Към количка

ВИТЕКС - АВРАМОВО ДЪРВО - AGNUS CASTUS, CHASTEBERRY

Vitex agnus-castus е популярна билкова добавка, използвана за лечение на различни здравословни проблеми.
Най-често се използва за лечение на:
    -    предменструален синдром 
    -    менструални нарушения
    -    безплодие и други проблеми, свързани с репродуктивната система на жената
    -    Акне
    -    Менопауза
    -    затруднения при кърмене

Какво представлява Vitex Agnus-Castus?
Vitex, което е името на най-големия род в семейството на растенията Verbenaceae, включва 250 вида по целия свят. Vitex agnus-castus е най-разпространеният витекс, използван в медицината.
Плодът Vitex agnus-castus, известен също като chasteberry или монашески пипер, е с размерите на зърно черен пипер. Добива се от “целомъдреното” дърво, наречено така, защото плодовете му са били използвани за намаляване на либидото на монасите и запазването на тяхната целомъдреност в Древна Гърци и през Средновековието. В по-големи дози обаче витекс има точно обратния ефект.
В турската медицина се използва и като храносмилателно, противогъбично и средство против тревожност.

Agnus castus съдържа редица вещества, които взаимодействат с допаминовите рецептори в мозъка. Тези рецептори участват в мотивацията, усещането за удоволствие, паметта, ученето, разбирането и настроението.
В ниски дози Agnus castus повишава секрецията на хормона пролактин от хипофизната жлеза, което обяснява традиционната му употреба като помощно средство за безплодие. В по-високи дози обаче Agnus castus блокира рецепторите за потискане на секрецията на хормона пролактин и има обратен ефект. 

В група от 20 здрави мъже, например, доза от 120 mg Agnus castus повишава нивата на пролактин с 16%, но при доза от 480 mg нивата на пролактин намаляват с около 10%.

Доказано е, че други вещества, присъстващи в Agnus castus, като апигенин, стимулират естрогенните рецептори.
Едно от най-популярните и добре проучени качества на Vitex agnus-castus е способността му да намалява симптомите на ПМС
Проучване, включващо 170 жени с ПМС, показва, че екстрактите от плодовете на Agnus castus подобряват симптомите с 52 процента, в сравнение със същото подобрение само при 24 процента от тези, приемащи плацебо. Най-голямо подобрение се наблюдава при намаляване на раздразнителността, промяна в настроението, гняв, главоболие и пълнота на гърдите.
Други проучвания са установили, че Agnus castus е ефективен при облекчаване на физически симптоми като главоболие, възпалени гърди, подуване на корема и умора, както и повишен апетит, желание за сладко, нервност/безпокойство, тревожност, депресия, промени в настроението и липса на концентрация.
Изследователите смятат, че витекс действа като намалява нивата на хормона пролактин. Това помага за възстановяване баланса на други хормони, включително естроген и прогестерон - като по този начин намалява симптомите на ПМС.
Vitex agnus-castus също изглежда помага за намаляване на цикличната масталгия, вид болка в гърдите, свързана с менструация. Изследванията показват, че може да бъде толкова ефективен, колкото обичайното лечение с лекарства, но с много по-малко странични ефекти.

Може да намали симптомите на менопаузата
Хормонобалансиращият ефект на Vitex agnus-castus също може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата.
В едно проучване маслата от витекс са дадени на 23 жени в менопауза. Жените съобщават за подобрени симптоми на менопаузата, включително по-добро настроение и сън. Някои дори възвръщат цикъла си. Има проучвания, които са отбелязали повишена костна плътност при жени в менопауза, приемащи витекс.
В последващо проучване 52  жени преди и след менопауза са получили крем Vitex. От участниците в проучването 33 процента са имали големи подобрения, а други 36 процента съобщават за умерени подобрения на симптомите, включително нощно изпотяване и горещи вълни.

Може да подобри плодовитостта
Vitex може да подобри женската плодовитост поради възможния си ефект върху нивата на пролактин и когато трудностите при зачеване са свързани с ниски нива на прогестерон по време на втората (лутеална) фаза на менструалния цикъл (от овулацията до началото на менструацията).

В проучване, включващо 67 жени с безплодие, свързано с редки или липсващи периоди, някои приемат Agnus castus в продължение на 3 месеца, а други приемат неактивно плацебо. Спонтанна менструация, подобрени нива на прогестерон в лутеалната фаза, овулация и бременност се постигат по-често при жени, приемащи Agnus castus (85%), отколкото при плацебо (45%). Трябва обаче да се използва само за лечение на безплодие под лекарско наблюдение и да се спре веднага щом се подозира бременност. Безопасността на Agnus castus по време на бременност не е потвърдена.

Проучване с 40 жени с необичайно високи нива на пролактин са дадени 40 mg Vitex agnus-castus или фармацевтично лекарство. Резултатите показват, че Vitex е също толкова ефективен, колкото и лекарството, за намаляване на нивата на пролактин.

Друго проучване дава на 93 жени - които неуспешно са се опитвали да забременеят през последните 6  - 36 месеца - добавка, съдържаща Vitex agnus-castus или плацебо. След три месеца жените в групата на витекс са имали подобрен хормонален баланс  и 26 % процента от тях са забременели, докато в плацебо групата само 10% са забременели.

Нередовният цикъл също може да попречи на жените да планират бременност. Три допълнителни проучвания съобщават, че витекс е по-ефективен от плацебо за регулиране  на менструалния цикъл при жени с нередовен цикъл.
Има сведения от традиционната фитомедицина за подобрения на пациентки с поликистозни яйчници след прием на витекс, но в научни изследвания засега няма такива данни.

В народната медицина витекс се прилага и за лечение на мъжка импотентност, преждевременна еякулация, простатит и липса на сексуални усещания, но както по-горе уточнихме тези ефекти са дозозависими и затова е препоръчителен фитомедицински контрол за уточняване на конкретната доза

Помага за предотвратяване на ухапвания от насекоми
Няколко различни проучвания са стигнали до интересни резултати - екстракт от семена на витекс помага за отблъскването на комари, мухи, кърлежи и бълхи за около шест часа, а спрей, съдържащ витекс и други растителни екстракти, предпазва от въшки за най-малко седем часа. Освен това изследванията показват, че витекс може да убие ларвата на въшките и да попречи на възпроизводството на възрастни въшки.

ПРИЛОЖЕНИЕ В ХОМЕОПАТИЯТА
Това е едно от най-добрите лекарства за мъже и жени за сексуална слабост, извлечено от растителното царство. Прилага се при нервни и апатични индивиди, преждевременно стареещи поради прекомерни сексуални ексцесии, венерически заболявания, много разсеяни, с проблеми с краткосрочната памет.
Монопрепарати от витекс са показани при силно разкъсващо главоболие, което се влошава от движение, при силна фотофобия и сърбеж на очите и зоната около тях, което не се подобрява от разчесване. Характерно е за пациентите, които се повлияват добре от витекс, че изпитват силна жажда едновременно с непоносимост и отвращение към всички видове напитки. Показан е и при кашлица вечер в леглото, преди сън , която се засилва при движение. Витекс в хомеопатията се прилага и при ревматизъм и подагра, кожни раздразнения и сърбежи.

ДОЗИРОВКИ
Обичайната доза е 4 mg екстракти от плодове на Agnus castus, еквивалентни на 28 mg до 52 mg пресни плодове на Agnus castus. Изберете продукти, стандартизирани за тяхното съдържание на агнузид или кастицин.
Agnus castus действа бавно. Необходими са средно 25 дни, за да започнат симптомите да се подобряват, и до шест месеца, за да постигне пълния си ефект.
Докладваните нежелани реакции са леки, като най-честите включват гадене, главоболие, стомашно-чревни смущения, менструални нарушения, акне, сърбеж и кожен обрив. Излишъкът от Agnus castus може да предизвика усещане за мръвучкане по кожата.
Agnus castus не се препоръчва по време на бременност и кърмене, освен под лекарски контрол. Не трябва да се приема едновременно с други хормонални лечения, като хормонозаместителна терапия и хормонални методи за контрацепция.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати. Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/ , https://www.lybrate.com/ https://www.healthline.com/ , https://www.botanical.com/ , https://www.verywellhealth.com/ , https://www.drugs.com/ , https://www.webmd.com/ , https://eu.happymammoth.com/ , https://www.gowellnessco.com/ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://draxe.com/ , https://en.wikipedia.org/ , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/ и други.