Към количка

За и против кето-диетите

 
Какво е КЕТО ДИЕТА за тези, които не знаят и как може да увредят здравето си от незнанието на някой, който прави пари на гърба им. Представяме на вашето внимание мнението на диетолога Гергана Николова
 
Ето плюсовете и минусите на кето диетите
Те се основават предимно на мазнини, малко белтъчини и никакви въглехидрати. Тогава организмът навлиза в „кетоза“- т.е. нямайки глюкоза, започва да произвежда кетотела от разграждане на мазнините и ги ползва за енергия. Така се разграждат мазнините и се намалява теглото.

Дотук добре, а сега да видим обратната страна на монетата.
Никъде не ви обясняват, че кетотелата не са нормалния физиологичен начин на организма да получи енергия, а резервен такъв, само за случаи, когато човек е в екстремни ситуации на пълен глад. Така че вие вкарвате организма си в режим „оцеляване“, като го лъжете, че гладувате, тъй като не му давате никакви въглехидрати.
Някъде видях написано дори, че този режим можело да се спазва завинаги, дори от деца, което е пълно безумие.
Децата растат и имат нужда от всички макронутриенти /белтъчини, въглехидрати и мазнини/, както и ние възрастните също, всяко изключване на един от тях води до нарушен метаболизъм с последствия за черния дроб.

Не ви казват и ,че кетотелата са КИСЕЛИНИ, т.е. вие сте в режим на кисело рН на организма постоянно, което може да проверите с лентичка за урина за рН, а при общо химично изследване на урина излизат кетони, това са кетотелата и това съвсем не е нормално.
А всички болести се развиват в кисела среда, включително ракови. Предполагам всички много сте чели за алкализирането на организма и колко то е полезно за тялото, защото в алкална среда не вирее нито един патогенен бактерий или паразит.
И сега изведнъж- кетодиета, дайте да станем киселинни! А че организмът има т.нар. буферни системи, които ежеминутно и ежесекундно се борят да неутрализират киселините и се изтощават, колко ще ги изтощите ако непрекъснато произвеждате кетотела?
И знаете ли, че един от тези механизми включва извличането на калций от костите ви и вкарването му в кръвта, защото той е най-алкалният елемент, за да помогне за неутрализирането на киселините?
И какво става в костите като им вземем калция? ОСТЕОПОРОЗА!

Продължавам с черния дроб и жлъчката. Кетотелата ги образува черният дроб, който вместо да върши нормалните си функции по активирането на нашите хормони и обезвреждането на токсините, се занимава с образуване на кетотела. Като се претовари, кой активира хормоните ни? Никой. И ето как стават нарушения в менструацията на млади жени, проблеми с щитовидната жлеза и т.н. Да не говорим, че забременяването става утопия и затова „ин витро“ центровете пращят по шевовете….
И черният дроб, като не може да се справи, просто отлага всичко на мазнини в себе си и затлъстява.
А жлъчният мехур, горкият, да не сте му на мястото….Трябва да смели огромно количество мазнини ежедневно - пише че 70% от храната е мазнини!
А хората с камъни в жлъчката? Никъде не прочетох някой „кетогуру“ да предупреди, че хора с камъни в жлъчката не могат да правят диетата, защото ще получат жлъчна криза, която много, ама много боли и може да доведе до операция по спешност! Но дори да нямате камъни, повярвайте, след няколко месеца на такъв режим ще си ги „отгледате“, а ако имате по майчина линия някой с камъни в рода - може и още по-скоро!

Сега за инсулина. Като няма въглехидрати, не се отделя инсулин - било полезно за диабетици. Да, ама не! Отначало може да нормализират кръвната захар наистина, но по-вероятно е да изпаднат в хипогликемии от рязкото спиране на въглехидратите и да припаднат! И дори да се адаптират с времето към кеторежима, в момента, в който вкарат дори малко въглехидрат, веднага кръвната захар ще скочи, защото инсулинът ще е „свикнал“ да не се отделя от режима, а при диабетици и без това е нисък -ето ни с висока кръвна захар!

Няма да се спирам на дисбаланса на червата от намаленото количество фибри, поради липсата на прием на плодове и в какво състояние ще са косата и кожата ви от липса на витамини.
Спирам дотук и апелирам дамите- когато следващия път се възхитите на някой релефен културист, пратете го да си изследва липиден профил, чернодробни ензими, хормони и да се тества за остеопороза. Гарантирам, че после няма да се възхищавате! Красотата е БАЛАНС, не крайности! Така е в източната медицина, търсете баланса, за да сте здрави и красиви!
Ако не знаете как - питайте!
Гергана Николова, диетолог по телемедицина +359879002880