Към количка

СЛАДНИК, ЖЕНСКО БИЛЕ - CLYCYRRHIZA GLABRA


Glycyrrhiza glabra (Liqorice) - женско биле, наричано още сладък корен или сладник, е вид растение от семейство Бобови (Fabaceae), разпространено в Южна Европа и Близкия изток. То е тревисто многогодишно растение, достигащо височина 1 метър, обича субтропичен климат и  богати почви.  Има голям потенциал като източник на природни биологично активни вещества за производство на лекарствени препарати и в хранително-вкусовата промишленост със своята антиоксидантна и антибактериална активност.

Женското биле се отглежда главно заради неговите корени. От тях се извлича екстракт, съдържащ голямо количество глициризин, подсладител, 30 до 50 пъти по-сладък от захарозата, който има и лечебни свойства. Използва се за подобряване на вкуса на различни медикаменти, както и в безалкохолни напитки и бонбони (напр. лакриц).

Понтефракт в Йоркшир, Англия, е мястото, където женското биле, смесено със захар, започва да се използва най-напред като сладкарски продукт. Първоначално там са правени тортите Pontefract. В Камбрия, графство Дърам, Йоркшир и Ланкашър, разговорно са известни като „испански“, предполага се, че е така, защото женското биле там се е отглеждало от испанските монаси  в абатствата от района.

В Холандия сладкарските изделия от женско биле (на капка) са една от най-популярните форми на сладкиши. Продава се в много форми. Много популярно  е смесването му с мента, ментол, анасон или лавър.

Силните, солено-сладки алкохолни напитки с аромат на сладък корен са популярни  в Дания и Финландия. В Холандия напитката салмиак - смес от женско биле и амониев хлорид, е  известна като zoute drop (солено женско биле), но съдържа много малко  обикновена сол - натриев хлорид. 

Сушените пръчици от сладък корен са традиционни сладкарски изделия в Холандия и Великобритания, въпреки че популярността им намалява през последните десетилетия. Продаваха се просто като пръчици zoethout („сладко дърво“), които да се дъвчат като бонбон. Чрез дъвчене и смучене се освобождава интензивно сладък вкус -  30 до 50 пъти по-силен от този на захарозата, но без да причинява увреждане на зъбите.

В Италия, Испания и Франция женското биле е популярно в натурален вид. Коренът на растението просто се изкопава, измива, изсушава и дъвче като освежител за уста.

В цяла Италия неподсладеното женско биле се консумира под формата на малки черни парченца, направени само от 100% чист екстракт от женско биле.

В Калабрия популярен ликьор се прави от чист екстракт от сладък корен.

Сладкият корен се използва в Сирия и Египет, а в Диарбекир в Турция, се продава като напитка в магазини, както и от улични търговци.

Бащата на ботаниката - Теофраст (370 – 285 г. пр.н.е. ) е първият, който разглежда растението в своята книга “За растенията”. Исторически сведения за употребата на билката има в китайската медицина - там се е смятала за първокласно средство за поддържане на младостта при продължителна консумация. В древен Египет, Гърция и Рим често се е използвало женско биле както за лечение при хората - като пургатив, газогонно и откашлящо, така и за увеличаване млекодобива на крави, овце и кози . 

Растението привлича змиите, които могат да оставят отпечатъци от отровата си върху него, затова коренът и стеблото трябва да се белят преди консумация.

Сладникът има много приложения в народната медицина от векове, но в наши дни медицински проучвания доказват и обосновават лечебните му свойства. А те се дължат на няколко ключови биохимични съставки: сапонини - основно глициризин, ликвиритин; флавоноиди с антиоксидантно и противовъзпалително действие; изофлавоноиди - глабрен, аспарагин, бетаин и холин; аминокиселини -  фруктоза, сукроза, нишесте; танини и феноли - глабридин и глициризинова киселина с противовъзпалително действие, карбохидрати, алкалоиди - със своето азотно съдържание те оказват положително въздействие върху оздравителните процеси, имат адстрингентно действие, повлияват намаляването на тревожността и стреса, имат аналгетичен, спазмолитичен и антибактериален ефект; антоцианини, терпеноиди, стероиди, кумарини, танини, мастни киселини и др.

Глициризинът е основната активна съставка, получена от корените на сладник, един от най-широко използваните в билкови препарати за лечение на чернодробни оплаквания. Сапонините придават сладкия вкус и повлияват гастроинстениалните оплаквания. Флавоноидите са активният компонент с най-широко действие.

Основни приложение на билката, потвърдени от научни разработки:
    -    Доказана е силата му като антиоксидант, антимикробно, противовъзпалително, противотуморно, противоалергично, гастропротективно, антималарийно, антихипергликемично, противогъбично, ензимно инхибиращо, изсветляващо кожата, антивирусно действие.
    -    Изключителна антибактериална ефикасност срещу грам положителни бактерии: Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus pneumonia, Е-coli,  Bacilicul subtilis,  Klebsiels aerogenes, което се дължи в голяма степен на глабридин и глициризинова киселина. Проучване на пакистански учени установява, че няма съществена разлика между ефекта от екстракт на сладник и този на амоксицилин, пеницилин, аугментин и др. подобни антибиотици при третиране на бактериални инфекции от горепосочените бактерии. Грам отрицателните бактерии се оказват резистентни към екстрактите на сладник, което учените смятат, че се дължи на допълнителен слой мембранни протеини, които ги правят по-устойчиви на въздействие. 
    -   При обикновени настинки и грип
    -   Отхрачващо средство - бронходилатиращо, намалява слузта и облекчава раздразненото сухо гърло, което води до кашлица - при астма, бронхит, ларингит, фарингит, болки в гърлото, възпаление на сливиците.  Доказан в проучвания антитусивен ефект подобен на кодеина
    -    При гастроинстениални проблеми - повишена киселинност (не я намалява, но заздравява стомашна лигавица и я прави по-устойчива), рефлукс, диспепсия, запек, метеоризъм, повръщане, диария, стомашни и дуоденални язви. Проучвания са доказали намаляване размера на язви подобно на симетидин,  намаляване на спазматични болки при хроничен гастрит
    -    При гинекологични проблеми - при дисменорея насърчава кръвния поток и регулира хормоналния баланс, поликистозни яйчници, намалява дискомфорта при ПМС и менопауза
    -    Хидратиращо действие върху кожата, подобрява състоянието при дерматити, псориазис, екзема
    -    Антисифилитик, антималарийно и противодезинтерийно
    -    Заболявания на кръвта - в комбинация с други билки
    -    Антинеопластична активност при левкемия и цироза - Глициризин и ликвиритин са в състояние да предизвикат морфологични промени на туморни клетки при асцитен карцином на черния дроб при плъхове. Смята се, че глициризинът засилва детоксикиращото действие и устойчивостта на клетките на патогенни изменения
    -    Профилактика на карциногенезата
    -    Поддържане на здрава сърдечно-съдова система - антиоксидантните свойства подобряват кръвообращението, намаляват холестерола и липидните отлагания по кръвоносните съдове, предпазва от атеросклероза, да се употребява с повишено внимание от хипертоници
    -    Чернодробен протектор - доказани положителни резултати от приложение на инжекционен разтвор при остър инфекциозен хепатит, при хроничен хепатит С, хемофилия 
    -    Лечение на туберкулоза и адренокортикоидна недостатъчност, Болест на Адисон - регулира функциите на надбъбречните жлези
    -    Локално приложение - при възпалителни заболявания на кожата, язви в устата и устната кухина
    -    Намалява стресовите нива, успокоява тревожността, работи за преодоляване на депресията
    -    Ревматоиден артрит, ревматизъм, артрит, 
    -    Херпес симплекс и херпес зостер, варицела, 
    -    Намалява увреждането на вестибуларните нерви
    -    Смазмолитик, аналгетик. Засилено синергично противовъзпалително, спазмолитично  и седативно действие на комбинация от женско биле с екстракт от божур
    -    В офталмологията - херпесен кератит, кератоконюнктивит и фасцикуларен кератит, еписклерит и склерит, пролетен катар кератит

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:
Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични прерарати. 
Много от билките могат да засилят или намалят действието им.
Сладникът е нетоксично растение и когато се употребява като храна няма странични негативни ефекти. Но количества от 30 г дневно се считат за пределна доза.
При бременност има опасност от предизвикване на спонтанен абор.
Продължителната употреба може да доведе до хиперкалемия и повишаване на кръвното налягане.
Употребата на билката от мъже може да има негативен ефект върху потентността.

 

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.semanticscholar.org, https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://www.researchgate.net/  , https://www.lybrate.com/  , https://www.healthline.com/  , https://www.botanical.com/  , https://www.verywellhealth.com/  , https://www.drugs.com/  , https://www.webmd.com/  , https://eu.happymammoth.com/  , https://www.gowellnessco.com/  , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/  , https://draxe.com/  , https://en.wikipedia.org/  , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/   и още много други.

.