Към количка

Няколко лесни за изпълнение съвета за повече енергия още от сутринта

Всеки ден е едно и също: изключвате 6-те аларми на будилника си с все още затворени очи и отново се увивате в завивката си.

Въпреки това, ще трябва да станете!
Защо е толкова трудно да ставаме от леглото сутрин?
И защо тялото ни се чувства неотпочинало след 8 часа сън?
Особено в края на зимата, когато продължителното мрачно време ни кара да искаме да удължим нощта си.

Душ, добра закуска... И няколко допълнителни елемента към сутрешния ритъм са достатъчни, за да се започнете деня с лекота и бодро настроение.

1. Не пропускайте повече закуската!
Това е повтаряно безкрайно много пъти - закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това, голяма част от българите го пропускат повече от веднъж седмично. Липса на време, не сте гладни... Причините да започнете деня си на празен стомах са разнообразни.
Но е от съществено значение да осигурите на тялото си енергията, от която се нуждае след нощ на гладуване. Освен това проучванията показват, че пропускането на закуската може да има някои значителни последици за здравето.

Какви са последиците от липсата на закуска?
Уморено тяло, лишено от сутрешното си "гориво".
Поява на стрес поради умора.
Тяло, което е резистентно към инсулин и риск от развитие на диабет.
Повишаване на холестерола.
Увеличаване на риска от развитие на хипертония в по-ранна възраст.
Рискът от смърт от коронарна сърдечна недостатъчност и инфаркт се увеличава с 27%.

2. Яденето на протеини намалява глада
Протеинът служи като лепило, което държи тялото ви заедно. Те се намират във всички наши клетки, като кожа, коса, нокти и дори кости. Накратко, те са от съществено значение за правилното развитие на тялото. В резултат на това идеалната закуска за възрастен трябва да се състои от 13% протеин и 10% за дете.

Добрият прием на протеини, по-малко калоричен от бавните захари, дава възможност да се устои на изкушението за лека закуска. Благодарение на тях ще издържите до обедната почивка!

Не е задължително месото, богато на протеини, да присъства в сутрешната закуска. Достатъчно е да включите млечни продукти (кисело мляко, извара, чаша мляко) и яйца.

3. Яжте плодове за енергия!
Плодовете съдържат голям брой витамини, минерали, фибри и цинк. Независимо дали са сухи, пресни или изцедени. Плодовете съставляват естествен енергиен коктейл, от който тялото се нуждае всеки ден. И защо да не хапнете няколко плода, докато приготвяте вкусно смути? Можете също така да се поглезите с порция компот, със сигурност сладък, но богат на плодове.
Сокове (чисти и без добавена захар): портокали, грейпфрут, ананас...
Кайсии, сини сливи или стафиди за тонус.
Киви за добър тен.
Ябълки и банани за здрава чревна флора.

4. Яжте бавни захари
Всички спортисти знаят трика: Трябва да консумирате бавни въглехидрати сутрин, за да увеличите енергията си! Тялото усвоява тези храни по-бавно, което му предлага резерв за следващите часове.
Изберете хляб и сухари пред пълнозърнести храни, защото те съдържат сложни въглехидрати, които се разграждат бавно.

5. Позволете си малко мазнини
Закуската остава храната на деня, в която всичко е позволено. Така че можете да се забавлявате! Ако отделите време да я консумирате, няма причина да се лишавате от малък тост с масло. Консумирани умерено, мазнините не оказват влияние върху теглото. Маслото дори осигурява много значителна добавка във витамин А.
Можете да разнообразявате маслото - осолено или сладко, с фъстъчен крем, лешников тахан... вижте тук

6. Изберете топла напитка
Препоръчително е закуската да се придружава с напитка, за да се рехидратира тялото след нощен сън. Богат на аминокиселини и витамини В, С, Е, чаят е добър сутрешен спътник. Консумиран без захар и сметана, той има значителното предимство, че няма калории. В допълнение, той е отличен антиоксидант и изключителна горелка за мазнините..

Изберете сорта, който ви подхожда: зелен чай, черен чай, червен чай, бял чай... Можете да изберете от плодовите чайове - комбинацията на чай и сушен плод насища утрото с удоволствие. А ако не обичате чай, изберете плодов сок, шоколад или кафе.

7. Изпълнете помещенията със светлина
Ако не можете да заспите без пълна тъмнина, отваряйте завесите всяка сутрин, когато алармата ви се включи. След това може да се поизлежавате в леглото за няколко минути, но светлината вече ви събужда и е по-малко трудно да започнете деня!

8. Вземете душ, но не твърде горещ
Когато скочиш от леглото, нищо не събужда по-добре от един душ. Но капанът е налице: душ, който е твърде горещ, може да има обратен ефект и да ви прати обратно в леглото!

За енергизиращ душ започнете с гореща вода и след това намалявайте температурата, докато стане приятно хладка. Завършете с ледена душ на лицето. Толкова е стимулиращо!

9. Повървете пеш, вместо да вземете колата
Задръствания, стрес, закъснения... Няма нищо по-лошо от колата или обществения транспорт, за да стигнете до работа. Ако можете, направете част от пътуването си пеша или поне оставете колата си на няколко преки от дома.

Малко упражнения и глътка свеж въздух ще ви дадат енергията, от която се нуждаете, за да започнете деня си ободрени. Възползвайте се от възможността да дишате, да се отпуснете, да медитирате и да не се движите с нос, забучен в телефона си! Ако наистина не обичате да ходите, колоезденето също е добър вариант.

10. Направете няколко упражнения
След събуждането определено ви трябва първо малко разтягане, за да направите няколко лесни домашни упражнения без риск от нараняване. Разтягането можете да започнете още в леглото - първо китките, врата, раменете, после гърба, бедрата, глезените.

Няколко клека, няколко коремни преси, няколко лицеви опори - започнете с 3-4 и всеки ден ги увеличавайте с 1. Не забравйте да дишате дълбоко с всяко упражнение. Само за 21 дена ще си изградите навик, от който няма да можете да се отървете!

Пожелаваме ви слънчева пролет, свежо настроение, бистър ум!