Към количка

За здрави стави и кости

Здравето на костите е от съществено значение на всички етапи от живота. Силните кости са като опорните стени на сграда. Ако предприемате прости превантивни мерки, те могат да издържат на всякакви условия за дълго време.

Костната маса нараства през първите 20 години от живота на човек, след това постепенно започва да намалява усвояването на калция и това води до проблеми с костите и подвижността на ставите. С напредването на възрастта, нараства и рискът от развитие на остеопороза, загуба на еластичност на ставните връзки, чувство на скованост и трудна подвижност, които още повече задълбочават дегенеративните процеси.

Остеопорозата – кой е изложен на риск?
Остеопорозата е състояние, при което костите губят минерали по-бързо, отколкото могат да бъдат възстановени – това намалява общата плътност и води до по-висок риск от фрактури.

Някои хора са изложени на по-голям риск от развитие на остеопороза, а именно:  хора над 50 години, предишна история на фрактури, ранна менопауза при жените и ниски нива на тестостерон при мъжете, болест на Крон, улцерозен колит или цьолиакия, употребяващи продължително време кортикостероиди за лечение на възпалителни състояния, както и хора с ниско ниво на телесна маса.

И така, как да поддържаме костите, хрущялите и съединителната тъкан здрави?

Калциеви храни
През по-младите ни години нашите майки винаги са ни казвали, че пиенето на мляко ще направи костите ни здрави. Те не са сгрешили – калцият е важен градивен елемент за костите. Общата препоръка за калций за възрастни е 1000 mg/ден. С напредването на възрастта нуждите ни от калций нарастват – всъщност жените над 50 и мъжете над 70 години се нуждаят от 1300 mg/ден.

Някои съвети за увеличаване на приема на калций включват:

Консумирайте 2-3 порции млечни продукти всеки ден – това е еквивалентно на 1 чаша прясно мляко, или 1 кофичка кисело мляко или 2 резена твърдо сирене.
Изяжте шепа сушени плодове (кайсии) или ядки (бразилски орех или бадеми) като лека закуска.
Добавете зеленолистни  зеленчуци и нахут към ежедневното си меню.
За вегетарианците е важно използването на месни алтернативи като тофу и продукти на основата на соя.
Сьомгата, рибата тон, сардините също помагат за усвояването на калция от храните. 

Витамин D
Витамин D е друг основен минерал за здравето на костите, тъй като подпомага усвояването на калция в червата. Някои храни съдържат малки количества витамин D като мазната риба, гъбите, яйцата и обогатените с витамин D продукти.

Нашият основен източник на витамин D е слънчевата светлина – много от нас не получават достатъчно витамин D, особено през по-студените месеци. Разходките на открито, ходенето пеш до/от работа, чаша чай, изпита на слънце, могат да помогнат.

Движете се, дори да боли
Не забравяйте движението. Предпочитат се дейности с натоварване (бягане, аеробика и качване и слизане по стълби), тъй като създават въздействие и спомагат за изграждането на костна плътност и стимулират възпроизводството на тъканите.

Хранителни добавки
Калций, витамин D или комбинирани добавки се препоръчват при ниски нива на витамин D или ако не можете да задоволите нуждите си от калций само чрез диета. 
Добрите хранителни добавки за здравето на костите, хрущялната и съединителната тъкан включват хондроитин - един от основните елементи на хрущялната тъкан, глюкозамин - важен за синовиалната течност, хрущялите, ставните връзки; метилсулфонилметан - който е органичен източник на сяра, необходима за формирането на колагена, кератина и еластина, за силата и тонуса на мускулите и костите.

Не подценявайте и силата на билките, особено при превенцията на ставно-дегенеративните заболявания. Биоактивните вещества в много от тях оказват положително влияние върху имунната и нервната система, нарушенията в които често са причина на възникване на тези страдания. Билки, които положително повлияват храносмилателната система, помагат за по-доброто усвояване на хранителните вещества, които приемате ежедневно. 


С движение, слънце, билки и правилно подбрани хранителен режим и хранителни добавки можете да удължите добрата работа на опорно-двигателната си система и да се радвате на пълноценен живот до старини.