Към количка

БЯЛА МЕДИЦИНСКА РУЖА - ALTHAEA OFFICINALIS, MARSHMALLLOW

Бялата медицинската ружа е растение, известно със своето приложение в традиционната медицина при хиперлипидемия, възпаления на устната кухина и носа, гастрити и язви, тробмоцитна агрегация и склонност към образуване на кръвни съсиреци, цистит, дразнеща кашлица и др.
Основните части на бяла ружа, като корени, листа и стъбла се ползват в кулинарията - за сосове, желета, мармалади и напитки, и с фармацевтични цели в Европа и Азия. Корените са били използвани за лечение на кашлица, хронични алергии, сърдечно-съдови заболявания и храносмилателни проблеми.

Медицинската ружа принадлежи към семейство Malvaceae, характерно за Европа и част от Азия, като в съвременността е култивирано почти в цял свят. Цъфти в бяло до розово-червено. По принцип изследователите откриват, че по-тъмнооцветените билки и растения, имат по-висока фармакологична стойност. Бялата ружа обаче изненадва със своите ефекти. Повечето от проучванията, проведени върху Althaea officinalis, са проведени върху богатите му на слуз корени и включват различни химически и органични екстракти от растението, но и немалко нови проучвания показват активността на екстрактите от листата и цветовете.

Биоактивни вещества
Медицинската ружа съдържа основно флавоноиди  (катехин, апигенин, хризин, кверцетин, кемпферол, генистеин, рутин трихидрат и галангин), фенолни киселини  (сирингова, галова, кафеенова, p-кумарова и трансферулова киселина), антрахинони, лигнани, танини, кумарини, фитостероли и полизахариди.

Приложения на медицинската ружа
- при настинка с висока температура
- при възпалено гърло
- при кашлица, бронхит
- при кожни раздразнения
- като диуретик при възпаления на пикочно-половата система
- при сърдечно-съдови заболявания - високо кръвно, холестерол и триглицериди, тромбози, хиперлипидемия
- при гастрит, колит, язва, раздразнени черва
- за заздравяване на рани от различен произход

Бялата медицинска ружа показва най-високо ниво на антиоксидантна активност и най-висока UV защита в сравнение със своите по-ярко оцветени посестрими.
Флавоноидите, които са група от полифенолни съединения - катехини, антоцианини, флавони, са доказани като основни антиоксидантни вещества, а в медицинската ружа те са изобилни. 
Свободните радикали, натрупвани в организма от неговите естествени функции, от стресови фактори, от околната среда са потвърдена причина за хроничните заболявания, за кардиоваскуларните изменения, за ревматоидния артрит, катаракта, раковите образувания и др. Затова и световните научни изследвания се концентрират към търсене на естествени антиоксиданти в природата. Медицинската ружа е едно от тази растения.

Алуминият е едно от веществата, които се смята, че имат сериозно влияние за развитието на невродгенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Повечето флавоноиди (а те се съдържат в плодовете, зелечуците и различни билки) имат способността да неутрализират алуминиевите съединения и по този начин да предпазват организма от изменения.

Освен това флавоноидите имат широка фармакологична активност - намалявайки влиянието на свободните радикали, те могат да подобрят циркулацията на кръвта, нивата на кръвното налягане, имат противовъзпалителен и антибактериален ефект, действат противоалергично, противовирусно, намаляват липидната пероксидация и предпазват от атеросклероза, намаляват риска от тромбози и помагат за изграждането на UV естествена защита в организма. Някои от флавоноидите имат антипролиферативна и апаптоична сила, с което помагат за ограничаване на раковите метастази.

Антибактериалните ефекти на билковите екстракти от бяла медицинска ружа са доказани в лаборатория и показват ефективност срещу грам-положителни бактерии, E-coli,  Bacillus psychrosaccharolyticus, Exiguobacterium acetylicum, Staphylococcus aureus и Pseudomonas aeruginosa. Изследванията потвърждават ефективността им при синдрома на раздразненото черво и други бактериални инфекции, причиняващи уринарни възпаления. Към антибактериалния ефект се прибавя и диуретичният, който позволява по-бързото елиминиране на патогените.

Ирански учени наблюдават положителните ефекти на екстрактите от цветовете на бялата ружа при лечението на безплодието, когато то е причинено от възпалителни процеси при мъжете и жените, от гъбични и бактериални инфекции.

Проучване in vitro върху полизахариди показва противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Водните екстракти от корените стимулират фагоцитозата и освобождаването на кислородни радикали и левкотриени,  индуцират освобождаването на цитокини, интерлевкин-6 и фактор на туморна некроза от човешки моноцити in vitro, като по този начин проявява противовъзпалителна и имуностимулираща активност.

За облекчаване на дихателни проблеми
Екстрактите от бяла медицинска ружа имат доказано положителен ефект при възпалено гърло, суха кашлица и бронхити като действат болкоуспокояващо, отхрачващо и изчистващо на дихателната система. Допълнително се повишава ефектът, ако се добавят анасон и мащерка.

Бялата ружа е полезна при кожни раздразнения - фурункулоза, екзема, дерматит. Екстрактите от корена на растението се използват в козметиката при производството на UV защитни средства.

Бялата медицинска ружа има потвърден хипогликемичен ефект. Скополетинът (производно на кумарина), който се съдържа в билката,  помага за намаляване на нивата на глюкоза и на тироидни хормони.

Бялата ружа е полезна за зарастване на рани след операции и други травми. Нейните антибиотични свойства помагат за ускоряване на възстановителните процеси и възпрепятстват инфектирането на раните.

Бяла ружа за понижаване на температурата
Измиването на тялото с воден екстракт от бяла ружа понижава температурата. Изследване на български лечебни растения включително бяла ружа доказва ефективност на растението при вирусни и коронавирусни инфекции.

За подобряване на храносмилателната система
Днес стомашната хиперкиселинност и гастродуоденалната язва представляват сериозен глобален проблем. Стомашната язва е резултат  от дисбаланс между защитната система и увреждащи гастродуоденалната лигавица фактори. Оксидативният стрес и процесите, медиирани от свободните радикали, употребата на нестероидни противовъзпалителни средства като индометацин и подобни, както и инфекция с Helicobacter pylori са известни като основните причини за стомашни язви.

Изследване на ирански учени от 2019 година върху екстракти на бяла ружа показва потискане на киселинната секреция, повишаване на съдържанието на простагландин в стомаха, подобряване регенерацията на епителните клетки, свиване на раните и подобряване на кръвоснабдяването в засегнатите зони.

Хомеопатия
Медицинската ружа се използва в хомеопатията за спазматична кашлица и затруднено дишане,  при дразнене на пикочния мехур и лигавицата на стомаха, което причинява болезнено уриниране и храносмилателни нарушения, включително диария.

Мерки за сигурност и източници

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати.  Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/  , https://www.lybrate.com/   https://www.healthline.com/  , https://www.botanical.com/  , https://www.verywellhealth.com/  , https://www.drugs.com/  , https://www.webmd.com/  , https://eu.happymammoth.com/  , https://www.gowellnessco.com/  , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/  , https://draxe.com/  , https://en.wikipedia.org/  , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/  и други.