Към количка

БЯЛА МЪРТВА КОПРИВА - LAMIUM ALBUM

Lamium album, известен като бяла мъртва коприва, е растение от семейство Lamiaceae. Това растение е разпространено в цяла Азия, Европа и Африка. 
Растенията са използвани от човека като храна и лекарство от древни времена. Бяла мъртва коприва (Lamium album L.), е използвана от десетилетия в Европа, Китай и Япония по време на глад. Различните надземни части на това растение са годни за консумация и традиционно се използват като сурова или варена храна в някои страни - особено в някои ястия в средиземноморските райони, основен компонент e на някои добре познати вегетариански ястия и салати. 
Копривата се използва при приготвянето на традиционната японска оризова каша, наречена „седем пролетни билки“.
L. Album се оказва много по-ефективна в сравнение с другите изследвани видове от рода Lamiaceae - салвия, мента, маточина, лавандула, балканска чубрица, по-специално бялата мъртва коприва е 12-16 пъти по-ефективна от екстрактите от Urtica dioica (обикновена коприва).

В традиционната медицина Lamium album (бяла мъртва коприва) се използва за лечение на редица заболявания като:
    -    левкорея, менструални болки, маточни кръвоизливи, менорагия и интерменструално кървене, вагинално и цервикално възпаление, кървене след раждане
    -    възпаления на пикочно-половата система, простатит
    -    диария
    -    хемороиди и разширени вени
    -    бронхит и астма
    -    хипертония
    -     чернодробни и метаболитни заболявания, високи нива на триглицериди, холестерол, диабет
    -    сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане
    -    възпаления на очите, замъгляване на роговицата
    -    вирусни заболявания - херпес симплекс, хепатит С и др.
    -    отслабена имунна система, анемия
    -    кожни раздразнения, трудно заздравяващи рани, травми, фрактури, парализа
 
През последните години L. album е обект на интензивни експериментални проучвания за оценка на традиционната употреба и за разкриване на нови биологични свойства. В тези проучвания се съобщава за широк спектър от фармакологични ефекти, включително антимикробни, противовъзпалителни, противоракови и антидиабетни свойства.

Биохимичен състав на бялата мъртва коприва

Растението има широка гама от биологично активни съставки - флавоноиди и фенолни киселини, мастни киселини, иридоиди, фитоекдистероиди, тритерпени, сапонини, полизахариди, етерични масла, танини и слуз.

Най-известните съединения, съществуващи във видовете Lamium, са иридоидите, които според резултатите от научни проучвания придават противоракови, антиоксидантни, антибактериални, антивирусни, противовъзпалителни, антиартритни, имуномодулиращи, невропротективни и заздравяващи ефекти.
Фитоекдистероиди стимулират протеиновия синтез и имунния отговор, намаляват концентрацията на холестерол и глюкоза в кръвоносните съдове и имат антиоксидантно и антимутагенно действие, а също имат отношение към заздравяването на рани. 
Растенията от семейство Lamiaceae съдържат големи количества етерични масла като основните биоактивни съставки  са терпеноидът сквален, който допринася за стимулиране на имунната система, има  противотуморни и антибактериални свойства, и β-кариофилен  - с противовъзпалително, противораково, антиоксидантно, антибиотично и локално анестезиращо действие.
Фенолните  съединения са едни от най-важните групи от фитохимикали  с антиоксидантно, противовъзпалително, антимикробно, невропротективно, хепатопротективно, цитотоксично и аналгетично действие. Те са инхибитор на развитието на тумори и намаляват риска от рак, имат благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система и предпазват кожата от клетъчно увреждане, причинено от оксидативен стрес.
Полифенолните съединения се държат като чистачи на свободни радикали и антилипидната пероксидация. Те защитават колагена от разпадане.
Гликозидите Вербаскозид (актеозид), изовербаскозид и ламалбозид са три фенолни съединения, открити в надземните части на L. албум . Вербаскозидът има различни свойства - невропротективни, хепатопротективни, цитотоксични, противовъзпалителни и антимикробни действа като антиоксидант и аналгетик, оказва благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. 
Високи количества флавоноиди под формата на гликозиди, агликони и фенолни киселини са открити в екстракти, получени от цветовете на L. album. Усвояването на флавоноидите е свързано с намаляване на риска от рак и със запазване на  кожата от клетъчно увреждане, причинено от оксидативен стрес.

Фармакологични ефекти на Lamium album
Антивирусни и антимикробни 
Екстрактите от L. album притежават широк спектър от антибактериална активност с по-голяма ефикасност спрямо грам-положителните бактерии.
Вирусът на хепатит С е основната причина за чернодробни заболявания като цироза на черния дроб и рак. Няма ваксина срещу този вирус и неговото обичайно лечение разчита само на инжектиране на интерферон, но това лречение при много пациенти е съпроводено със странични ефекти като депресия, психични заболявания и силна умора. Затова изследователите са се насочили в последните десетилетия към лечебните билки, за да се намери нов терапевтичен подход с по-малко странични ефекти. В тази връзка учени за първи път идентифицират антивирусната активност на иридоидите срещу хепатит C във на воден екстракт  от цветовете на бяла мъртва коприва. Те забелязват, че тези съединения препятстват навлизането на вируса.
Херпес симплекс вирус са често срещани човешки патогени, които се лекуват с ацикловир, неговите производни и цидофовир, но продължителната им употреба води до развитието на резистентни щамове. Екип от български учени установява силен антивирусен  ефект от прилагането на екстракт от бяла мъртва коприва върху този вирус.
През 2011 г. отново български екип потвърждава антибактериални действия на мъртвата коприва и антимикотичен - на водниия екстракт от билката.

Антиоксидантна активност
Продължителното бездействие и липсата на достатъчно светлина могат да предизвикат повишаване на триглицеридите, холестерола и свободните радикали в организма, което  води до разрушителни ефекти върху всички тъкани. Свободните кислородни радикали участват в патофизиологията на много заболявания, включително рак. 
Фенолните киселини, полифенолите и флавоноидите са антиоксиданти съединения, които улавят свободните радикали и инхибират окислителните механизми, водещи до развитие на дегенеративни заболявания. Високият антиоксидантен потенциал на цветовете на бялата мъртва коприва може да разшири терапевтичната упатреба на билката за предотвратяване на неопластични (ракови) и дегенеративни заболявания при различни органи като генитална и пикочна системи.

Цитопротективна активност

В резултат на изследвания  се предполага, че тритерпените могат да играят роля при заздравяване на рани, а освен това в извлеците на бяла мъртва коприва има редица други биоктивни вещества, които допринасят за стимулиране пролиферацията на клетките. Флавоноидът кверцетин и урсоловата киселина показват, че инхибират развитието на туморни клетки и предизвикват апоптоза.

Противоракова активност
Разпространението на рака се увеличава в световен мащаб и изследователите търсят нови лечения, които да нямат странични ефекти  като повечето от настоящите методи и се насочват към лечебните билки. През 2011 г. и   2012 г. екипи български учени правят тестове върху ракови клетки от бял дроб и установяват, че още в първите часове от въздействието с билков екстракт на бяла мъртва коприва намалява жизнеността им, а в следващите часове започва тяхната апоптоза (процес на клетъчна смърт) и от това правят извода, че растението притежава мощен противораков ефект при карцином на белия дроб.
През 2015 г. отново български екип прави тестове върху ракови клетки на бъбрек и също докладва противораков ефект от екстракт на  L. Album.

Противовъзпалителна активност
Човешката роговица, външната полупрозрачна област на окото, е постоянно изложена на външната среда. Непрекъснато излагане на епитела на роговицата срещу стресови фактори като механични повреди, токсини и химическите агенти влияят неблагоприятно на окото и водят до потъмняване на роговицата (катаракта) и намаляване на зрението.
Проучване оценява антиоксидантното, противовъзпалително и цитотоксично действие  на екстракти от бяла мъртва коприва и установява тяхната имуномодулираща активност, която може да се използва за поддържане здравето на очите.
Учените са установили влиянието на екстракти от цветовете и надземните части на растението върху цитокините и неутрофилите - два типа клетки, които влияят върху степента на възпалителните реакции, и това им дава основание да твърдят, че фенилпропаноидите в билката оказват мощен противовъзпалителен ефект.
Изследване от 2018 г. върху релаксиращите свойства на L. Album върху трахеята, установява, че билката може да бъде полезна за пациенти с обструктивна белодробна болест и астма като отпуска бронхите и по този начин улеснява дишането.
Прилагането на екстракт от бяла мъртва коприва е подобрило всички кръвни параметри - брой еритроцити, нива на хемоглобин, хематокрит и индекси на червените кръвни клетки, в изследване на екип руски учени.

Антидиабетна активност
Захарният диабет е най-често срещаното ендокринно заболяване в световен мащаб (доклад от 2019 г.). Това е поради нарушение на производството на инсулин, резистентност към него или и двете. 
Изследване от 2015 г. наблюдава значително намаляване нивата на глюкозата, на холестерола и на ензими на черния дроб ( ALP, ASAT и ALAT ) под въздействието на екстрактите от коприва и бяла мъртва коприва  (Urtica dioica и L. album),  а намаляването на триглицеридите показва по-значителни стойности при екстракта от коприва Urtica dioica. Същото проучване докладва и повишаване стойностите на добрия HDL и намаляване на лошия холестерол LDL както и подобряване на тяхното съотношение.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати. Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/ , https://www.lybrate.com/ https://www.healthline.com/ , https://www.botanical.com/ , https://www.verywellhealth.com/ , https://www.drugs.com/ , https://www.webmd.com/ , https://eu.happymammoth.com/ , https://www.gowellnessco.com/ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://draxe.com/ , https://en.wikipedia.org/ , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/ и други.