Към количка

СИБИРСКИ ЖЕНШЕН, ЕЛЕУТЕРОКОК - ELEUTHEROCOCCUS

Eleutherococcus senticosus е трънлив храст с черни, месести плодове, използван повече от 4000 години в Китай от традиционната медицина поради многобройните ползи за човешкия организъм.

Растението е от семейство Araliaceae и е родом от Сибир, от което идва общото му име, но неточно от гледна точка на ботаниката "сибирски женшен", eleutherococcus се отглежда и в Китай, Корея и Япония. Консумирането на корените му се препоръчва заради способността им да увеличават дълголетието, благоприятния ефект върху стреса, динамиката и имунната система, както и върху спортните постижения.

СЗО и Комисия Е. (Научен консултативен съвет на Германската администрация по храните и лекарствата) валидират употребата на елеутерокок като стимулант на тялото по време на периоди на умора или по време на възстановяване.

Биохимичен състав
Сред основните активни съставки на елеутерокок  са полизахариди, гликозиди, елеутерозиди, подобни на женшеноидите в азиатския женшен, фенолни съединения, сирингин (елеутерозид B), фенолни киселини и лигнани, както и терпеноиди, сапонини и стероли.

Борба със стреса
През 1947 г. руският токсиколог Николай Лазарев открива концепцията за адаптогенното растение. Оттогава са проведени много проучвания по този въпрос, особено по отношение на свойствата на елеутерокок .

Доказано е, че той повишава издръжливостта и умствената дейност при пациенти с лека умора и слабост. Благоприятният му ефект срещу стреса е свързан, както при всички адаптогени, с регулирането на хомеостазата (процес, чрез който тялото поддържа различните си функции) и намаляване синтеза на кортикостерон.

Противовъзпалително и имуностимулиращо действие
Елеутерокок  има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на хронични възпалителни заболявания. Също така може да облекчи ставните и мускулните болки, свързани с възпаление при спортисти. В допълнение, елеутерокок  се счита за полезно растение за либидото, тъй като стимулира ендокринната система, половите и надбъбречните жлези.

Елеутерокок  позволява на организма да се защитава по-добре срещу външни агресии като увеличава броя на лимфоцитите - вид бели кръвни клетки, присъстващи в нашето тяло и помагащи му да се бори с болести и други инфекции. Наблюдавано е и понижаване на синтеза на азотен оксид при прием на елеутерок, което повлиява положително възпалителните процеси.

Широкоспектърната антивирусна активност на елеутерокок  е доказана в медицински проучвания чрез тестване на течен екстракт срещу култивирани човешки риновируси (HRV), респираторен синцитиален вирус (RSV) и грипен вирус А, които спират да се възпроизвеждат под действието на екстракт от елеутерокок .

При мишки екстрактът проявява имуномодулиращи свойства, които засилват клетъчния отговор на имунната система.

Японско проучване, проведено върху 50 здрави жени с оток, показва значително намаляване на отока на долните крайници 2 и 4 часа след поглъщането на елеутерокок екстракт, както и явно насърчава лимфната функция, смятат учените.

По отношение на ефективността на елеутерок при лечението на генитален херпес, няколко проучвания показват противоречиви данни. В едно от тях 93 мъже и жени с HSV-2 са имали намаляване на тежестта, продължителността и честотата на пристъпите, което дава надежда на учените да продължат с изследванията.

Подобрява метаболизма и физическата издръжливост
Eleutherococcus има доказани свойства за борба с физическата и умствената умора. При мишки елеутерозид Е успява да удължи времето за плуване до изтощение. 

При хората резултатите от изследванията показват възможна ефективност за пациенти с умерена хронична умора и проучванията в тази посока продължават. Проучвания смятат, че повишаването на оксигенацията в организма - резултат от подобрения метаболизъм, е сред факторите за увеличената физическа издръжливост при прием на елеутерокок .

При по-възрастни хора ползите от сух екстракт от елеутерокок, дозиран в доза 300 mg / ден, изглежда намаляват след 4 седмици. Проучването обаче заключава, че някои аспекти на психичното здраве и социалното функциониране са били безопасно подобрени преди смекчаването.

Защитава нервната и когнитивната система
Чрез стимулиране на централната нервна система, растението помага да противодействаме на клетъчната дегенерация. Това явление често е свързано с възрастта или класическите невродегенеративни заболявания. Освен това, чрез стимулиране на мозъка, растението помага за оптимизиране на паметта, концентрацията и познавателните способности на хората, които го консумират!

Благодарение на наличието на елеутерозид В, екстрактът от елеутерокок предпазва от атрофия на невроните и клетъчна смърт.

При проучвания с плъхове се стига до статистика, че броят на инфарктите е значително намален след перитонеално инжектиране на елеутерокок .

Мишки, лишени от сън в продължение на 72 часа, са третирани с физиологичен разтвор 10 или 50 mg/kg елеутерозид Е, основен компонент на елеутерокок. Резултатите показват благоприятен ефект при смекчаване на поведенческите промени, предизвикани от липсата на сън.

Подобрява паметта
Прилагането на течен екстракт от елеутерокок значително подобрява краткосрочната памет при здрави хора. Той също така засяга чувствителността на ретината. Друго проучване отчита забележимо увеличение на обема на слуховата памет.

Регулира кръвната захар
В проучване, проведено от Института по фармакознание в Тайпе, Тайван, ефектите на растението Eleutherococcus, приложено чрез интравенозна инжекция, са измерени по отношение на плазмените нива на глюкоза при диабетни плъхове, индуцирани от стрептозотоцин. Тридесет минути след инфузията на гладно, плазмените нива на глюкозата намаляват с дозата. При нормални плъхове спринцовката в ефективната доза (1,0 mg/kg) значително намалява повишаването на кръвната захар, причинено от интравенозно глюкозно предизвикателство.

Японско проучване показва, че елеутерокок може да бъде полезен за подобряване на постпрандиалната хипергликемия и предотвратяване на захарен диабет тип II.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ 

Като превантивно лечение, елеутерокок може да се използва 3 до 4 пъти годишно в продължение на 4 до 6 седмици лечение всеки път.
Поради тонизиращия ефект на билката се препоръчва той да се приема сутрин до обяд, преди или по време на хранене, за да не се нарушава съня.
В случай на атеросклероза или ревматичен кардит е разумно да се избягва консумацията на елеутерокок. Коренът може да причини нарушения на сърдечния ритъм и хипертония и е противопоказан за хора с високо кръвно налягане или сърдечни проблеми.
Като предпазна мярка, консумацията на този корен трябва да се избягва и при бременни жени, кърмене и деца под 12-годишна възраст.
Съобщава се също, че елеутерокок има действие, потенциално близко до това на естрогена затова е добре в случай на рак или заболяване на гърдата да не се приема.
В случай на прекомерна консумация могат да се появят редки странични ефекти като сърцебиене, главоболие, раздразнителност, нарушения на съня или храносмилането, временна диария.
Не се препоръчва да се консумират продукти, съдържащи кофеин едновременно с елеутерок (кафе и чай, гуарана или кола).
Не се препоръчва едновременен прием с антикоагулантна, хипогликемична, хипотензивна или хипертонична терапия.

 

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати. Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/ , https://www.lybrate.com/ https://www.healthline.com/ , https://www.botanical.com/ , https://www.verywellhealth.com/ , https://www.drugs.com/ , https://www.webmd.com/ , https://eu.happymammoth.com/ , https://www.gowellnessco.com/ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://draxe.com/ , https://en.wikipedia.org/ , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/ и други.