Към количка

ПЕЛИН - ARTEMISIA ABSINTUM, WORMWOOD

Обикновеният пелин (Artemisia absinthium), познат още като бял пелин, е тревисто многогодишно растение. Разпространено из храсталаци, по тревисти и каменисти места. Използват се стръковете и листата на растението. Белият пелин се различава от дивия пелин по оцветяването на листата - при дивия пелин те са двуцветни - зелени отгоре и бели от долната страна. От дивия пелин се приготвя алкохолната напитка абсент.

Белият пелин е бил познат с лечебните си свойства още на древните египтяни и гърци. Гърците му дали името на богинята Артемида. Хипократ го е предписвал при менструални болки, жълтеница, анемия и ревматизъм. В древни времена е използван и за магически ритуали за любов, защита от черна магия и демони, като средство за безсъние - пълнели са възглавнички с пелин, с пелин пазели и вълнените дрехи от молци.

Старите българи са го добавяли към виното, заедно с други билки и подправки - така нареченото горчиво вино Пелин, което и днес се приготвя в някои региони.

Откриването на артемизина (туйон) като лекарство за малария човечеството дължи на китайската химичка и фармацевтка Ту Йоуйоу, за което тя получава Нобелова награда през 2015 година.

Пелинът се смята, че има стимулиращи апетита свойства, които идват именно от артемизина, който придава и горчивия вкус на билката. И като всички горчиви билки, той е добър за храносмилателни проблеми, жлъчни и чернодробни оплаквания, като подправка към мазни храни.

Туйонът има токсичен ефект, причинява халюцинации и замайване, сънливост, разстройства на централната нервна система, но те се появяват само при чисти алкохолни извлеци и злоупотреба с тях - както е при абсента.

Artemisia е един от разнообразните родове от семейство Asteraceae, който е жизненоважен за медицината с богатството си на етерични масла и вторични метаболити. Естественият екстракт от растението, богат на фенолни съединения, може да повиши цялостното качество на храната чрез намаляване на микробния растеж и липидното окисление.

Биоактивни компоненти на пелина: монотерпени (α- и β-туйон, линалол) и горчиви сесквитерпенови лактони, сапонини и терпеноиди, флавоноиди и въглехидрати, стероиди, танини със забележителна активност към гъбички и бактерии.

Подобряване на храносмилането
Пелинът е горчива билка, която въздейства на вкусови рецептори, които изпращат сигнали до мозъка за стимулиране на цялата храносмилателна система (слюноотделяне, производство на стомашна киселина, движение на чревния тракт). Той също така стимулира отделянето на жлъчка и храносмилателни ензим, солна киселина. С това билката помага при езофагиален рефлукс, диспепсия, жлъчни и чернодробни оплаквания. Пелинът регулира чревната флора, като същевременно унищожава опасни организми като Helicobacter Pylori, които могат да доведат до дуоденални язви, ако не се лекуват. Може също така да помогне за възстановяването след продължително боледуване чрез подобряване на усвояването на хранителни вещества.

За баланса на чревната флора
Има научни доказателства, че пелинът може да бъде ефективно лечение при свръхрастеж на бактерии в тънките черва. Този бактериален свръхрастеж може да разруши лигавицата на стомаха, което води до Синдром на пропускливи черва. След като лигавицата бъде компрометирана, тя оставя имунната система изложена на въздействието на частици от храна, бактерии и други микроби. А това може да предизвика имунен отговор, който ще раздразни чревната нервна система, създавайки хаос, който може да доведе до синдрома на раздразнените черва и много други проблеми. Доказано е, че пелинът, заедно с други антимикробни билки като риган и мащерка, осигурява широкоспектърно покритие срещу видовете бактерии, които са най-честата причина за пропускливи черва.

Антибактериално
Едно изследване на индийски учени съпоставя антибактериалната активност на пелина с тази на ципрофлоксацин и ампицилин и се оказва, че те са равностойни в реакцията си към грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, като растителният екстракт не води към резистентност и няма страничните ефекти на антибиотичното лечение. Установена е изключително силната активност на етеричното масло от пелин към бактериите. Това проучване потвърждава свойствата на пелиновите екстракти като антибактериални агенти, полезни за медицината, козметиката и хранителната промишленост.

Антипаразитно
Глисти – особено аскаридите и остриците, се неутрализират ефективно от пелина. Общите паразитни инфекции обикновено се лекуват с пелин, орех и карамфил - тези три билки, взети заедно, се смята, че прекъсват жизнения цикъл на паразита, като по този начин унищожават инфекцията.

В книгата „Felter & Lloyd's Kings Dispensatory” от 1898 г. пише: „Пелинът притежава категорични лечебни качества, действайки със значителна сила върху главния мозък и симпатиковата нервна система. Използва се успешно за изгонване на чревни паразити - като Ascaris vermicularis и lumbricoides.”

Противовъзпалително
Пелинът съдържа фитохимикалите азулени, съединения, за които е доказано, че имат мощна противовъзпалителна активност. Въпреки че възпалението е необходима стъпка в процеса на оздравяване - постоянното, ниско ниво на възпаление е в основата на практически всички известни хронични здравословни състояния - от ревматоиден артрит и висок холестерол до деменция. Този противовъзпалителен ефект е отговорен за облекчението, което пелинът може да осигури при болка и подуване при ставни дегенеративни заболявания като ревматизъм и артрит.

Здраве за черния дроб
През 16 век се е смятало, че е противоотрова на бучиниш и отровните гъби.
Пелинът демонстрира хепатопротективни ефекти при животински модели чрез намаляване на окисляването и проявява противовъзпалителни свойства, като по този начин намалява увреждането на черния дроб. Може да се използва и като част от терапия за пречистване на черния дроб за премахване на прекомерното омазняване (стеатоза).

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Винаги преди да предприемете лечение с билки, се посъветвайте с лекуващия си лекар за евентуални взаимодействия с различните фармацевтични препарати. Много от билките могат да засилят или намалят действието им.

Информацията е подготвена по материали от сайтове с ботаническа, научно-изследователска и медицинска насоченост като: https://www.indigo-herbs.co.uk/ , https://journals.sagepub.com/, https://www.intechopen.com/ , https://www.researchgate.net/ , https://www.lybrate.com/ https://www.healthline.com/ , https://www.botanical.com/ , https://www.verywellhealth.com/ , https://www.drugs.com/ , https://www.webmd.com/ , https://eu.happymammoth.com/ , https://www.gowellnessco.com/ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://draxe.com/ , https://en.wikipedia.org/ , https://www.inlifehealthcare.com/ , https://femininehealthreviews.com/, https://www.planetayurveda.com/, https://link.springer.com/, https://www.integrativeasheville.org/ и други.