Към количка

ДЖИНДЖИФИЛ - ZINGIBER OFFICINALIS

Zingiber officinalis е сред лечебните растения с полезни здравни ефекти, който е бил широко използван във фармацевтични продукти и храна от векове. Неговият суров екстракт е известен със своите фармакологични ефекти. Коренището на джинджифил обикновено се добавя към храната като подправка или се приема като диетична добавка и е широко използван в традиционната медицина в цялата й история.

Една от основните употреби на джинджифила е като противовъзпалително и антиоксидантно средство. Неговите биоактивни съединения имат аналгетичен и противовъзпалителен ефект чрез инхибиране на циклооксигеназата СОХ-2, като по този начин предотвратяват метаболизма на арахидоновата киселина и възпират развитието на възпалителния процес още в неговия зародиш. Това е същото, което правят нестероидните противовъзпалителни лекарства, с тази разлика, че приемът на джинджифилови екстракти не уврежда стомашно-чревната лигавица.

През последните години беше открито също, че джинджифилът притежава антимикробна, антиоксидантна и антиалергична активност,  както и   помага  за  предотвратяване на  рак  (напр.  подобрение  в  нивото  на  експресия  на  маркери  за  риск от  колоректален  рак).

Джинджифилът е растение, което е известно със своите биоактивни съединения.

Биоактивни компоненти на джинджифила
От  400-те  типа  съединения,  присъстващи  в  джинджифила,  четири  фенолни  съединения  са  основно  отговорни  за  неговите  биологични  ефекти  - джинджерол,  шогаол,  парадол  и  джинджерон. Освен тях в растението присъстват и доказаните антиоксидантни биокомпоненти като диарилхептаноид, кверцетин, бисаболол, кампфен, сескифеладрен, куркумен, фарнесен и др. При термична обработка на джинджифила се отделя джинджерон - с много висок антиоксидантен, антибактериален, противотуморен и антихиперлипидемичен ефект, с доказани ефекти за предотвратяване на високи нива на кръвната захар, като протектор на стомашната тъкан и нервната система.

При изследвания чистият 6-джинджерол, основният компонент в джинджифиловите коренища, е показал няколко интересни фармакологични и физиологични действия, като противовъзпалителни, аналгетични и кардиотонични ефекти.

Затлъстяване, с всички произтичащи от него последствия
Научно изследване (правено като се сравняват ефектите от джиджифиловия екстракт и орлистат - най-популярното фармацевтично лекарство за затлъстяване) показва ефекта на прах от джинджифил върху намаляването на телесното тегло, подобряването на липидния профил, но най-вече за повишаването на HDL-холестерола - добрият холестерол, който събира липидните отлагания от стените на съдовете и ги пренася към черния дроб за преработка, което обаче не се наблюдава при групата, третирана с орлистат.

Заключението на учените е, че “ Джинджифилът има голяма способност да намалява телесното тегло, без да инхибира нивото на панкреатичната липаза или да повлиява концентрацията на билирубин, с положителен ефект върху повишаването на нивото на пероксизомалната каталаза и HDL-холестерола.”

Казано на немедицински език - джинджифилът не просто води до намаляване на теглото, но и стимулира организма да произвежда повече добър холестерол, помага за изчистването на холестеролните плаки, извежда излишната вода от тялото и с това намалява отоците, подпухналостта.

Така джинджифилът се оказва полезен за сърдечно-съдовата, хепатобилиарната и мускулно-ставната система, които страдат най-много от затлъстяването и омазняването на черния дроб. Подобряването на състоянието на кръвоносните съдове увеличава притока на кислород към мозъка и всяка клетка в тялото, подобрява паметта и концентрацията, намалява риска от инфаркт, от развитие на артериосклероза, деменция, болест на Алцхаймер и др.

Многобройни  проучвания  доказват,  че  джинджифилът  е  способен  да  предотвратява  сърдечно-съдови  заболявания и  свързаните с тях  патологии,  които  действат  като  рискови  фактори  за  сърдечно-съдови  заболявания  (високо кръвно налягане, диабет,  затлъстяване  и  метаболитен  синдром),   химиотерапия, гадене  и повръщане, стомашна  дисфункция,  болка,  респираторни  нарушения  и  невродегенеративни  заболявания.

Екстрактът от джинджифил също показва мощни антиоксидантни ефекти. Затова и той е едно от първите "лекарства", които се препоръчват при настинка и грип под формата на загряващ чай, а освен това е отличен стимулатор на имунната система. Приемът на джинджифил има потогонен ефект, който може да се използва за понижаване на температурата при треска.

Противовъзпалително и болкоуспокояващо действие
Проучвания доказват положителното действие на джинджифиловите екстракти - след двуседмичен прием намаляват възпалението и респективно болката при остеоартрит.
Някои изследвания предполагат, че хранителните добавки с джинджифил могат да бъдат полезни при менструални спазми, което се дължи на антиноцицептивни му ефекти, предизвикани от оцетната киселина в състава му.

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства
Научни доказателства подкрепят полезните свойства на джинджифила, включително антиоксидантната му ефективност. Джинджифилът стимулира експресията на няколко антиоксидантни ензима и намалява генерирането на свободни радикали и липидната пероксидация.

Оксидативният стрес настъпва в тялото когато механизмите на антиоксидация не работят, така настъпва загуба на равновесие между производството и елиминирането на реактивни видове кислород (ROS), натрупването на ROS води до клетъчно увреждане чрез липидна пероксидация и е причина за много заболявания. Свободните радикали могат да предизвикат състояние на хронично възпаление в тялото, което води до разрушаване на тъканите. А джинджифилът също така насърчава спасителен механизъм чрез стимулиране производството на ензима параоксоназа-1, с което се избягва липидното окисление и се намалява риска от развитие на възпалителен процес.

Един от ефектите на въздействие на джинджифиловите екстракти е, че чрез намаляване на липидното окисление се постига намаляване и на пикочната киселина, което пък води до облекчаване на състоянията при подагра, ревматоиден артрит и подобни.

Освен това, доказано е, че това 6-джинджерола в растението е способно да увеличи активността на супероксид дисмутаза и каталаза, два антиоксидантни ензима, с които се регулира липогенезата, окислението на мастни киселини, митохондриалната дисфункция и оксидативния стрес.

Многобройни доклади сочат, че биоактивните съединения, намерени в джинджифила, могат да бъдат ефективни при отслабване на симптомите на хронични възпалителни заболявания, тъй като намаляват синтеза на азотен оксид (NO) и инхибират освобождаването на арахидонова киселина - един от основните катализатори на възпалението.

Ревматоиден артрит
Ревматоидният артрит е хронично автоимунно заболяване, характеризиращо се с периферна болка в ставите (ръце, крака, китки, рамене, лакти, бедра и колене). Характеризира се с тясно взаимодействие между клетките и медиаторите на вродената и адаптивна имунна система Въпреки че причината за заболяването остава неизвестна, тя е повлияна от генетични, епигенетични и фактори на околната среда. Болка, подуване вследствие на възпаление на синовиалната мембрана и скованост се появяват, особено сутрин или след продължителни периоди на почивка. В допълнение към увреждането на ставите и околните тъкани (сухожилия и мускули), което може да доведе до намалена подвижност и функция на ставите, хроничното възпаление може да засегне други органи, като сърце, бял дроб или бъбрек. В допълнение, ако възпалението е силно и продължително, то може да причини треска, умора, астения, загуба на тегло и загуба на апетит.

Действителното лечение на ревматоидния артрит се състои от имуномодулация или имуносупресия и симптоматично лечение (противовъзпалителни средства), но това лечение не лекува болестта. Тъй като развитието й зависи от факторите на околната  среда, включително диета, логично е да мислим, че някои храни или хранителни вещества с антивъзпалителен и антиоксидантен характер могат да бъдат полезен при тази патология.

В този смисъл джинджифилът е много добър кандидат, тъй като има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Всъщност  от  древни  времена  джинджифилът  се  използва  в  медицината  като  противовъзпалително средство. Понастоящем е доказано, че джинджифилът има антиартритни ефекти, намалява отоците, подуването на крайниците и възпалитените маркери.

Джинджифил и сексуалност
Интересното е, че някои изследвания са установили, че джинджифилът може да подобри плодовитостта както при мъжете, така и при жените.

Смята, че мадам дю Бари, прочутата любовница на крал Луи XV, често е сервирала джинджифил на своите любовници, за да стимулира тяхната сексуалност - вероятно ефектът идва от увеличаването на притока на кръв, с което се засилва сексуалното желание. Джинджифилът понижава високото кръвно налягане, което е честа причина за сексуална дисфункция.

Проучвания върху животни показват, че джинджифилът може да увеличи производството на тестостерон чрез подобряване на притока на кръв, намаляване на оксидативния стрес и повишаване на нивата на лутеинизиращия хормон, който участва в синтеза на тестостерон. Джинджифилът може също да подобри качеството на спермата чрез подобряване на концентрацията, подвижността и жизнеспособността на сперматозоидите . Ползата на джинджифила за женската плодовитост се изразява в подобряване на процеса на фоликулогенеза - съзряването на фоликула на яйчника, а  прилагането на високи дози екстракт от джинджифил балансира нивата на хормоните при плъхове със синдром на поликистозни яйчници - честа причина за безплодие при жените.

Джинджифил при гадене и повръщане
Друго изследване доказва положителният ефект от джинджифил при гадене и повръщане вследствие на някои храни и добавки, включително в първите месеци на бременността и като последствие от някои видове химиотерапия, докато при гадене при пътуване, свързано с вестибуларния апарат, той не показва ефект.

Възпалително заболяване на червата
Възпалителните заболявания на червата се обуславят от много фактори, като един от тях е начинът на хранене.
Изследване на испански учени от 2022 година установява, че употребата на добавки с джинджифил е в състояние на подобри качеството на живот на пациенти с улцерозен колит, болест на Крон, ревматоиден артрит, псориазис и лупус еритематодес - възпалителни заболявания, които са силно инвалидизиращи и водят до имунен дифицит.

Добавянето на джинджифил към диетата подобрява чревния микробиом, възстановявайки  неговото  разнообразие, противовъзпалителните свойства на растението влияят върху инхибирането на възпалителните фактори и с това се подобрява състоянието на пациента както и се намалява риска от развитие на усложнения вследствие на първичното заболяване - било то болест на Крон, улцерозен колит, синдром на раздразнените черва или дивертикулит. Фармакологичното конвенционално лечение може да има странични ефекти (като гадене, панкреатит, алергични реакции) и сравнително често е неефективно при някои пациенти, затова учените се насочват към търсене на природни варианти за противодействие. И джинджифилът е един от тях.

Системен лупус еритематозус
Системен лупус еритематозус е хронично автоимунно възпалително заболяване, което засяга ставите, бъбреците, кожата, лигавиците и стените на кръвоносните съдове. Според литературата, за да се прояви заболяването, трябва да има (в допълнение към генетично предразположение) различни хормонални, хранителни и фактори на околната среда, които допринасят за неговата патогенеза.

Като се има предвид, че при това заболяване има дисфункция на имунната система и изострена възпалителна реакция, биоактивните вещества, които подобряват имунната функция и намаляват хроничното възпаление, могат да бъдат полезни при лечението на тази патология. Биоактивните съединения на джинджифила са доказали тези действия. Ясно е, че джинджифил има мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Скорошно проучване демонстрира защитна роля за съединения, получени от джинджифил за подпомагане лечението на лупус и антифосфолипиден синдром - есто срещан при пациенти с лупус. 

Псориазис
Псориазисът  е  хронично  възпалително  кожно  състояние,  белязано  от  кератиноцитен  свръхрастеж и възпаление, което води до епидермална хиперплазия, характеристика на псориатична кожа с лезии. Лактите, коленете и скалпът са най-честите места за псориатични плаки. Все още няма терапия за псориазис, въпреки скорошните изследвания, разкриващи аспекти на патогенезата и широкото взаимодействие с нервната, имунната, ендокринната система и кожните клетки.

Оксидативният стрес е ключов фактор в развитието и прогресията на псориазис, за който е известно, че се причинява от редица фактори, включително консумация на алкохол, пушене, инфекция, лекарства, затлъстяване, клетъчен метаболизъм, патологичен имунен отговор. Оксидативният стрес е сред най-важните фактори за отключването и влошаването на пациентите с псориазис, а джинджифилът е доказо мощен антиоксидант.

Джинджифилът инхибира възпалителните отговори чрез намаляване произовдството на азотен окис и възпалителни цитокини. Резултати на някои изследователи показват, че биоактивните съединения на джинджифила могат да бъдат средство за алтернативно лечение на псориазис.

Рак
Има нарастващи доказателства, свързващи диетата с превенцията и лечението на рака. Ракът е втората водеща причина за смърт в света след сърдечно-съдовите заболявания, с важни социално-икономически последици. Някои диетични компоненти, като джинджифил и неговото съединение 6-джинджерол, могат да бъдат свързани с намален риск от развитие на рак.

Няколко автори описват противовъзпалителното действие на екстракта от джинджифил in vivo ракови модели при животни, което значително намалява повишената експресия на туморнекротични фактори при плъхове с рак на черния дроб.

Някои видове рак, като неоплазми на гърдата, са свързани с възпаление. По този начин, жени, които могат да претърпят два възпалителни процеса (напр. затлъстяване и рак на гърдата), са били проследени в клинични изпитвания, за да се оценят противовъзпалителните ефекти на джинджифила в сравнение с плацебо. Джинджифилът се свързва с понижаване на интерлевкин-10, намаляване на инсулина, глюкозата, инсулиновата резистентност, LDL-холестерола и триглицеридите в сравнение с групата на плацебо, което показва способността на джинджифила да модулира както възпалителните, така метаболитните показатели.

Освен това  пациенти  в  ранен  стадий  на  рак  също могат  да  се  възползват  от  добавка с  джинджифил,  особено  тези  пациенти,  които  получават химиотерапевтично лечение, което причинява силно възпалителен вътрешен процес.

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати. Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Джинджифилът може да има странични ефекти като коремен дискомфорт, киселини, диария и дразнене на устата и гърлото, особено ако се приема в големи дози.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/ , https://www.lybrate.com/ https://www.healthline.com/ , https://www.botanical.com/ , https://www.verywellhealth.com/ , https://www.drugs.com/ , https://www.webmd.com/ , https://eu.happymammoth.com/ , https://www.gowellnessco.com/ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://draxe.com/ , https://en.wikipedia.org/ , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/ и други.