Към количка

За ползите от маслото от черен кимион

Nigella sativa или Черен кимион-семена, са известни в традиционната медицина със своя терапевтичен потенциал - антилипидемичен и антидиабетичен, антибактериална и противогъбична активност, естествен антиоксидант,  противовъзпалително средство, противоракови и заздравяващо за рани. 

Студено пресованите масла от черен кимион съдържат високи нива на полиненаситени мастни киселини, последвани от мононенаситени мастни киселини. Основните мастни киселини са линолова, олеинова и палмитинова киселини. Освен мастни киселини, студено пресованото масло от черен кимион съдържа стероли, токоли, феноли, тимохинон, каротеноиди, флавоноиди - кверцетин и кемпферол и техните производни, и основни ароматни съединения.

Повечето от тези съединения имат биологични свойства и допринасят за човешкото здраве - по-специално, γ-токоферолът и β-токотриенолът, съединения със силна антиоксидантна активност, нелетливо масло, протеини, характеризиращи се главно с аминокиселините аргинин, глутаминова киселина, левцин, лизин; минерали като мед, цинк, фосфор и желязо; въглехидрати и разтворими диетични фибри. Що се отнася до фитохимичния състав на семената на черния кимион, те и съдържат алкалоиди (нигелицини и нигеледин), терпени и фенолни съединения.

Традиционната употреба на N. sativa датира от 1-ви век след Христа; Плиний Стари препоръчва N. sativa като храносмилателно средство и съставка на антидоти, лекуващи ухапвания от змии и ужилвания от скорпион.

Във фармакопеята на Индиясе използва като стимулант за облекчаване на проблеми с червата и лошо храносмилане и като газогонно средство. Също така се прилага за справяне с болка по време на менструация и диабет в Индия и Бангладеш. По подобен начин N. sativa се използва широко в традиционната медицина на Алжир за лечение на диабет, а също и за лечение на високо кръвно налягане
Освен това, според бедуините (Египет), дървеното стъбло на растението се използва за лечение на жълтеница, докато семената се използват за лечение на високото кръвно налягане и сърдечни заболявания.

В Пакистан N. sativa се прилага и за засилване на лактацията, при бактериални инфекции и др., докато в Мароко семената се препоръчват за справяне с отоларингологични, урологични и нефрологични заболявания както и за лечение на патологии на дихателната и скелетно-мускулната система, алергии и свръхчувствителност. Има многа данни за антиревматичните и аналгетични ефекти от маслото от черен кимион в комбинация с мед, а инфузията на семена се използва за лечение на малария в малайзийската традиционна медицина.

В Близкия Изток семената на N. sativa се използват директно след смилане като подправка и хранителен консервант, докато маслото може да се прилага и локално. По същия начин семена от N. sativa се консумират в някои региони на Китай и често се добавят към „naan“ (хрупкава палачинка). Неговата водна отвара се използва в уйгурската традиционна медицина за лечение на многобройни разстройства.

Тимохинонът е едно от основните биоактивни съединения, открити в N. sativa, за което се съобщава, че притежава антихиперхолестеролемични свойства чрез повишаване на арилестеразната активност, която е един от биомаркерите при сърдечно-съдови заболявания.
N. sativa е изследвана широко  и научно са доказани нейните антихипергликемични свойства - нормализира нивата на глутатион и повишава активността на антиоксидантните ензими като глутатион пероксидаза, каталаза и супероксид дисмутаза.

По отношение на имуномодулаторните и противовъзпалителни свойства, антиоксидантни, антинеопластични, антимикробни и други свойства, семената на черния кимион могат да бъдат ефективни терапевтични средства при различни инфекциозни и неинфекциозни кожни състояния, включително различни видове алергии, автоимунни заболявания, кожни възпаления и рани, рак и витилиго.