кратки периоди на приемане на адаптогена, последвани от интервал без добавката. Дори в интервалите баз подсилване с адаптогена, натрупаният ефект в организма продължава да работи.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Родиола не е показала токсичност при медицински изследвания.Има някои редки случаи на световъртеж или сухота в устата.
Rhodiola може да взаимодейства с други лекарства, които приемате, или да влоши друго медицинско състояние.
Родиолата за деца на възраст до 10 години не показва неблагоприятни ефекти, но дозите за деца (8-12 години) трябва да бъдат малки, за да се избегне свръхстимулация.
Rhodiola може да повиши стимулиращия ефект на кофеина; също така може да увеличи приема на лекарства против тревожност, антибиотици и антидепресанти.
Rhodiola може да повлияе агрегацията на тромбоцитите при по-високи дози. Rhodiola може да повлияе на противозачатъчните хапчета.
Rhodiola може да повлияе на лекарствата за диабет или щитовидната жлеза.

Винаги преди употреба на нов продукт - растителен или синтетичен, се консултирайте с медицински специалист, за да сте сигурни, че добавката е безопасна за вашето конкретно здравословно състояние.

 

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.researchgate.net/, https://www.healthline.com/, https://www.botanical.com/, https://www.verywellhealth.com/, https://www.drugs.com/, https://www.webmd.com/, https://eu.happymammoth.com/, https://www.gowellnessco.com/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/, https://draxe.com/, https://en.wikipedia.org/, https://www.inlifehealthcare.com/, https://femininehealthreviews.com/ и още много други.