Към количка

Високото кръвно налягане - алтернативи за справяне

Каква е реакцията ви, когато сте пропуснали звъна на будилника и вече закъснявате за работа? 
Бързо кафе или чай...
Закуската - кой има време за закуска! По-късно ще си вземете някакъв снакс.
Хуквате към колата, избягвате всякакъв зрителен контакт със съседката, която се опитва да ви пожелае хубав ден - обичаш ближния си, но нямаш време за разговори сега, закъсняваш!
Влизате в задръстване.
Телефонът звъни - вероятно шефът пита защо още ви няма.
Сърцето бие лудо - почти можете да усетите как се повишава кръвното ви налягане.

Това е обикновен сценарий в ежедневието на повечето хора. 
И здравето започва да страда. Страда, защото нашите взаимоотношения, хранителни навици и развлечения са компрометирани, да не говорим за вътрешните увреждания на нашите органи от повтарящото се повишаване на кръвното налягане. 
Високото кръвно налягане все повече се очертава като основен фактор за ранна инвалидизация и смърт. И още по-страшното е, че все по-млади хора имат проблеми с кръвното налягане.  
Има много алтернативни начини за справяне с хипертонията - хомеопатия, рефлексология, акупунктура, билки... Но нищо не може да помогне, докато не направим промени в ежедневието си. И първо трябва да си изясним приоритетите. 
Искаме повече пари или по-добро здраве?
Искаме ли бързата кола, "светския живот", нездравословната храна и замърсената околна среда? Или искаме по-добро здраве дори да имаме по-малко неща - но да им се наслаждаваме пълноценно?
Има някои дребнички нещица, които обаче могат да преобърнат живота ни и да подобрят здравето ни.
Първото от тях е да намалим стреса и усещането за стрес. Методите на медитация, дишане и релаксация могат да помогнат за управлението на стреса.

Дихателна техника Бутейко
Тази техника е революционна и набира популярност в областта на алтернативното здраве. Основава се на правилното дишане през носа, а не през устата, за да запазите и балансирате нивата на въглероден диоксид в кръвта и органите. Ако правилният баланс на токсичния газ (както някога е бил наричан) не е спазен, той може да предизвика цял набор от заболявания, за които човек никога не би си помислил, включително високо кръвно налягане.

Д-р Бутейко, руски професор, откри и разработи тези дихателни упражнения за респираторни заболявания като астма, бронхит и емфизем, но терапията служи и като естествено лечение на хипертония и лекува над 100 други заболявания и оплаквания, като повечето са свързани помежду си по един или друг начин.

Музикална терапия
Доказано е, че музикалната терапия работи и е ефективно алтернативно лечение на високото кръвно налягане. Няма значение каква музика слушате - важното е да я чувствате, да ви харесва.

Редовни упражнения
Нещо гадно ли казах? Никой не иска да изпитвате физическа болка от упражненията, които правите. Никой не е казал, че трябва да им отделяте специално време и да се натоварвате толкова, че да не ви остават сили за работа. 10 минути сутрин, но всяка сутрин - за да помогнете на тялото да влезе постепенно в ритъма на деня, мускулите да минат от състояние на сън в състояние на будност. Сърцето също е мускул, нали не сте го забравили това?

Винаги, когато ви остане малко време - излезте сред природата, покарайте колело с децата или внуците. Зареждащо е! А положителните емоции влияят прекрасно на кръвното налягане.

Добавете хумор като алтернативно лечение на високо кръвно налягане
Върнете здравето си по забавен начин! Много смях! Смехотерапията е друго мощно средство по пътя ви към възстановяване. Смехът намалява хормоните, свързани със стреса.  Така че, отидете да гледате комедия, прочетете хубава книга или бъдете по-често сред деца и животни, правете каквото и да е стига то да ви кара да се смеете много!

Гореща вана
Горещата вана у дома с релаксиращи ароматни соли или спа център с гореща минерална вода е фантастична терапия за подпомагане на сърдечно-съдовото здраве. Знаете ли, че няколко часа в СПА центъра са равни като терапевтичен ефект на карането на колело или бързата разходка в парка?

Билкова подкрепа за управление на стреса и високото кръвно налягане
Природата ни е дала възможности да си поддържаме здравето с билките. Има билки, които могат да подпомогнат всяка промяна в диетата и начина на живот, да помогнат да намалим усещането за стрес, да нормализират сърдечния ритъм и да намалят систоличното кръвно налягане.