Към количка

АЗИАТСКИ ЖЕНШЕН - PANAX GINSENG

Panax ginseng, известен също като азиатски женшен, е билка, която се използва за различни здравни цели. Някога стойността й се е приравнявала на златото. Самото наименование ("panax" в превод означава панацея) ни казва колко високо е оценявана още от времената, когато човек е давал първоначалните имена на растенията.

Panax ginseng е растение, което расте в Корея, Китай и Сибир. Смята се за адаптоген, поради съдържанието на много биологично активни вещества (най-важните от които са т.нар. гинзенозиди), за които се смята, че стимулират устойчивостта на тялото към стресови фактори. Единствената женшен разновидност, с качества почти като на азиатския, е сибирският женшен - известен още и като елеутерок.

В корените на азиатския жен-шен (наричат ги още корените на живота) се съдържат флавоноиди, пептиди, полизахариди, витамини В1, В2, В12, холин, мазнини и минерали - цинк, мед, магнезий,калций, желязо, манган, ванадий, 11 хормоноподобни стероидни сапонини. Всички тези биологично активни вещества правят билката изключително полезна за справяне със стреса, за възстановяване след продължително боледуване, за повишаване нивата на енергия и чувството за благоденствие и лична удовлетвореност, подобряване качеството на съня, интимните изживявания, пълноценността в ежедневните задачи.

Основните посоки, в които азиатският женшен доказано помага са:
* стимулиране на имунната и нервната система
* повишава издръжливостта на стрес и напрежение - физическо и психическо
* бори се успешно със синдрома на хронична умора
* намалява риска от настинки и вирусни инфекции
* съдейства за намаляване на теглото
* подобряване фертилността и сексуалното представяне
* подобрява сперматогенезата
* подобрява мозъчните функции, концентрацията, паметта
* подобрява състоянието при захарен диабет и води до намаляване на химически лекарства за контрол на захарта
* действа добре при менструални проблеми, ниски нива на естроген, климактериум
* засилва растежа на косата и подобрява общото й състояние
* подобрява хидратацията и еластичността на кожата
* освежава тена на лицето и забавя появата на бръчки

Азиатският женшен е силнодействащо средство, затова той обикновено се упортребява в комбинация с други билки, които омекотяват действието му - сладник, хинап, гинко билоба и др.

Азиатският женшен е противопоказан при остри състояния на заболяване. Той е отличен като превенция на заболяванията и като възстановяващо средство след боледуване, както и за удължаване на биологичната младост.

Азиатският женшен има стимулиращо нервната система действие, което наподобява ефекта на кафето.  При комбиниране на кофеинови или енергийни напитки с азиатски женшен е възможно да се получат неблагоприятни ефекти. Така че  изберете - кафе или жен-шен, дори и да сте напълно здрави.

Азиатският жен-шен е доказал качеството си на отличен адаптоген, противодейства на оксидативния стрес, възпрепятства развитието на възпалителни процеси в организма.

Приемът на азиатски жен-шен понижава риска от сърдечно-съдови проблеми
Антиоксидантната активност, стимулирана от активните вещества в жен-шена, унищожава свободните радикали, които могат да предизвикат увреждания на ДНК и да провокират сърдечно-съдови заболявания, диабет и други здравословни проблеми. Ако вече имате сърдечно заболяване, бъдете внимателни с дозирането - при първия прием на азиатски жен-шен е възможно да се ускори пулса и да се повиши кръвното налягане, което постепенно се нормализира. 

Химическите съставки на корена допринасят за регулиране нивата на холестерола и кръвната захар. Тъй като влияе върху нивата на кръвната захар, важно е хората, приемащи инсулин, да следят внимателно нивата на кръвната захар и ако е необходимо да се намалят дозите инсулин, за да не се получи хипогликемия.

Подпомага лечението на еректилна дисфункция
Жен-шенът е използван като афродизиак още от дълбока древност. Фитохимикалите в състава на растението съдействат за подобряване на ерекцията като разширяват кръвоносните съдове и отпускат гъбестата тъкан, улеснявайки напълването на кавернозните тела с кръв.

Научни изследвания показват, че женшенът оказва благотворно въздействие върху дихателната и имунната система, съдейства за намаляване на умората, подпомага отслабването и лечението на редица болести. Приемът на екстракт от азиатски жен-шен намалява риска от вирусни заболявания и сезонни настинки като повишава устойчивостта на организма, но няма данни за неговата ефективност по отношение продължителността и тежестта на преболедуване. Затова той е полезен като превенция на сезонните инфекции.

Има известни данни за положително повлияване на умората при хора с множествена склероза, за подобряване на паметта и когнитивните способности. Наблюдаван е ефект от приемането му в комбинация с екстракт от листа от гинко билоба - подобряване паметта при здрави хора на възраст между 38 и 66 години, като се подобряват математическите способности и се намалява времето за реакция в различни ситуации.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:
Винаги преди употреба на билки и алтернативни начини на лечение се съветвайте с лекуващия си лекар за взаимодействието с лекарствата, които приемате. Често пъти билките или мануалните терапии усилват или намаляват действието на химическите медикаменти, което налага корекции в дозите им или забрана за комбиниране.

Според медицински проучвания и експерименти азиатският жен-шен не е препоръчително да се ползва повече от 6 месеца без прекъсване, тъй като има наблюдавани известни хормоноподобни (естроген) ефекти, както и може да доведе до проблеми със съня при големи дози.

Азиатски жен-шен не се употребява в остра фаза на заболяване.

Както към всяко нещо и към него трябва да се подхожда с внимание, особено от хора с алергии, хронични заболявания. Те винаги трябва да се съветват първо с лекуващия лекар.

Медицински изследвания сочат, че билката не бива да се употребява от бременни; при кърмене и малки деца няма достатъчно данни, затова е добре да се избягва употребата.

Азиатският жен-шен усилва имунната система, затова хора, страдащи от автоимунни заболявания трябва непременно да се посъветват с лекуващия си лекар преди прием на билката. Азиатският жен-шен може да понижи ефекта на лекарствата за потискане на имунната система (след трансплантация на орган).

Panax ginseng влияе на съсирването на кръвта, затова не бива да се ползва при кръвоизливи, преди и след оперативни намеси, при прием на антикоагуланти - усилва тяхното влияние.

Азиатският жен-шен може леко да повлияе сърдечния ритъм и кръвното налягане през първия ден на прием. Използвайте го с повишено внимание, ако имате сърдечно заболяване.

При хормонално чувствителни състояния като рак на гърдата, рак на матката, рак на яйчниците, ендометриоза или маточни фиброиди не бива да се употребява, тъй като има естрогеноподобен ефект, който би могъл да влоши състоянието ви.
При хормонозаместителна терапия с естроген азиатският женшен трябва да се избягва.

Високите дози Panax ginseng са свързани с проблеми със съня и възбуда при хора с шизофрения. Бъдете внимателни, когато използвате Panax ginseng, ако имате шизофрения.
Едновременният прием на антидепресанти и азиатски жен-шен е неудачно, тъй като взаимно си влияят и се понижава ефекта.

Диабетиците на инсулин трябва стриктно да следят нивата на кръвната захар и евентуално да намалят дозите на инсулина, за да не се стигне до хипогликемия.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различите фармацевтични прерарати. 
Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

 

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.researchgate.net/, https://www.healthline.com/, https://www.botanical.com/, https://www.verywellhealth.com/, https://www.drugs.com/, https://www.webmd.com/, https://eu.happymammoth.com/, https://www.gowellnessco.com/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/, https://draxe.com/, https://en.wikipedia.org/, https://www.inlifehealthcare.com/, https://femininehealthreviews.com/ и още много други.