Към количка

Депресия или просто хранителни дефицити?

Разстройствата на настроението, хроничната умора, предменструалния синдром и депресията са сериозен проблем в днешно време. Това, към което обикновено се прибягва, са „хапчетата за щастие“. Но въпреки името им, няма нищо “щастливо” в тези химикали, променящи мозъка. Те често пъти имат сериозни странични ефекти и опасности за здравето. 

Ако вие или любим човек страдате от разстройство на настроението, хронична умора или депресия, всъщност може би просто страдате от хранителен дефицит. Изследванията са установили, че много хора, диагностицирани с депресия, имат дефицит на едно или повече хранителни вещества.

Ето някои от тях:

Аминокиселини

Телата ни се нуждаят от определени хранителни вещества, за да работят правилно. Някои хранителни вещества тялото произвежда само, други трябва да се набавят като хранителни добавки. Има девет аминокиселини, които се наричат „незаменими“, защото телата ни не ги произвеждат. За да получите всички аминокиселини, от които тялото ви се нуждае всеки ден, трябва да ядете голямо разнообразие от храни. Повечето от незаменимите аминокиселини се намират в яйцата, месото, рибата, семената, ядките и боба.

Аминокиселините са само едно от хранителните вещества, които мозъкът използва, за да произвежда невротрансмитери.

Какво общо имат невротрансмитерите с депресията? Мозъкът използва невротрансмитери, за да изпраща информация за чувствата. Някои невротрансмитери ни карат да се чувстваме щастливи и развълнувани, докато други ни карат да се чувстваме спокойни и умиротворени. Правилният баланс на невротрансмитерите в мозъка създава усещане за стабилност както в мислите, така и в чувствата ни. Много умствени и емоционални проблеми са причинени от дисбаланс в тези невротрансмитери. Само няколко от важните предаватели са GABA (гама-амино-бутирова киселина, контролира реакциите на нервната система към стрес, страх, превъзбуда), допамин, норадреналин и серотонин. Дисбалансът им е най-честият виновник за депресивните настроения и хроничната умора, а липсата на аминокиселини е сред главните причини за него.

Омега-3 мастни киселини

Дефицитът на омега-3 мастни киселини или дисбалансът между омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини може да бъде основна причина за депресия. Омега-3 мастните киселини са жизненоважни за мозъчна функция и умствена перспектива. Изследвания дори установиха, че много случаи на хиперактивност и дефицит на вниманието могат да бъдат лесно решени с добавка на омега-3 мастни киселини. Учените са установили също, че пациентите, които са депресирани, имат ниски нива на тази есенциална мастна киселина в телата си. Можете да намерите омега-3 естествено в рибата и маслото от ленено семе, но със сигурност ще имате достатъчно, ако ползвате качествени хранителни добавки с тези 3 есенциални мастни киселини.

Йод

Щитовидната жлеза е част от нашата ендокринна система, което я прави една от най-важните жлези в нашето тяло. Тя засяга всяка отделна функция в тялото, включително имунната система, производството на хормони, телесната температура и мозъчната функция. Въпреки че повечето хора смятат, че приемат достатъчно количество йод чрез трапезната сол, това обикновено не е така. Можете да получите много здравословен йод от естествени храни като картофи, водорасли, червени боровинки и някои други.

Витамин D

Ако слушате здравните експерти днес, те звучат така, сякаш ще умрете от рак на кожата, ако прекарате повече от 5 минути на естествена слънчева светлина! Прекомерната употреба на слънцезащитни продукти и страхът от слънчева светлина са повлияли значително на нивата на витамин D. Витамин D, който телата ни получават от слънчевата светлина, е жизненоважен за всичко - от имунната функция до здравето на костите и работата на мозъка. Едно проучване, публикувано в The Journal Clinical Nutrition през 2013 г., установи, че субекти, диагностицирани с пристъпи на паника и депресия, имат най-ниски нива на витамин D. Това проучване използва повече от 18 000 субекта! Разбира се, твърде много от каквото и да било също не е добро. Затова - осигурете си разумно излагане на слънчева светлина. За повечето хора това означава около 30 минути слънчева светлина върху голата ви кожа. Количеството витамин D, натрупано през летните месеци, се изразходва много бързо - учени потвърждават, че то се изчерпва от в средата на октомври. Затова е необходимо да си го набавяме през зимните месеци под формата на качествена хранителна добавка.

Цинк, хром, желязо, фолати

Съвременните методи на земеделие са изчерпали почвите ни от това, което се е считало за естествени източници на витамините и минералите, изброени по-горе. Докато преди можехме да консумираме естествени храни и да сме сигурни, че получаваме пълноценно хранене, това вече не е така. Уверете се, че консумирате широко разнообразие от храни, за да сте сигурни, че получавате всички тези жизненоважни хранителни вещества. Ниските нива на тези минерали пречи на нормалното функциониране на централната и периферната нервна система, което пък води със себе си резки промени в настроението, студени крайници, умора.

Витамини от група В

Има множество проучвания, които показват, че дефицитът на витамини от група В, особено B12, може да доведе до депресия и други видове разстройства на настроението и мозъчната дейност, концентрацията и паметта. Ако сте на веганска диета, тогава ще имате абсолютно ниско съдържание на витамин В12. Тъй като витамините от група B работят най-добре, когато са в комбинация, търсете добавка от B-комплекс, която използва гел капсули, а не таблетки. Също така, прочетете етикета, за да сте сигурни, че получавате поне 25 mg от всеки от витамините B.

Здравословна и естествена диета

Вашата пазарска количка и хладилник разказват историята на цялостното ви здраве. Пълни ли са с органични плодове, зеленчуци, вода, овесени ядки, кашу, бадеми, орехи и семена? Или е пълен с преработени храни, чипс, бонбони, пуканки за микровълнова печка и замразени вечери? Пиете ли повече газирани напитки, отколкото чиста вода? Ако отговорът ви е ДА, това може да е причината за вашата депресия.

Лошото ни хранене е една от основните причини не само за нашите хронични здравословни проблеми, но и за проблемите ни с депресията. Опитайте да се подложите на  „здравословна диета с ядки“ само за 60 дни и ще бъдете изумени от резултатите. Имайте предвид, че ако не се почувствате по-добре, винаги можете да се върнете към junk foods, но диета с ядки ще ви накара да се почувствате като нов човек, изпълнен с енергия и готов за деня! След като започнете да давате на тялото си истинската храна, за която то жадува (и се нуждае!), никога няма да се върнете към старите си хранителни навици и ще се чудите защо досега не сте направили този толкова лесен и полезен избор.

Ако в момента приемате антидепресанти - не спирайте да приемате лекарствата си, без първо да говорите с вашия лекар за това как можете да ги спрете. Драстичното спиране на лечението може да ви причини сериозни здравословни проблеми. Може би е най-добре да започнете да се храните по-здравословно, да се излагате повече време на слънце - дори и през зимата, да пиете повече вода, да започнете прием на билкови чайове, които да помогнат за детоксикацията на организма ви, и след месец да говорите с вашия лекар за евентуално намаляване и спиране на антидепресантите.

Дайте си време и си дайте шанс за по-добър живот!

Качествени хранителни добавки за стабилна нервна система ще намерите тук.

Най-здравословният начин за поддържане на здравето при това без странични ефекти ни дават билковите чайове. Наистина с тях ефектът не идва мигновено, както с "щастливото хапче", но затова пък действат благотворно на цялата система, която човек представлява - защото ние не сме нито само мозък, нито само сърце, нито само стомах - ние сме едно цяло и ако една част от това цяло страда - страда целият организъм. 

Затова нашият съвет е да опитате билковите ни смеси - като чайове и като тинктури. 

Можете да започнете с единични билки - информация за техните биоактивни компоненти ще намерите в раздел Билкознание.

Може да предпочетете комбинираните чайове или пък тинктурите ни, в  които биоактивните вещества на билките са в много висока концентрация и с няколко капки се постигат великолепни резултати.

Ще се радваме, ако споделите личния си опит с нашите продукти на shop@bilkov-rai.com.