Към количка

ГРАДИНСКИ ЧАЙ - SALVIA OFFICINALIS

Градински чай (Salvia officinalis) е ароматно растение от семейство Lamiaceae.  В продължение на векове градинският чай е бил използван като лечебно растение и кулинарна подправка. Салвията обича каменисти алкални почви, у нас е много разпространена както като диворастящо, така и като декоративно градинско растение с красив вид и приятен аромат. Използва се в кулинарията със своя леко пиперлив вкус, подходящ за месни блюда.

Билкарят от 17-ти век Никълъс Кълпепър е първият, който предлага листата на салвия да се потапят в тесто и да се изпържат в масло. Според него пържените листа помагали при болки в гърба. Той също така предупреждава за смесването на листа от градински чай с вино, тъй като смята, че комбинацията действа като афродизиак.

Биохимичните компоненти в салвията са камфор, карнозол, карнозна киселина, фенолна киселина, хлорогенна и елагова киселина, розмаринова киселина, урсолова киселина, витамини В6 и К, желязо, калций, манган, малки количества магнезий, цинк, мед и витамини А, С и Е. Билката съдържа и над 160 различни полифенола, което й придава изключителна биоактивност.
Съставките, за които се смята, че принасят най-големите ползи за здравето, включват:

Камфор: Това маслено вещество придава на салвията остър аромат. Популярно използван в локални кремове и мехлеми, камфорът активно стимулира нервните окончания. Създава топло усещане при енергично нанасяне или хладно усещане при нежно нанасяне.
Карнозна киселина и карнозол: Те имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, помагат за регулиране на кръвната захар, понижаване на липидите и силата на възпалението
Фенолни киселини: Тези фитохимикали са с доказано силни антиоксидантни свойства. Предпазвайки клетките от окислителното увреждане, причинено от свободните радикали, съдействат за възстановителния процес, преодоляване на възпаленията, подобряване сърдечно-съдовия тонус. 

Потенциалните ползи от градинския чай и екстракти от градински чай включват:
    -    Засилване на паметта, концентрацията, бързината на реакциите
    -    Облекчава горещите вълни и нощното изпотяване при менопауза, както и намалява раздразнението и други неприятни ефекти на менопаузата
    -    Наличието на витамин К подпомага добрата плътност на костите и намалява риска от фрактури
    -    Успокоява нервната система, намалява тревожността, помага при безсъние от тревожни мисли
    -    Бори се с възпалителни процеси в тялото
    -    Облекчава възпаленото гърло, действа свиващо на сливиците
    -    Лекува афти в устната кухина, пародонтит, възпаления на венците
    -    Спира развитието на Candida albicans
    -    Подпомага намаляването на зъбна плака
    -    Облекчава зъбобола като потиска възпалителния процес
    -    Подобрява дишането при инхалации
    -    Подобрява инсулиновата чувствителност и контрола на кръвната захар подобно на химични фармацевтични препарати като метформин и др.
    -    Намалява нивата на холестерола
    -    Понижава нивата на липидите и триглицеридите в кръвта
    -    Понижава лошия и повишава добрия холестерол
    -    Подпомага храносмилането като подпомага преобразуването на мазнините, действа противодиарийно
    -    Предотвратява ракови заболявания
    -    Подпомага заздравяването на кожата, поддъжржа тургора на кожата и забавя визуалното стареене и образуването на бръчки


Профилактика на рака
Учените са наблюдавали инхибиране растежа на ракови клетки при някои видове рак - на гърдата, дебелото черво, простата и черния дроб, дребноклетъчен белодробен карцином, което отдават на синергичното действие на карнозол, розмаринова и урсолова киселина. В тези изследвания екстрактите от градински чай не само потискат растежа на раковите клетки, но и стимулират клетъчната смърт на раковите клетки.
Въпреки че проучванията върху животни не винаги имат същото действие и при  хора, преглед на проучвания от 2017 г. съобщава, че розмариновата киселина, давана ежедневно на мишки, предотвратява рак на кожата и костни метастази от рак на гърдата, което дава надежда на изследователите.

По-нисък холестерол
Едно проучване, публикувано в списание Phytotherapeutic Research, заключава, че градинският чай има понижаващ холестерола ефект. Според изследването хората, на които са давани между 400 и 1500 mg градински чай дневно (под формата на прах, чай или добавка), са постигнали цялостно подобрение на липидния профил след три месеца.
Нивата на общия холестерол са понижени с 16% до 20%.
Холестеролът на липопротеините с ниска плътност (LDL) (известен като "лош холестерол") е намален с най-малко 12%.
Холестеролът на липопротеините с висока плътност (HDL) (известен като „добър холестерол“) е повишен с до 20%.
Триглицеридите  са понижени с поне 18%.

Подобрена памет
Има доказателства, макар и ограничени, които предполагат, че градинският чай може да подобри паметта и обработката на информация.

Преглед от 2017 г. предполага, че наличието на розмаринова киселина и кафеена киселина в биоактивния състав на салвията подобряват бдителността и когнитивните умения при мишки. Други проучвания, установяват, че градинският чай и неговите активни съставки са свързани с подобрения в краткосрочната памет, бдителността, бързината на отреагиране, подобреното настроение.

Екстрактите от салвия изглежда, че спират разграждането на ацетилхолина, който има роля за паметта и при Алцхаймер се наблюдават занижени нива от този химикал. 

В едно проучване 39 участници с лека до умерена болест на Алцхаймер консумират или 60 капки (2 ml) добавка с екстракт от градински чай или плацебо дневно в продължение на четири месеца.

Тези, които приемат екстракт от салвия, се представят по-добре на тестове, които измерват паметта, решаването на проблеми, разсъждението и други когнитивни способности. При здрави хора е доказано, че градинският чай подобрява паметта в ниски дози. По-високите дози повишават настроението и бдителността, спокойствието и чувството на удовлетвореност.

Противовъзпалителни ефекти
Салвията може да бъде полезна за облекчаване на възпалителни състояния като възпалено гърло и слънчево изгаряне.

Проучване от Швейцария показа, че орален спрей, направен от екстракт от градински чай и ехинацея, е също толкова ефективен при лечение на остро възпалено гърло, колкото комбинацията от хлорхексидин и лидокаин, които са обикновено съставна част на фармацевтичните препарати за ангина. Комбинацията от салвия и ехинацея доказано ускорява  заздравяването на херпес, когато се прилага като мехлем. 
Противовъзпалителните и антибактериални ефекти на маслото от салвия помага при леки кожни възпаления, слънчеви раздразнения, фоликулит. Подобно на някои други етерични масла, маслото от градински чай може да бъде токсично и никога не трябва да се приема през устата. Дори когато се прилага локално, маслото трябва да се разреди, да да не причини обрив или дразнене.

Горещи вълни
Горещите вълни и нощното изпотяване са често срещани симптоми на менопаузата. Проучване, публикувано в Международния журнал за медицински изследвания и здравни науки, съобщава, че приемането на дневна доза от 100 mg салвия в продължение на осем седмици намалява честотата на горещи вълни и други симптоми на менопаузата, без да повлиява нивата на хормоните.

В кулинарията
Салвията е отлична подправка към печени тлъсти меса и риба, тъй като подпомага разгражането на мазнините. Поради приятния си аромат се използва като добавка към салати, паста и др.


ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:
Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати.  Много от билките могат да засилят или намалят действието им.
Ако приемате лекарства за диабет, прекомерната употреба на градински чай може да предизвика потенциално тежък спад на кръвната захар, водещ до хипогликемия. Лекарствата от градински чай също трябва да се използват с повишено внимание при хора с увредена бъбречна функция. Салвията може да намали ефекта от прием на антиконвулсанти.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/  , https://www.lybrate.com/   https://www.healthline.com/  , https://www.botanical.com/  , https://www.verywellhealth.com/  , https://www.drugs.com/  , https://www.webmd.com/  , https://eu.happymammoth.com/  , https://www.gowellnessco.com/  , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/  , https://draxe.com/  , https://en.wikipedia.org/  , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/  и други.