Към количка

ДЯВОЛСКИ НОКЪТ - DEVIL'S CLAW, HARPAGOPHYTUM PROCUMBENS

Дяволският нокът е рядко срещано защитено растение, разпространено в Намибия, Ботсвана и Южна Африка. В южноафриканската народна медицина под формата на горчива тонизираща напитка се използва като основно средство при треска и ревматизъм.

Дяволският нокът представлява влечащо по земята растение със здрави корени, листата му са сивозелени, неправилни и срещуположни, цветовете му са с форма на тромпет и варират на цвят от лилаво до розово и бяло с жълт център, плодовете са бодливи, откъдето идва и наименованието му. Може да бъде срещнато и с наименованието "горски паяк".

Екстракти от растението се използват терапевтично за лечение на много заболявания и състояния. 

Дяволският нокът има аналгетични, антиаритмични, антибактериални, противовъзпалителни, антиревматични, диуретични, хипотензивни, слабителни, очистителни и седативни свойства. 

Поради силните си противовъзпалителни свойства е известен още като естествен кортизон и е приет в световната практика за лечение на артрит и ревматизъм. 

Използва се още и при висока температура, пречистване на кръвта, болки, кашлица, диабет, диария, сифилис, гонорея, подагра, лумбаго, проблеми в черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците и много други приложения.

В биохимичния състав на растението влизат иридоидни гликозиди -  харпагозид, харпгид, прокумбид; флавоноида кемпферол; органични киселини - хлорогенова и кафеена киселина; тритерпени; фитостероли. 60 mg харпагозид, един от основните активни компоненти на растението, доказва противовъзпалителен ефект, подобен на терапевтичната доза ацетилсалицилова киселина (Aspirin®).

Клинични изпитвания доказват ефекта му върху възпалителните процеси на ставите, сухожилията и мускулите, което води до успокояване на болката и подобряване на гъвкавостта им, подобряване състоянието на пациенти с дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, повишава прага на търпимост на болка.

В конвенционалната медицина е признат и като средство при диспепсии и анорексия.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:
Екстрактите от дяволски нокът са безопасен билков продукт, но въпреки това не трябва да се използват при бременност, от деца и диабетици.

Имайки действие, подобно на обикновените противовъзпалителни лекарства, може да причини стомашно-чревни разстройства и е противопоказан при пациенти, страдащи от гастрит или язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Не се препоръчва да се използва едновременно с други лекарства, тъй като може да взаимодейства и да доведе до промяна на ефекта им.

 

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.researchgate.net/, https://www.healthline.com/, https://www.botanical.com/, https://www.verywellhealth.com/, https://www.drugs.com/, https://www.webmd.com/, https://eu.happymammoth.com/, https://www.gowellnessco.com/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/, https://draxe.com/, https://en.wikipedia.org/, https://www.inlifehealthcare.com/, https://femininehealthreviews.com/ и още много други.