Към количка

ДИВ ЧЕМШИР, БОДЛИВ ЗАЛИСТ, МИШИ ТРЪН - HOLLY, RUSCUS ACULEATUS

Ruscus aculeatus, известен като месарска метла, бодлив залист, миши трън, е нисък вечнозелен храст с плоски издънки, които  имат вид на твърди листа с шипове. Малки зеленикави цветове се появяват през пролетта върху листата, последвани от червено зрънце.  Ruscus aculeatus се среща в гори и живи плетове в дълбока сянка, а също и по крайбрежните скали. Поради атрактивния си цвят, Ruscus aculeatus се е превърнал в доста често срещано ландшафтно растение.
 
R. aculeatus е получил  още името месарска метла, защото твърдите му клонки са били свързани заедно като метличка и използвани от месарите в Европа, за да поддържат дъските си за рязане чисти. Растението има дълга история на употреба. Преди повече от 2000 години е известно като слабително, диуретично и флеботерапевтично (полезно за вените) средство. Екстракти, отвари и лапи са били използвани през вековете, но медицинската употреба на това растение не е станала обичайна до миналия век. 
 
В древна Гърция дивият чемшир е използван като слабително или диуретично средство и за намаляване на отока и ускоряване на възстановяването на фрактури, а също така се е смятало, че премахва камъни в бъбреците, когато се добави към вино.
През Средновековието младите издънки на R. aculeatus са били използвани като храна, а също и за лечение на тежки крака, уринарни разстройства и болки в корема.
Хидроалкохолният екстракт от коренища на R. aculeatus традиционно се използва като съдова превенция и тоник в препарати за заболявания, засягащи венозната система, включително крехкост на вените и разширени вени. 
Подземните части на R. aculeatus се използват за диуретични и противовъзпалителни цели, както и за лечение на хемороиди и атеросклероза. 
 
Препаратите от R. aculeatus са широко разпространени в Европа и се използват повече от 40 години за лечение на хронична венозна недостатъчност и васкулит. Отвара от корените на R. aculeatus се използва широко вътрешно като диуретик и за лечение на заболявания на пикочната система в Турция. 
 
В палестинската народна медицина екстракт от коренище се използва външно при кожни заболявания. В Италия употребите включват лечение на брадавици и втрисане, колит, диария, възпаление и артрит.
 
Биоактивен състав
Основните фитохимикали в растението са стероидните сапонини -  гликозиди с пенообразуващи свойства. Специфичните сапонини, открити в дивия чемшир, са рускогенин и неорускогенин. Рускогенините функционират като противовъзпалителни агенти и се смята, че подобряват кръвообращението на крайниците и водят до свиване на вените, което ги прави ефективни при венозна недостатъчност.
По-нови изследвания също така разкриха, че има полифеноли, които оказват антиоксидантен ефект,  тритерпени, кумарини, спартеин, тирамин и гликолова киселина, мастна киселинна смес, съставена главно от тетракозанова киселина и сродни съединения; хризофанова киселина, ситостерол, кампестерол и стигмастерол в  корените. Растителните екстракти разкриват наличието и на сулфатирани стероидни сапонини и стероидните гликозиди русин и рускозид. 
 
Противовъзпалително средство
Възпалението е естественият начин на организма да се самолекува и да се бори с инфекциите. Хроничното възпаление обаче може да причини здравословни проблеми, тъй като увеличава риска от определени заболявания. 
Синергичното действие на флавоноидите, стеролите и протеоличните ензими  в дивия чемшир има доказано в изследвания противовъзпалително действие. При проучвания в епруветка рускогенинът намалява маркерите на възпалението и спира производството на ензим, който насърчава разграждането на хрущяла при хора с остеоартрит.
Проучване върху животни отбелязва, че рускогенинът намалява маркерите на възпалението, свързани с диабета, и помага за възпиране на по-нататъшните увреждания, свързани с това заболяване.
 
Флеботерапевтично действие
Може да подобри лошото кръвообращение като  хроничната венозна недостатъчност, болезнено състояние, при което вените на краката се борят да върнат кръв обратно към сърцето, при което се получава сърбеж по кожата, подуване, тежест  и болка. Биоактивни съединения в растението помагат на вените да се свият и по-лесно да изтласкат кръвта обратно към сърцето.
 Изследванията показват, че дивият чемшир значително намалява напрежението и подуването в долните крайници и глезените при хора с венозна недостатъчност.
Екстракт от див чемшир в комбинация с хесперидин и аскорбинова киселина  (витамин С) има доказана ефикасност в рандомизирани контролирани проучвания; комбинацията получи силна препоръка (степен 1A) от насоките на Европейския венозен форум от 2018 г. за лечение на болка, тежест, усещане за подуване, парестезия и оток и трябва да се счита за едно от предпочитаните лечения за облекчаване на такива симптоми при пациенти с хронична венозна болест.
 
Може да намали симптомите на ортостатична хипотония
Ортостатичната хипотония (ОХ)– внезапно спадане на кръвното налягане, което се случва, когато се изправите твърде бързо – е чест проблем при по-възрастни хора. Честите симптоми на ОХ включват замаяност, слабост и гадене. Има научни доказателства, че екстрактите от див чемшир могат да намалят пристъпите при леки случаи на ОХ..
 
Може да намали риска от хемороиди
Хемороидите са често срещан здравословен проблем, особено сред възрастните хора. Дивият чемшир се използва в алтернативната медицина за лечение на хемороиди и други съдови заболявания, тъй като помага на вените да се свият и така намалява подуването в засегнатите зони.
В едно проучване 69% от хората, приемащи добавка, съдържаща див чемшир, я оценяват като ефективно лечение за хемороиди, което намалява болката, подуването и други симптоми.
 
Други резултати от изследвания
Проучвания in vitro показват, че съединенията, открити в дивия чемшир, може да притежават цитотоксична активност спрямо различни човешки ракови клетъчни линии, но са необходими още изследвания.
 
Демонстрираните костни защитни ефекти на пречистен екстракт от R. aculeatus при плъхове с остеопороза, предполагат, че екстрактът от R. aculeatus може да бъде разработен като потенциален кандидат за превенция на постменопаузални остеопорозни усложнения.
 
По-старо, малко проучване при пациенти с непролиферативна диабетна ретинопатия съобщава за положителни резултати от употребата на екстракт от R. aculeatus при микроваскуларна ретинопатия.
 
Д-р  Едуард Бах открива, че есенцията от цветовете на дивия чемшир оказва положително въздействие върху емоционални състояния на гняв, ревност, завист, желание за отмъщение, подозрение, различни форми на раздразнение. Баховата есенция от див чемшир е полезна за хора с "бодлив" характер, които често се чувстват наранени, обидени, страхуват се да не бъдат изиграни, както и при деца, склонни към сбивания и агресия.
 
Има данни от пациенти, приемали екстракти от див чемшир
- за намаляване на холестерола и теглото
- сваляне нивото на болката при недиабетна  невропатия на краката от степен 10 до степен 3-4
- намаляване на кръвната захар и оплаквания, свързани с нейното високо ниво
 
но все още няма достатъчно натрупан доказателствен материал за тези му действия. Научните проучвания на растението продължават.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати. Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/ , https://www.lybrate.com/ https://www.healthline.com/ , https://www.botanical.com/ , https://www.verywellhealth.com/ , https://www.drugs.com/ , https://www.webmd.com/ , https://eu.happymammoth.com/ , https://www.gowellnessco.com/ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://draxe.com/ , https://en.wikipedia.org/ , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/ и други.